Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

SCHITE UMORISTICE (90) – NOAPTEA CE MAI SCURTA

Dorel SCHOR

In noaptea de vineri spre sambata, cam pe la ora doua si jumatate, Leopold si Matilda Gurnist inca nu reusisera sa adoarma. Priveau neputinciosi la lustra din plafon care se clatina bland, lucru curios de altfel pentru ca petrecerea avea loc la etajul de dedesubt, de unde venea o muzica sincopata, uneori duioasa, dar mereu fortisimo. Simon Seinerovici isi invitase cativa amici, mai mult sau mai putin burlaci si, probabil, se imbatasera un pic.
- Eu am nevroza mea, sopti Leopold, si daca nu inceteaza pana la trei, la trei si jumatate ii bat in usa si la patru fac scandal.
- Lasa, il potoli Matilda, iti faci sange rau degeaba. Doar nu face petreceri in fiecare saptamana... Odata pe an, sau de doua ori, nu ai cum sa-i interzici... E baiat cumsecade.
   
Se pare insa ca de adanc istov si asteptare, Matilda si Lepold Gurnist adormira catre dimineata, leganati de iluzia ca vor putea recupera cateva ore... Era putin trecut de sase insa cand suna telefonul si o voce autoritara o ceru pe Ilana. Greseala, marai Leopold si puse receptorul in furca cu o mana somnambula. Peste un sfert de ora, aceasi voce o ceru din nou pe Ilana. Lasa-ma domnule in pace, urla in receptor Leopold, nu locuieste nici o Ilana aicea. Cand Ilana fu solicitata pentru a treia oara, Matilda fu cea care raspunse, mima o calda bunavointa, intreba cine e persoana care se intereseaza si cand afla ca e vorba de prietenul ei, preciza ca se mira foarte mult, fata iesise inca de cu seara cu un tip brunet si agresiv. Apoi se sperie retroactiv si-i spuse lui Leo sa scoata telefonul din priza.
   - Acum nimeni n-o sa ne mai deranjeze! preciza demn.
   - Cred si eu, rase Leopold sardonic, de parca n-am avea sonerie la usa si interfon la bloc.
   - Desfiinteaza-le, hotara femeia, asa ca Leopold le deconecta.
   
Apoi isi introduse vata in ambele urechi, trase patura peste cap si se arunca in bratele lui Morfeu... Si Matilda la fel. In jurul orei noua dimineata, fiul lor care de cand se casatorise locuia cu chirie nu departe de parinti, ii telefona domnului Biton de la etajul opt si-l ruga sa nu se supere, dar nu intelegea de ce telefonul nu raspunde si sa fie dumnealui amabil, deoarece locuieste in partea cu parcarea, sa verifice daca masina lor bej e la locul ei, cu alte cuvinte daca babacii nu au plecat undeva. Biton verifica cu placere, afirma ca masina e la locul ei, asa ca baiatul spuse mersi frumos si-i telefona lui Boris Israelovici, ii transmise mirarea si ingrijorarea sa si-l ruga sa constate, in calitatea lui de presedinte al comitetului de bloc, de ce nu raspund parintii la telefon. Boris intra imediat in functie, se prezenta la usa apartamentului si suna indelung, mai bine zis apasa la nesfarsit pe butonul soneriei. Apoi batu cu degetele, cu pumnul, cu pantoful, dar nimeni nu raspunse.

Exact in timpul acesta, dadu in foc oala de lapte a doamnei Iliescu, aragazul se stinse si un miros discret de ardere incompleta si metan se risipi pe palier.
   - Simtiti? dadu alarma madam Brodiciche, care era cu parul pe moate. Simtiti?

Toata lumea confirma ca simte. Boris Israelovici anunta politia, dentistul Kleinergrois chema pompierii, Eliahu Iliescu salvarea. In circa jumatate de ora usa fu deschisa de un specialist, aparu de nu stiu unde corespondentul unui ziar de scandal, urmat de oamenii ordinii publice. Leopold nu putu fi trezit decat la ora unsprezece, dar Matilda explica ce s-a intamplat...
   - Intelegem ca vreti sa va odihniti, le spuse mai marele de la politie, sever, dar nu aveti dreptul sa deranjati pentru asta atata lume...
-------------------------
Dorel SCHOR
Tel Aviv, Israel
7 noiembrie 2016


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page