Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Regizorul Andrei Dascalescu se întoarce la IDFA!

Spre difuzare imediata
    Bruxelles, 16 noiembrie 2016


 Planeta Petrila in competitia celui mai mare festival international de film documentar din lume
 
ICR Bruxelles sprijina participarea romaneasca la Festivalul international al filmului documentar de la Amsterdam IDFA (16-27 noiembrie), cel mai mare festival de film documentar din lume.

Cel mai nou documentar semnat de regizorul Andrei Dascalescu, Planeta Petrila se afla in „Competitia oficiala pentru prima aparitie“ a festivalului, sectiune dedicata regizorilor aflati la primul sau la al doilea documentar. Pelicula va fi prezentata de regizor, de producatoarea filmului, Anamaria Erdmann Antoci si de actorii Ion Barbu si Catalin Cenusa, care dupa proiectie vor dialoga cu publicul. Andrei Dascalescu a mai fost prezent in cadrul prestigiosului festival in 2008, cand a castigat „First Appearance Award“ pentru pelicula Constantin si Elena.

ICR Bruxelles sustine prezenta la festival a regizorului Alexander Nanau si a producatoarei Bianca Oana cu noul documentar selectat la „forumul IDFA al pietei de co-productie si co-finantare“. Realizatorul Alexandru Petru Badelita va prezenta documentarul I made you, I kill you in competitia „Documentare studentesti“ si va dialoga cu publicul dupa proiectii.

 „Petrila, o lume ce nu seamana cu nicio asezare posibila, cu nimic si nimeni de nicaieri…“ a fost scris pe un zid la intrarea in orasul minier Petrila, intr-un moment in care principalul motor economic, mina de carbune, se inchide, aruncand comunitatea intr-un declin ireversibil.

„M-am indragostit de Petrila si am inceput sa filmez instinctiv inca de la prima vizita, in mai 2013”, declara regizorul Andrei Dascalescu. „E un oras al contrastelor: decrepit, cenusiu, fara viitor, dar cu tot mai multe spatii ocupate de arta. M-am identificat cu ambele lupte ale personajelor principale. Am devenit si eu activist, am imprumutat din creativitatea artistului, am fost in subteran – dar si la bere – cu minerii. Am incercat sa documentez cu haz, sa obtin un film care sa placa, sa emotioneze dar si sa ne inspire in a nu mai asista pasivi la nedreptati, sa ne instige la lupta pentru lucrurile in care credem“, mai adauga Andrei Dascalescu.

Proiectul face parte din strategia ICR de promovare a cinematografiei romanesti in spatiul BeNeLux.

Perioada: 16-27 noiembrie 2016
Loc: cinematografele EYE, Pathé De Munt si Pathé Tuchinski din Amsterdam
Program proiectii Planeta Petrila: sambata, 19 noiembrie la 15:30 (Tuchinski 3) si 20:45 (Munt 09); duminica, 20 noiembrie la 20:15 (Tuchinski 6), marti 22 noiembrie la 15:15 (EYE Cinema 1), joi, 24 noiembrie la 15:30 (Munt 13) si sambata 26 noiembrie la 13:15 (Munt 12);
Program proiectii I Made You I Kill You: joi, 17 noiembrie la 18:15 (Munt 12), vineri, 18 noiembrie la 14:30 (Munt 10), sambata 19 noiembrie la 13:00 (Tuchinski 4) vineri, 25 noiembrie la 12:00 (Tuchinski 6)
Bilete: se pot cumpara on-line la EYE, Pathé De Munt si Pathé Tuchinski (link) si la bileteria cinematografelor;

-sfarsit-

Nota pentru ziaristi: informatii suplimentare si cereri de interviuri la ICR Bruxelles: bruxelles@icr.ro
Site internet: www.icr.ro/bruxelles_/
Facebook: ICR Bruxelles
Twitter: @ICRBruxelles

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page