Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

OMAGIU MIRCEA-PETRE STANCULESCU

Seniorul Mircea-Petre Stanculescu (18 iulie 1934-19.11.2016), eminent avocat Mircea-Petre Stanculescu, fost Vicepresedinte al UNBR, fost membru al Consiliului INPPA si fost Prodecan al Baroului Bucuresti, ramane in filatelia romaneasca ca unul dintre detinatorii unei valoroase colectii de marci clasice CAP de BOUR si post-clasice PRINCIPATELE UNITE. Convins ca filatelia face parte din cultura nationala, cu exponatul ROMANIA - STUDY OF CLASSICAL ISSUES, 1858-1872  a cucerit cele mai inalte distinctii posibile la expozitii mondiale de filatelie (GRANADA'92, POZNAN'93, TORONTO'96, INSTANBUL'96, TEL AVIV'98, MELBOURNE'99), a participat la clasa Onoare la LONDRA 2000, a fost comisar la expozitiile mondiale de la Istambul - 1996, Tel Aviv – 1998, Melbourne – 1999, Londra – 2000 si Viena – 2000, numele Romaniei fiind rostit cu respect la toate intalnirile internationale.
A publicat, totodata, mai multe studii si articole, cel privind Reimpresiunile primelor marci postale romanesti (Filatelia nr.1 si 2/1996) fiind unul de referinta.
Intre anii 1992 si 2000, Mircea-Petre Stanculescu a condus destinele filateliei romanesti in calitate de presedinte al Federatiei Filatelice Romane. „Este important sa retinem ca in perioada 1992-1996 miscarea filatelica - atat in formele ei organizate, cat si in realitatile ei concrete si individuale - s-a intarit calitativ / ... / Dragostea fata de marca postala si frumusetea ei, pe care o presupune pasiunea fiecarui filatelist, ar trebui sa fie determinant <<cantarita>> de posibilitatile pe care economia de piata si costurile ei le-a permis.”, scria domnia sa intr-un editorial publicat la incheierea primului mandat. (Filatelia, 10/1996)
In 1996, a sprijinit infiintarea Comsiiei de Cartofilie, acest hooby intrand oficial in circuitul expozitional cu rezultate din ce in ce mai spectaculoase si in domeniul cercetarii cartofile.
Desi aflat intr-o permanenta criza de timp, fiind avocat, predand, totodata, cursuri de drept penal special la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Ecologice Bucuresti si examinator de drept penal si procesual penal la examenele de intrare in avocatura si de definitivare in profesia de avocat in cadrul Baroului Bucuresti (din 1990), Mircea-Petre Stanculescu s-a preocupat ca Federatia sa nu aiba probleme de ordin financiar, dand un nou impuls activitatii filatelice romanesti.
In acele timpuri Federatia Filatelica Romana avea 45 de membri !
„Nu latura financiara trebuie sa constituie aspectul principal al raporturilor dintre Federatie si membrii sai, ci sprijinul organizatoric, de informare si de reprezentare pe plan intern si international a membrilor Federatiei de catre aceasta.” (Filatelia, 10/1996) Ca urmare, in acea perioada, au avut loc importante manifestari filatelice interne, culminand cu ROMFILEX'96 si Bilaterala ROMANIA-ISRAEL, gazduite la Palatul Parlamentului, bilantul premiilor si medaliilor obtinute de  filatelistii romani ramanand cel mai ridicat din toate timpurile.
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace !

Inmormantarea va avea loc marti, 22 noiembrie 2016, de la ora 13, la Cimitirul Bellu Ortodox, Bucuresti.

Sergiu Gabureac

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page