Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

LIANA SAXONE HORODI EXPOZITIA DE LA EIN-HOD

Dorel SCHOR

Mereu proaspata si surprinzatoare, pictorita Liana Saxone-Horodi expune in prestigioasa expozitie deschisa la galeria principala din satul artistilor de la Ein Hod. O parte din lucrarile ei continua frumoasa traditie a artistei, fiind inspirate din folclorul romanesc, omagiu subinteles al locurilor natale, de care e legata implacabil. Alte lucrari  exprima atasamentul de patria noua-veche, peisajele israeliene constituind un alt capitol in creatia artistei, lumina mediteraneana scaldand cu darnicie panzele intens colorate.

Temperamentul efervescent al pictoritei care isi revendica radacinile si talentul cultivat in cele doua patrii, se regaseste sublimat astfel in culori expresioniste, in imagini si stari sufletesti, expresia directa a unui limbaj artistic personal. Pe nesimtite, privitorul participa la incursiuni spirituale in universul intim al artistului, redescoperind atat folclorul romanesc, cat si folclorul evreiesc, nascut din simbolurile si traditia unor obiceiuri care au strabatut veacurile.

Desi, de la o expozitie la alta, Liana Saxone-Horodi reuseste sa ne surprinda cu o noutate stilistica, cu o nuanta brilianta sau discreta, cu miracolul formelor sau texturii, ea ramane inconfundabila. Claritatea expresiei plastice, personalitatea subiectului, vitalitatea si vigoarea tuselor raman calitati care ii confera originalitate in peisajul plastic actual.

Pictura este pentru artista o expresie frontala si interpretativa a tot ce se intampla in jur, dar si in constiinta ei. Abordarea temerara, nu tocmai conventionala a temelor, ofera un sentiment de plenitudine intr-un spatiu bine ales in zona figurativului. Liana cunoaste stiinta de a atinge toate aspectele existentei, iar claritatea rostirii plastice permite privitorului o interpretare literala a subiectului, oricare ar fi el.

Frumusetea sensuala si estetica, creatia riguroasa si consecventa realizeaza un univers de sine statator, nascut din puritatea expresiei artistice. Infuzia de spontaneitate, entuziasm si de descoperire a culorii, ca si temperamentul Lianei Saxone-Horodi contribuie la unicitatea stilului ei.
-------------------------
Dr. Dorel SCHOR
Tel Aviv, Israel
octombrie 2016


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page