Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Dinspre partide sansa-i moarta sa fim din nou ce-am fost odata!

    Chiar daca pe oficialii nostri de doua parale (cirmuitori, academicieni, istorici) ii lasa rece, avem un trecut atat de fabulos in ceea ce priveste cultura, civilizatia si limba traco-getilor (aria de raspandire si colosala influenta exercitata de ea asupra familiei de limbi indo-europene), incat sapaturile arheologice scot neincetat la lumina dovezi mai mult decat concludente in acest sens, precum avansul de peste 2000 de ani al tablitelor de la Tartaria in fata celor sumeriene, iar tot mai multi dintre istoricii si culturologii straini nu prididesc sa se minuneze si sa afirme cu tarie ca teritoriul Romaniei de azi este axul universului cultural al omenirii!
    Cu toate astea (sau, cine stie, poate ca tocmai de aceea), nici faimosii regi ai traco-getilor si nici voievozii de mai tarziu n-au socotit ca aceste pamanturi indelung ravnite de diversi  cotropitori sunt ale lor, ci ale urmasilor lor. Nobil motiv pentru care ei si ostenii poporeni le-au aparat din rasputeri, deseori cu pretul vietii, si le-au gospodarit cu pricepere, astfel ca generatiile urmatoare sa cunoasca bucuria sui-generis a statorniciei pe aceste meleaguri binecuvantate de Dumnezeu, precum si pe aceea a pioasei recunostinte fata de inaintasi.
    Dar iata ca partidele din perioada interbelica au izbutit ca prin sfidatoarea lor necinste si lacomie sa-i scandalizeze pe unii dintre romani si sa-i duca la sapa de lemn pe altii, asa incat ganditorul Nae Ionescu cocheta cu ideea suspendarii celor mai ticalosite dintre formatiunile politice ale vremii. Fireste, el avea in vedere si varianta constructiva a increderii democratice, acordata prin vot cetatenilor cu o inalta tinuta moral-intelectuala si civica...
    A urmat jumatatea de veac bolsevic a partidului-stat, cand strasnicia pedepselor aplicate i-a obligat la prudenta si o aparenta cumpatare pe patrihotii acelor timpuri capricioase, pentru ca postdecembrismul sa ingaduie o libertate situata in imediata vecinatate a libertinajului dement: talharie mai ceva ca-n codru (dar unde-s codrii nostri de mai an?), minciuna si impostura cat incape in detestabila presa a intereselor straine de neam si tara, prostitutie clasica si din cea cultural-intelectuala pe toate drumurile si in toate posturile/pozitiile din stat, incat nu-i de mirare ca Romania a ajuns fruntasa intre fruntase la analfabeti si la semidocti cu titluri academice, in general la mojicie, nemunca si felurite nelegiuiri. Pe scurt, un veritabil Eldorado al descurcaretilor ciocoizati si manelizati.
    Indiscutabil ca renormalizarea Romaniei presupune un proces dificil si de lunga durata. Dar nu imposibil. Cu conditia ca el sa inceapa in 11 decembrie prin votarea unui numar cat mai mare de independenti cinstiti, capabili si bine intentionati!

    Sighetu Marmatiei,                                                        
George PETROVAI
         9 nov. 2016

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page