Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Cercetatorul etnolog Rusalin Isfanoni, Consilier si Secretar general al Fundatiei culturale HESPERUS: „Galatiul a devenit un centru cultural important în România”

   Recent l-am intalnit - la Targul  INDAGRA de la ROMEXPO - pe cercetatorul etnolog Rusalin Isfanoni, Consilier si Secretar general al Fundatiei culturale HESPERUS, care tocmai se intorsese de la o manifestare cu un specific aparte organizata la Galati. Era sfarsit de saptamana, stateam in incinta Pavilionului Central de la ROMEXPO, la o cafea, era un sfarsit de toamna cu soare afara, dar noi ne refugiasem in interior pentru a putea sa inregistram pe reportofon o convorbire despre ceea ce se petrecuse in orasul de la Dunare.
I.I. : - Incep cu felicitarile adresate dumneavoastra pentru alegerea in functia de Consilier si Secretar general al Fundatiei Culturale HESPERUS, dar si pentru cea de Presedinte al unui juriu de la Galati…Dar mai bine va invit sa ne povestiti dumneavoastra.
Rusalin Isfanoni : - Multumesc. Galatíul a devenit in ultimul timp  un centru cultural foarte important pentru Romania pentru ca are o institutie care se ocupa de evenimentele culturale , care se numeste Centrul Cultural Dunarea de Jos. Evenimentele culturale la care am participat eu au fost doua, primul un concurs de fotografie (cu trei sectiuni: fotografie de familie, cu caracter etnografic, fotografie cu arhitectura populara si fotografie cu personalitati din judetul Galati; s-au strans cam trei sute de fotografii, la vernisaj au participat elevi si studenti, Galatiul are o universitate puternica) , al doilea un concurs de film etnografic. Au fost trimise din tara 13 filme etnografice, facute de amatori. Multi cauta elemente de patrimoniu  imaterial, obiceiuri, cantece, dansuri, mestesuguri.
I.I.: - Am inteles ca ati fost Presedintele juriului la ambele manifestari.
R.I.: -  Da. La fotografie s-au detasat lucrarile aduse de Gheorghe Petrila (la sectiunea arhitectura populara a prezentat o casa monocelulara), la celelalte sectiuni Ecaterina Fulea si Eugenia Hatarescu, toti din Galati. La film Premiul cel mare a fost castigat de un profesor din Maramures, Nicoara Mihaly, cu filmul Noptile de Sanziene.  
I.I.: - Despre Festivalul Doina Covurluiului, la care ati participat in vara si unde au fost zece ansambluri folclorice din zece tari poate vom vorbi cu alta ocazie. Va multumesc pentru interviu.
R.I.: - Si eu va multumesc.
                                                                                   Interviu realizat de Ioan Iacob

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page