Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

MEDITATII POSTELECTORALE

Valeriu DULGHERU

Motto:
„Chiar daca suntem in situatia broastei
din chiocul barzei mai avem sanse de a ne salva!”

Duminica, 30 octombrie 2016, s-a incheiat prima faza a scrutinului electoral „Alegeri prezidentiale 2016”. Cu siguranta va fi al doilea tur cu toate ca ne-am aflat pe muchie de cutit (din cauza miopiei politice a unor pitici politicieni cu ambitii mari). Sa incercam sa facem o analiza la rece a celor intamplate. In primul rand prezenta la vot a fost mai slaba: sub 50%, in ultimul scrutin anterior la prezidentiale fiind de peste 68%, adica cu 20% mai mult. Cum era de asteptat lider al scrutinului electoral este I. Dodon, caruia primele rezultate ii dadeau peste 55% din voturi, scazand dupa procesarea majoritatii proceselor verbale pana la 48%, iar al M. Sandu crescand pana la apr. 39%. Un rezultat foarte bun in situatia ei, unul salvator, daca luam in considerare ca campania ei electorala in calitate de unic candidat a unui grup de formatiuni politice a durat doar apr. doua saptamani cu resurse financiare, mediatice, propagandistice minore, atunci cand I. Dodon a avut o campanie electorala de cel putin o jumatate de ani, profitand de o sustinere financiara, logistica, informatica enorma.

Dupa retragerea din cursa o buna parte din electoratul lui Lupu, cum era de asteptat, l-a sustinut pe Dodon (cum altfel ar fi luat acest scor bun pentru el?), o alta parte, debusolata dea binelea de piruetele liderului lor Lupu si de gainariile papusarului Plahotniuc, probabil au ramas acasa. Care au fost rezultatele celorlalti actori? Unul penibil, unul de fapt asteptat prognozat de multiplele sondaje, in special pentru unii care inca se mai considera actori importanti pe scena acestui teatru al absurdului. In loc sa se retraga neconditionat pentru a nu deveni unelte in jocul kremlinez al lui Plahotniuc si Dodon ei au inventat motive „serioase” de a ramane in cursa: M. Ghimpu –problema unionismului; Iurie Leanca – problema electoratului democrat abandonat, in opinia lui, de M. Sandu, considerand naiv ca il va aduce la el; V. Ghiletchi – inventata problema a familiei. „Candidatii unirii” M. Ghimpu si A. Gutu impreuna au luat apr. 2%, egal cu cel din sondaje (de ce nu a procedat ca Voronin, Lupu care au stiut cum sa-si salveze imaginea?). Va mai amintiti care erau declaratiile dlui M. Ghimpu referitor la aceste sondaje? De mentionat faptul ca toti acesti mici actori cu ambitii mari au luat sub orice limita in propriile lor sate de bastina: M. Ghimpu – sub 9%, intrecut de M. Sandu cu peste 60% si Dodon (22.8%) ; A. Gutu - cu doar 5 voturi, fiind intrecuta si de scandaloasa Maia Laguta, pe care cine-o cunoaste in acest sat (probabil sunt voturi furate de la Maia Sandu!); V. Ghiletchi – cu doar 26%, fiind intrecut de Dodon (40%).

De mentionat ca chiar in satul de bastina al lui Dodon M. Sandu a luat 37%. Si eu sunt prounionist pana in maduva oaselor dar nu am votat cu M. Ghimpu. Asa au procedat majoritatea prounionistilor, procentul carora este in continua crestere (conform unor sondaje ajunge la 34-36%), iar acum M. Ghimpu si dna A. Gutu le-a dat in mainile lui Dodon s.a. ca el „argumentul” ca pentru unire pledeaza doar 2%. „Cea mai mare antireclama unirii o face Ghimpu” spunea in una din dezbaterile electorale cel care, de regula tulbura apele, dar atunci avand perfecta dreptate – ex-ambasadorul A. Tulbure. Din pacate asa este. Ar trebui sa intelegem un lucru foarte simplu: reunirea se va face nu prin declaratii frumoase ci, in primul rand, in mod pragmatic, pas cu pas, prin actiuni si proiecte concrete. Ea se va face nu numai cu suportul prounionistilor ci si cu al celor care nu vor mai vedea o alta cale de integrare europeana si vor intelege ca occidentalii ne-au lasat sa ne balacim in propria noastra mocirla dupa ce ne-au acordat atata incredere, pe care politicieni gen Filat (pe Plahotniuc nu-l consider politici -o atat de badaraneste.

Si de aceasta data le multumim bunilor nostri concetateni plecati nu de viata bunan, este un ordinar pahan din lumea interlopa!), dar cu parere de rau si Iu. Leanca in ultimul timp (a se vedea refuzul domniei sale de a urma sfatul presedintelui PPE) au risipita in strainatati. Dand dovada de anumite sacrificii, distantele parcurse pana la cea mai apropiata sectie de votare fiind mari, ei totusi au votat in masa (spre deosebire de unii de acasa, in special, tinerii studiosi cu varsta intre 18-25 de ani, absenteismul carora a fost masiv , care au preferat o bere la bar sau sa stea priveasca alegerile de pe ecranele televizoarelor). Este cazul moldovencei Olga Eremei care a schimbat doua avioane si a zburat trei ore din Norvegia spre Suedia pentru a putea vota. „Nu este datoria, dar este obligatiunea fiecarui cetatean al Republicii Moldova astazi sa iasa si sa voteze pentru un viitor mai bun pentru republica noastra”, afirma dna Olga Eeremei. Trei moldoveni din SUA au mers aproape 300 de km pentru a ajunge la cea mai apropiata sectie de vot din New York.

Din pacate Partidul Liberal a incetat sa mai existe (Spuneam acest lucru la momentul oportun si despre PPCD, PFD. Unde mai sunt aceste partide atat de promitatoare la moment?) A aratat si votul de ieri. Marea sansa a acestui promitator partid de dreapta a fost ratata in a. 2013 cand un grup de personalitati ale partidului au cerut inlocuirea lui M. Ghimpu cu tanarul, promitatorul (pe atunci, acum cu regret cariera lui politica este serios compromisa de sederea prea mult in umbra unchiului si in functia de primar) D. Chirtoaca, care a fost ingropat ca politician de propriul sau unchi.

Si atunci ce-i de facut, exprimandu-ma intr-un stil leninist? „Exista sanse reale sa castigam acest scrutin din primul tur. Victoria noastra este inevitabila, acest lucru trebui       sa-l inteleaga toti”, a declarat aseara I. Dodon. Iata eu nu vreau sa-l inteleg. Prin votul acordat M. Sandu in pofida boicotarii din partea colegilor ei de pe eshichierul centru-dreapta, din partea unei parti a intelectualitatii, Republica a fost salvata de „victoria” lui Dodon. Dati domnilor, doamnelor si domnisoarelor sa-i baram acestui kremlinez avid de putere, bani, glorie calea spre presedintie. Este in puterile noastre, trebuie doar sa ne mobilizam, sa constientizam gravitatea situatiei in care ne aflam, situatie de care depinde in mare masura orientarea noastra de mai departe: pro est sau pro vest. Victoria lui Dodon va fi un prim pas spre acapararea de catre Kremlin a intregii puteri in stat. Vin alegerile parlamentare. Sa fim siguri ca Kremlinul nu va rata de aceasta data aceasta sansa.

I-asi da crezare presedintelui Basescu cu marea lui experienta politica ca „in turul doi prezenta la vot va depasi 55%, iar in aceste conditii castigatoarea scrutinului va fi Maia Sandu…Igor Dodon nu a castigat alegerile, desi electoratul de stanga a fost mobilizat masiv”. Confirm acest lucru din cunostinta de cauza, ieri fiind timp de 15 ore observator intr-o sectie de votare cu electorat major prododonist, in care Dodon avea doua doamne observatori. Folosind suportul masiv financiar Dodon si-a mobilizat la maxim electoratul. In calitate de observatori Dodon nu a folosit persoane intamplaptoare (cum am fost eu, de exemplu), ci persoane din randul votantilor la aceasta sectie, care ii cunosteau personal pe cel putin vreo 40% din votanti, in mare parte batrani. Ei probabil au fost vizitati personal de aceste doamne. M-a marcat remarca (evident in limba rusa!) uneia dintre aceste doamne „Priveste, nu este insotit de nimeni” (se referea la un batran). Nu o sa ma gresesc daca voi spune ca probabil peste 90% din electoratul lui Dodon din aceasta sectie (dar probabil si din alte sectii) a votat: au votat batrani cu mari probleme locomotorii, au votat unii practic orbi adusi insa la vot de sustinatori, nu intotdeauna rudele lor. Intr-adevar, Dodon a lucrat in stilul lui Voronin. Dar pe acest segment Dodon probabil nu mai are rezerve pentru turul doi. Rezervele lui sunt o mare parte din votantii lui Ciubasenco (candidatul lui R. Usatii), ce a mai ramas din electoratul lui Voronin si Gagauzii, prezenta carora la urnele de vot a fost mult mai mica. Cu ajutorul Rusiei cred ca va incerca sa-si mareasca sustinerea din partea acestui segment al electoratului.

Ce facem noi, cei de pe segmentul de centru dreapta? Este un indemn catre stimata noastra intelectualitate care intotdeauna a fost pe  baricadele miscarii de eliberare nationala. De ce acum, in acest moment crucial a ramas mult prea pasiva. Dar fortele proKremlin, buldogul Dodon tocmai aceasta asteapta. M-ar durea daca in cazul intelectualitatii de astazi marele Mircea Eliade ar avea dreptate.

Este un indemn catre tinerii (varsta intre 18-24 de ani), care au iesit la vot sub 10%.  Viitorul este al vostru, votati-va viitorul. Nu lasati sa vi-l voteze ce-i care sunt pe duca in lumea celor drepti. Stimate persoane cu putere de decizie. Creati-le tinerilor conditii propice pentru asi exercita votul. De ce oricine aflandu-se oriunde in lume poate vota in baza pasaportului, iar studentii, originari din satele Republicii nu pot sa voteze in baza buletinului, certificatului de student la locul de trai?

Chiar daca suntem in situatia broastei din chiocul barzei mai avem sanse de a ne salva.
Va fi greu insa, in special intelectualitatea, tineretul studios, cei cu aspiratii clare proeuropene si propunioniste trebuie sa inteleaga ca victoria este necesara nu dnei Maia Sandu ci tuturor noua pentru a stavili ascensiunea kremlinezului I. Dodon spre Olimpul mult jinduit al presedintiei.
--------------------------
Valeriu DULGHERU
Chisinau, 1 noiembrie 2016


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page