Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Apel catre români

    A mai ramas o luna pana la alegerile generale (11 decembrie), timp in care toti alegatorii romani din tara si strainatate trebuie sa cumpaneasca temeinic lucrurile si sa decida: Doresc adancirea dezastrului postdecembrist, ori o reala schimbare in bine?
    Pentru prima varianta (adepta lozincii „Continuam ce am inceput atat de bine pentru noi si ai nostri”, respectiv a evolutiei de la rau la catastrofal), romanii n-au nevoie de propria judecata, ceea ce in era informatiei impecabil ambalata si apoi servita pe tava se cheama efort inutil, ci numai de disciplina inertiei.
    Da, caci in virtutea lenei de-a gandi, obisnuinta devenita regula pentru cenusiul trai indistinct („Ce sa-mi mai bat capul cu alde astea, ca doar nu voi schimba eu lumea!...”), totul este sa posezi instinctul supravietuirii cu orice chip si sa nu inoti impotriva curentului (foarte plastic se spune „sa nu faci pipi contra vantului”). Adica, in mod deliberat sa te pierzi in inconstienta multimii, „substituita actiunii constiente a indivizilor” (Gustave Le Bon in Psihologia maselor, Editura Stiintifica, 1991), si sa te achiti cu constiinciozitate de „obligatoriul drept” (sic!) al exercitarii votului, fara sa-ti faci iluzii ca votul tau va afecta intrucatva pe aceia care, uniti intr-un indestructibil sistem hipermafiot, au in mainile lor murdare painea si cutitul din aceasta napastuita tara.
    Ca doar este bine cunoscut faptul ca ei se conduc (ne)democratic (mai incape vorba?)  dupa cinicul principiu stalinist: Nu conteaza cati cetateni se prezinta la vot. Conteaza cine numara voturile!...Cu mica dar esentiala precizare ca „un drept obligatoriu”, fratele mai tanar al hidoasei fericiri impusa tuturor de corifeii bolsevismului, constituie un desavarsit nonsens logico-juridic: Dreptul este libertatea cu caracter constient-aplicativ doar atunci cand nu-i cu nimic conditionat, altfel spus distorsionat si limitat de forta abuziva a unui act normativ circumstantial! In plus, drepturile esential-umane (la viata, iubire, fericire autentica) nu-s de nasul conducatorilor si a legilor strambe elaborate de ei, ci sunt de rangul Celui care toate le-a facut dupa atotstiinta Sa.
    Daca necalificatii carmuitori ai Romaniei postdecembriste doresc o mai mare prezenta la scrutin, apoi trebuiau pana acuma sa-i convinga pe alegatori prin prestatia lor deopotriva cinstita si competenta, nicidecum prin presiuni ce vizeaza salvarea aparentelor unei democratii penibile, democratie in care promisiunile din campaniile electorale sunt sistematic si copios neonorate (unde-i votul electronic promis la prezidentiale?), iar referendumurile sunt ignorate.
    Pentru varianta a doua (reala schimbare in bine a Romaniei) este nevoie de discernamant, facultate cu totul straina de toti aceia care stau proptiti cu capatanile in tembelizoare si care sunt atat de fundamental neinstruiti, incat habar n-au cum se numeste tara lor. Unora ca acestia eu le spun ca schimbarea de fond a Romaniei n-are cum sa vina de la catindati de felul cacofonicei doamne Viorica CHERECHES, mama faimosului primar traseisto-puscarias si prima pe lista liberarilor maramureseni pentru Camera Deputatilor, ci mai degraba prin sustinerea independentului Gheorghe BLEDEA.
    Asadar, alegeti: Ori votul acordat independentilor onesti si competenti, ori greva electorala! Tertium non datur.

    Sighetu Marmatiei,                                                  
George PETROVAI
         3 nov. 2016


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page