Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

SCHITE UMORISTICE (87) – NU SPUNETI LA NIMENI !

Dorel SCHOR

Vecinul meu, Menase, mi-a facut o marturisire personala:
   - Nu as vrea sa popularizez chestiunea, dar tie pot sa-ti spun. Plecam in Franta, dar nu pe cheltuiala noastra. Sunt trimis in interes de serviciu de catre intreprindere.

Bineinteles ca i-am spus imediat noutatea sotiei.
   - De unde pana unde? s-a mirat ea. Menase e un slujbas oarecare, nu are nici macar drept de semnatura, frantuzeste nu stie, iar nevasta-sa e coafeza. Asa ca...
 Asa ca nu l-am crezut, dar un ghimpe in inima tot mi-a bagat.

Cu cateva zile inainte de plecarea lui Alberto si a jumatatii sale in Africa de Sud, nu stiu cum a venit vorba, dar mi-a soptit confidential:
   - Daca promiti ca ramine intre noi, iti spun de ce zburam tocmai acolo. Suntem invitati la o nunta, nevasta-mea are un unchi foarte bogat care ne-a trimis bilete de avion, ne asigura casa, masa si... Sa nu spui la nimeni.
Nevasta mea a fost de parere, ca si mine, ca-i un trombon de zile mari. Familia lui se afla in Argentina, nu in Africa, si despre unchiul sotiei se laudau ca dansii il ajuta, nu invers, ca-i criza mare acolo...Asa ca nu l-am crezut de loc, dar un gust amar in suflet tot ne-a lasat.

   - Noi, mi-a relatat domnul Leopold, de ce crezi ca plecam in Rusia si Polonia? Suntem invitati la un congres al poliglotilor pensionari. Totul organizat si stipendiat de Unesco, din fondurile ONU pentru propasirea trecutului. Chestia e deocamdata secreta, nu mai spune la nimeni.
   
E clar, nu l-am crezut. O sa mint totusi daca spun ca nu l-am invidiat.
   - La urma urmei, s-a exprimat jumatatea mea, de ce numai noi platim  in timp ce altii gasesc tot felul de combinatii? De ce?

Chiar de ce? Daca si familia Brodiciche pleaca in Elvetia la un congres, inseamna ca noi suntem cei mai mari fraieri. Ori ne iau toti de prosti, ori chiar suntem. Nimeni nu scoate un ban din buzunar pentru excursiile in strainatate, numai noi intram in datorii pe juma de an... Asa ca l-am luat pe vecinul Brodiciche la sigur:
   - Ia zi, la ce congres international plecati voi? Ia sa auzim!
   - La nici un congres, a ras el. De unde pana unde congres? Noi avem o cunostinta, niste persoane foarte cumsecade, care ne-au fost vecini la Odesa si care ne-au scris: „Veniti neaparat, avem o vila de vacanta cu sase camere si patru closete, nu-i pacat sa stea goala? Va invitam, nu putem uita ce vecini de treaba ati fost...” Dar sa nu mai spui la nimeni, lumea e invidioasa, doar stii...
   Auzi, daca stiu. Si inca cum stiu.
   
Ieri, pentru ca s-a intamplat sa-i vad pe amicii mei la cafenea, am tinut sa le fac o marturisire confidentiala:
   - Noi plecam in America Centrala si Marea Caraibilor. Nu as vrea sa fac chestiunea publica, dar voi puteti sa stiti. Am castigat premiul cel mare al producatorilor de banane, la supermarket. Doua bilete de avion, doua la o croaziera, totul inclus. Pe noi ne costa numai vaccinul si crema antisolara. Va rog numai sa nu spuneti la nimeni...
Stiu ca nu m-au crezut nici cat negrul sub unghie, dar pot sa jur ca toti mureau de invidie.
-------------------------------
Dorel SCHOR
Tel Aviv, Israel
29 august 2016

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page