Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Vizita istorica a papei Francisc în Suedia

   Vizita Papei Francisc in Suedia a insemnat un eveniment in istoria ultimelor secole, precizeaza Rompres si AFP, fiind pentru prima data cand Federatia luterana mondiala si Biserica catolica au comemorat impreuna, pe 31 octombrie, la Malmö si Lund, al cincilea centenar al Reformei protestante, marcat in 2017. S-ar putea vorbi foarte mult despre acest eveniment legat de contextul foarte zbuciumat al lumii contemporane. Potrivit agentiilor citate, obiectivul comemorarii este de a exprima ''darurile Reformei'' si de a cere iertare pentru dezbinarea perpetuata a crestinilor celor doua traditii, catolica si protestanta. In acelasi timp, se doreste evidentierea drumului parcurs in ultimii 50 de ani de dialog ecumenic intre catolici si luterani si rezultatele la care s-a ajuns.
    Pe 1 noiembrie, papa Francisc oficiaza Sfanta Liturghie la Malmö, impreuna cu mica comunitate catolica suedeza, inainte de a se intoarce la Roma. La 31 octombrie 1517, Martin Luther s-a declarat impotriva vinderii de ''indulgente'' pentru iertarea pacatelor si a afisat pe usa principala a bisericii din Wittenberg 95 de teze care invocau interdictia acestui comert. Pentru a strange fonduri in vederea construirii Bazilicii Sf. Petru din Roma, clerul vindea ''indulgente'' credinciosilor menite sa le ierte pacatele, aminteste AFP. Ruptura a dus la varsari de sange intre crestini. The Guardian relateaza ca, in prezenta regelui si a reginei Suediei, papa Francisc s-a  rugat pentru ca “Spiritul Sfant sa ne ajute sa revenim la darurile care au fost aduse bisericii prin Reforma, sa ne pregateasca sa regretam zidurile despartitoare pe care noi si inaintasii nostri le-am construit si sa ne pregatim pentru telul comun de a fi martori si a servi in aceasta lume.”
    Astazi, cind omenirea pare tot mai putin dispusa sa inteleaga diferentierile istorice, culturale si religioase mostenite in timp, gestul papei Francisc pare “deschizator de drumuri“, amintind, in alt context cultural si religios, de vizita papei Ioan Paul al II-lea in Romania.
                                                                                         Ioan Iacob

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page