Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

SHOULDER to SHOULDER

„- In America (n.n. – SUA) se petrec lucruri ciudate, imi sopteste misterios Lelea Safta.
- Cum, Lele Safta, nu dumneata imi spuneai, pe la inceputul anului ca, sigur, va iesi Hillary, acum o dai cotita ?
- Nu zic ca nu va iesi Doamna Clinton. Doamne fereste ! Americanii nu sunt misogini, cum sunt multi de pe la noi. Spun doar ca se petrec lucruri interesante. Ciudate. Parca si-au bagat coada politicienii si serviciile noastre mioritice. Sunt lansate tot felul de petarde, care fac spectacolul electoral mai palpitant. De regula, la ei totul este mega spectacol, numai ca acum este murdarit cu tot felul de maruntisuri pe care niste oameni seriosi nu ar fi trebuit sa le scoata in vazul lumii.
- De acord, vad ca americanii reactioneaza emotional la fiecare gulguta aruncata pe piata. Sondajele sunt atat de stranse, incat totul seamana cu filmele lor politice, marca Hollywood. Prevad si eu o noapte plina de suspans, dupa incheierea alegerilor.”
Multi analisti de la noi afirma ca politica americana s-a manelizat in cateva luni. Un virus, venit de niciunde, a cuprins scena celor trei intalniri face to face intre Clinton si Trump. De la o intalnire la alta dialogul a capatat accente de isterie balcanica, in ciuda stradaniilor evidente ale lui Hillary de a nu-si revarsa nervii pe ineptiile aruncate cadentat de contracandidat.
Tot mai multi republicani se intreaba socati cum a ajuns un individ de teapa lui Trump sa-i reprezinte. Este prima data in politica americana, cand un candidat la prezidentiale nu este sustinut de membri de vaza ai propriului partid.
La cei 70 de ani, Trump apare ca un tip ce nu prea are toti boii acasa (cum sustine lelea Safta). Seamana leit cu un fost personaj de la poale de Carpati, care a facut, de multe ori, deliciul scenei politice dambovitene, cand amesteca,  mestesugit, jumatati de adevar cu minciuni gogonate.
Ceea ce ingrijoreaza cel mai mult la Trump sunt ideile sale in privinta politicii externe. Salturile, uneori in doar 24 de ore, de la o extrema la alta, arata un tip care nu prea stie ce doreste cu adevarat. O asemenea instabilitate la nivelul unei tari, care are un rol decisiv in mentinerea echilibrului lumii, determina temeri indreptatite din partea multor actori politici ai planetei.
Nu zic ca Hillary e candidatul perfect, dar ca sa dai valiza nucleara pe mana lui Trump mi se pare prea riscant. Dar, ca de fiecare data, americanii vor hotari !  Asa cum vor face si cetatenii R. Moldova in cel de-al doilea tur al prezidentialelor, asa cum vom face si noi la parlamentarele din decembrie.
„ Reporter, in 1993: Deci, sunteti democrat ?
D. Trump: Da, cam asa ceva.
Moderator, in 1997: Sunteti un conservator republican ?
D. Trump: Cel mai probabil, cred ca sunt. Sunt destul de conservator. In general, sunt republican.”
Ce poti sa mai spui despre un astfel de comportament ? Trumpo pare a fi facut din acelasi aluat ca si unii dintre parlamentarii nostri, care brusc, „nu se mai regasesc” in partidul pentru care au optat la intrarea in politica. In curand s-ar putea inscrie chiar si intr-un partid extremist ! Declaratii de acest tip a si facut de multe ori pe parcursul campaniei sale electorale.
Inchei cu un alt citat. „O cunosc pe Hillary si cred ca ar fi un foarte bun presedinte sau vicepresedinte." - scria Donald Trump in 2008, pe blog.”
Sa aiba Catavencu urmasi si peste balta ?

  P.S. Iata ca in privinta evenimentelor din decembrie 1989 se ajunge si la scenariul pe care l-am descris cu ceva timp in urma. REVOLUTIE si CONTRAREVOLUTIE. Oricum crimele petrecute premeditat atunci nu pot ramane nepedepsite de cei care au vrut cu orice pret puterea.


Toate bune !?!
 
Sergiu Gabureac

VIZITATI – http://blogulluigabu.blogspot.ro/,
http://www.facebook.com/sergiu.gabureac.3,
gsm_as@yahoo.com
Bucuresti - 39
Informatia, o problema ? O rezolvam impreuna.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page