Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Stire post-Brexit: engleza nu va mai fi limba oficiala a Uniunii Europene

       Parca as fi tentat sa scriu un text SF, in care Danuta Hubner, sefa Comitetului pentru Afaceri Constitutionale al Uniunii Europene (AFCO) a avertizat ca engleza nu va mai fi limba oficiala a UE dupa iesirea Marii Britanii.
     In acest context, parca imi vine a spune ca si Campionatul de tenis de la Wimbledon va trebui modificat, in sensul ca nu se va juca utilizand materiale de provenien?a europeana (si nici jucatori din Europa), ci va deveni un turneu de …petit slam deoarece…
    Fiindca in prezent, engleza este un dintre cele 24 de limbi recunoscute oficial pentru ca Marea Britanie a desemnat-o ca proprie limba oficiala; dupa iesirea britanicilor din organizatia europeana, nu vor mai exista motive pentru ca engleza sa aiba un statut oficial.
    Dar va garantez eu ca engleza se va mai utiliza usor “pe sub mana“ (adica neoficial) prin piete (cand vanzatorii vor fi dotati – semioficial – cu dictionare Oxford sau Cambridge) pentru a putea face fata conversatiilor “achizitionistice” de la caz la caz (adica daca clientul este „continental” sau „insular”, sa nu se iste vreun conflict…lingvistic).      
     "Avem niste reguli, iar cea mai importanta e ca fiecare stat poate notifica UE cu privire la limba recunoscuta legal", a spus Danuta Hubner. "Irlandezii au desemnat galica, maltezii au desemnat malteza, iar engleza a fost desemnata doar de Marea Britanie. Daca nu mai avem Marea Britanie, nu mai avem nici engleza."
     Hmm…Pare ciudat, dar trendul mondial era de pe un MENIU ANGLO… (a se presara in loc de puncte puncte diferite “sortimente de engleza”…dupa gust…engleza americana, engleza australiana (se specifica in puburile europene ca engleza europeana s-a “epuizat” postBREXIT…dar se spera ca „tinuturile proeuropene din Marea Britanie, gen Scotia„ vor declansa un nou referendum, de data aceasta de PROpasire a britanicilor in interiorul „meniului UE” s.a.m.d.
   Cum Comisia Europeana a inceput deja sa foloseasca mai des franceza si germana in actele oficiale, ca o miscare simbolica la adresa rezultatului de la referendumul din Marea Britanie, nu ne ramane decat sa adaptam finalul cu un AU REVOIR / WIEDERSEHEN de sezon. Adica, in limbaj metaforic, aceasta ar insemna ALLES GUTE !

                                                                                     Ioan Iacob

P.S. In ciuda “neeuropenismului” ei, noi vom continua sa iubim engleza, fie macar pentru faptul ca Beatles au cantat in aceasta limba, iar copiii nostri au mers, de la patru ani, la gradinite in limba engleza
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page