Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Scrisoare pastorala - Foaie periodica, gratuita a Parohiei Malovat-Mehedinti

Anul XV(2016), nr. 333(1 –15 Septembrie)

 Dragii mei enoriasi!
          Prietenie – surogat. Cine nu stie ce inseamna ce inseamna un  surogat? Cuvantul a intrat in vorbirea curenta a omului de rand pe vremea cand cumpara salam cu soia si i se spunea ca e cu carne de cea mai buna calitate; cand i se vindea ovaz prajit si macinat si i se spunea ca este cafea naturala; cand i se spunea ca la noi este cea mai adevarata democratie si, in realitate, vedea singur, la tot pasul,  ca de fapt e cea mai reprezentativa dictatura si exemplele pot continua. Altfel spus, ,,surogatul” este un inlocuitor de proasta calitate.
         Cuvantul acesta nedorit mi-a revenit in vorbire mai ales in ultimele luni, cand vad ca tot mai des oficiali americani pripasiti pe la noi ca buni prieteni fac gafe magistrale, pe care era de asteptat sa le faca dusmanii.
           Generatiile trecute de romani au plecat pe lumea cealalta cu speranta ca intr-o buna zi vor veni si la noi americanii si fericirea se va revarsa peste pamantul romanesc. Se saturasera de prietenia-surogat cu vecinul de la rasarit! Multi au facut ani grei de inchisoare, de munca silnica, multi au fost condamnati la moarte si executati, tocmai fiindca si-au exprimat convingerea ca nu mai e mult pana vin americanii. Asta in timp ce Roosvelt si Churchill  ii puneau in brate lui Stalin Romania si toata Europa de sud-est si centrala!
            Si, iata-i ca au venit!
            I-am primit cu bratele deschise si i-am socotit prieteni. Asa au zis si ei despre noi, ca le suntem prieteni, numai ca vorbele lor nu se potrivesc cu faptele. Iata doar cateva:
            Ambasadorul american la Chisinau a afirmat ca Unirea dintre Romania si Republica Moldova nu va putea sa aiba loc niciodata, ca ,,Moldova nu e Romania si nici Romania nu e Moldova!” Am putea reproduce mai multe afirmatii de acest gen facute de oficialul american. Ne intrebam, daca omul stie sau nu ceva din istoria romaneasca? Ne intrebam daca stimabilul este prieten al romanilor, asa cum se declara americanii, prin conducatorii lor, ca sunt prietenii adevarati ai romanilor. O afirmatie de genul acesta nu ne miram daca o facea cineva de la Moscova, fiindca teoria cum ca Moldova ca stat nu se intinde doar intre Nistru si Prut, ci intre Nistru si Carpati, a mai circulat si inainte de 1989 in vorbirea diplomatica. Si sovieticii voiau ,,unirea”, in sensul ca Republica Moldova  sa-si intinda hotarul pana la Carpati! I-a fost atat de frica oficialului american sa recunoasca adevarul istoric, cum ca moldovenii si romanii sunt unul si acelasi popor despartit vremelnic de vitregiile istorice? I-a fost frica sa recunoasca ceea ce e mai mult decat evident, ca limba ,,moldoveneasca” este aceeasi cu cea romaneasca?
            Prietene, spune drept, pe cine ai slujit?
            Ambasadorul american la Bucuresti s-a dus recent in judetele Covasna si Harghita, tocmai cand maghiarii extremisti de acolo isi sarbatoreau ceva. S-a fotografiat cu un grup de maghiari, care sustin ruperea celor doua judete de trupul tarii; s-a fotografiat cu drapelul ,,Tinutului Secuiesc”. Asta, in timp ce poporul roman se pregateste ca sa comemoreze anul viitor o suta de ani de la Marea Unire a Transilvaniei cu Tara-Mama. Oare, nu a stiut oficialul american, ca in acea zona a tarii sunt probleme foarte sensibile  si ca nu se cuvine sa dea apa la moara celor ce vor dezmembrarea Romaniei? Oare, nu a aflat el ca in Constitutia Romaniei se prevede ca tara noastra este stat ,,unitar”, cladit pe jertfa a milioane de romani, care s-au jertfit de-a lungul vremii pentru a realiza Romania Mare? Daca ne este prieten, asa cum se laudau americani prin conducatorii lor, de ce pune paie pe foc si ne creeaza probleme? Gestul ambasadorului american l-am putea traduce prin cuvintele: ,,Transilvania nu e Romania si Romania nu e Transilvania!” Il intrebam si pe el:
              Prietene, spune drept, pe cine ai slujit?
               In raportul Departamentului de Stat al SUA pe 2015, este criticata aspru Biserica Ortodoxa Romana, pentru ca s-au inscris la ora de Religie aprox. 90% dintre elevii Romaniei, asta in urma ,,presiunilor” exercitate de Biserica asupra copiilor, parintilor, profesorilor si directorilor de scoli. Este criticata Biserica Ortodoxa Romana, pentru ca s-a opus in mare masura construirii moscheii turcesti de la Bucuresti. Este criticata, ca se opune recunoasterii oficiale a unor culte, care au un numar de membrii de sub 1% din populatia Romaniei, cum ar fi cultul Bahai sau alte minoritati religioase, sexuale etc. Ce mai! Biserica Ortodoxa Romana este tap ispasitor pentru tot!
              O asemenea atitudine, intr-un stat in care aprox. 90%  din locuitori se declara de religie crestina ortodoxa, este o sfidare si o jicnire grosolana. Si iarasi suntem pusi in situatia de a intreba: 
              Prietenilor, ale cui interese le slujiti?
              Prieteni americani! V-am primit in casa noastra ca pe niste prieteni si v-am pus pe masa ce-am avut mai bun. Va rugam si va pretindem totodata sa va comportati si voi fata de noi ca popor si fata de tara noastra ca prieteni. Norme elementare de buna-cuviinta cer asta! In tarile civilizate aceste lucruri se invata inca din familie, sau, asa cum se spune la noi, in cei sapte ani de acasa! Haideti sa practicam o prietenie adevarata, ci nu o prietenie – nechezol, o prietenie – surogat! Suntem satui de astfel de prietenii!
     Voi sunteti baieti destepti si intelegeti ce vreau sa spun!
*
    Sfaturi parintesti. Din cartea Parintelui Arsenie Boca, Cararea imparatiei, mai spicuim un fragment:
,,COPIII NATURALI, SAU IN FARADELEGI NASCUTI. Instinctul de poligamie al barbatului mai face si isprava asta: nu pazeste porunca lui Dumnezeu, si, cum am vazut, nu se da-napoi nici de la crima. Faptul ca un barbat nu se poate stapani, il degradeaza, il coboara de la cinstea de om si de la rangul de barbat, si-1 cufunda in regnul din subordine, al oricarui mascul. Situatia aceasta mai are si alte urmari, pe langa cele zise mai sus. Daca omul e construit pe mai multe planuri de existenta, pe mai multe zone, orice nesocotire, orice dezechilibrare a conditiei sale armonioase, are urmari. Omul care se intuneca despre Dumnezeu si suflet, despre morala si oranduirea spirituala a venirii copiilor pe lume, omul care n-are nici un Dumnezeu si nu-1 intereseaza nimic decat desfraul lui, sigur ca roada sa va insuma in sine toata lipsa lui de echilibru cu marele mediu divin, in care ne miscam, traim si suntem(…).
           Care va fi media vietii in zilele noastre, urmariti buletinul necrologic si aflati. Dar fara nici o urmarire, fapt este ca nu mai sunt batrani - batrani venerabili, adevarate chipuri ale lui Dumnezeu printre oameni. Scurtarea vietii, prin urmare, a venit neamului omenesc ca o plata pentru caderea in desfranare. Nici ca se poate mai drept. L-a-nzestrat Dumnezeu pe om cu atatea daruri minunate, ca el sa renunte la ele si sa se coboare satisfacut la singur rolul de mascul si femela ? Asta-i toata aspiratia lui? Neinvatat la un ideal mai inalt, sau nevrand sa osteneasca mai sus, asa dupa cum a randuit Dumnezeu o institutie, Biserica, tocmai cu acest scop, ca sa-1 indrepte si sa-1 ajute spre imparatia spiritului, sigur ca se afla in disonanta si in dezechilibru cu Dumnezeu. De Dumnezeu nu scapi pe simplul motiv ca nu-L asculti, sau ii tagaduiesti existenta, si-I nesocotesti Biserica, pentru ca El are o randuiala si-ti cere s-o urmezi. Solomon, ca unul ce avea s-o pateasca, a intrevazut acestea: ,,Cei nelegiuiti pedepsiti vor fi... Femeile lor sunt fara minte si copiii lor stricati, iar spita lor blestemata. Drept aceea, fericita este cea stearpa care nu s-a pangarit si care n-a cunoscut pat cu pacat; ea avea-va roada la cercetarea sufletelor... Fiii desfranatilor nu vor avea desavarsire si samanta din patul nelegiuit se va stinge. Caci, desi vor avea viata lunga, nu vor fi de nici o treaba, si batranetele lor, la urma de tot, vor fi fara cinste. Iar de vor muri de timpuriu vor fi fara nadejde si fara mangaiere in ziua judecatii. Caci neamul celui nedrept are groaznic sfarsit(…). Multimea pruncilor la cei nelegiuiti nu este de nici un folos; din mladitele lor spurcate nu se infige radacina in adanc si nu vor avea temei nezdruncinat. Chiar daca se vor imbraca vremelnic cu ramuri, fiind fara temeinicie, se vor zgudui de vant si se vor dezradacina de puterea vijeliei. Ramurile lor vor fi frante mai inainte de maturitate, rodul lor va fi netrebnic, crud la mancare si de nimic bun. Fiindca pruncii nascuti din somnul necurat sunt martori ai nelegiuirii parintilor, cand stai sa-i cercetezi.” Acestea sunt marturii biblice despre destinul de mizerie al roadelor faradelegii, de pe urma instinctului desfranat si poligamiei.
          Prin cuvantul lui Iezechiil proorocul strabate totusi o raza de indurare, pentru cateva exceptii. Ne intereseaza enorm lucrul acesta, al redresarii unei mosteniri mizerabile. Astfel, in locul ce urmeaza e vorba de un tata facator de toate relele, dar, - printr-un concurs de ajutoare vazute si nevazute -, copilul sau pricepe deosebirea dintre bine si rau si se fereste de faptele tatalui. Biruie in el mostenirea, probabil mai buna, a mamei. Deci, daca unui atare parinte: ,,De i s-a nascut un fiu, care, vazand pacatele, vazand toate cate le-a facut tatal sau, el se pazeste si nu face nimic asemenea..., acest om nu va muri pentru nedreptatile parintelui sau, ci in veci va trai. Dar veti zice: pentru ce fiul sau nu poarta nedreptatea tatalui sau? Pentru ca fiul a facut ceea ce era drept si legiuit si toate legiuirile Mele le-a tinut si le-a implinit: de aceea va trai.” Adica e cu putinta, pentru fericite exceptii, despovararea de sub o mostenire mizerabila? Da, e cu putinta, cu pretul si cu osteneala unei vieti curate.”
*
Scrisoarea unui tata catre fiul sau. Am gasit pe internet o emotionanta ,,scrisoare” adresata de un tata fiului sau. Imi pare rau ca nu stiu autorul, fiindca ar merita toate laudele. In ,,scrisoare” se poate regasi cu usurinta drama multor batrani in relatia lor cu proprii copii. Iat-o:
 ,,Fiul meu,
Daca intr-o buna zi ma vei vedea batran si ma murdaresc in timp ce mananc, ai rabdare. Daca nu ma pot imbraca singur, ai rabdare si aminteste-ti de timpul pe care l-am cheltuit ca sa te invat aceleasi lucruri. Daca, atunci cand vorbesc, repet aceleasi lucruri, nu ma opri, ci asculta-ma! Cand erai mic, trebuia in fiecare seara sa-ti spun aceeasi poveste, pana ce te lua somnul. Cand vreau sa ma spal, nu ma judeca si nu ma face sa ma rusinez. Ci aminteste-ti ca atunci cand trebuia sa te vanez ca sa te speli, gaseai mii de pretexte ca sa nu faci baie.
Cand vezi nestiinta mea in cele ale tehnologiei, lasa-mi putin timp si nu ma privi cu acel zambet dispretuitor. Eu am avut toata rabdarea sa te invat alfabetul. Cand la un moment dat nu pot sa-mi amintesc ceva sau pierd sirul gandirii, lasa-ma putin ca sa-mi amintesc, iar daca nu pot, nu te supara. Cel mai important lucru nu este ceea ce spun, ci faptul ca sunt impreuna cu tine si ca ma asculti.
Cand picioarele mele sunt obosite si nu-mi ingaduie sa-ti urmez pasii, nu te purta cu mine ca si cum ti-as fi o povara. Ci sprijina-ma cu mainile tale cele puternice, asa cum am facut si eu la primii tai pasi. Cand spun ca mai bine ar fi sa mor, nu sunt manios. Intr-o buna zi vei intelege ce anume ma face sa spun asta. Incearca sa intelegi, ca la varsta mea nu poti sa traiesti, ci sa supravietuiesti. Mai tarziu vei intelege ca, in ciuda greselilor mele, intotdeauna am vrut binele tau si m-am straduit sa-ti deschid calea.
De aceea, da-mi acum putin din timpul tau, putin din rabdarea ta. Da-mi un umar sa-mi sprijin capul, asa cum faceam si eu cu tine. Ajuta-ma sa pasesc, ajuta-ma sa-mi termin zilele vietii mele cu dragoste si rabdare. Iar drept rasplata iti voi da un zambet si dragostea fara limite pe care am avut-o intotdeauna pentru tine. Te iubesc, fiul meu! Tatal tau.”
*
File de jurnal – 29 nov. 1981. ,,In Iasi, Parintele Dumitru Balasa s-a dus la mitropolie. Dorea sa-l vada pe mitropolitul Teoctist si pe Preotul Paul Mihail. N-am vrut sa-l intalnesc pe Teoctist. Parca mi s-a tulburat vederea, cand mi-am amintit cate necazuri am avut de pe urma omului acesta. Eu m-am dus la Editura ,,Junimea”. N-am gasit decat pe secretara acolo. Lucrarea mea, D. Cantemir. Cugetari, mi-a fost scoasa din plan de Centrala Cartii. S-ar putea sa fi fost scoasa si de editura. N-am trecut niciodata pe la ei. Poate altii i-au ,,deranjat” mai des si asta influenteaza, oricum. S-ar putea, totusi, sa fi scos-o si de la Consiliul Culturii, avand in vedere ca mai am si pe celelalte doua prinse in plan  si, vezi Doamne, nu trebuie atata cultura.
Am servit niste fasole cu carnaciori  la un restaurant. Mancare rece, proasta si scumpa. Aglomeratie si cozi peste tot(…).
Am luat rapidul 55 din Iasi. Desi am calatorit la clasa I-a, a fost, totusi, aglomeratie. Plecau multi la mitingul general pentru pace de la Bucuresti. Parintele Balasa mi-a relatat de cazul Nenciu, fostul presedinte al Departamentului Cultelor. A fost descoperit luand mita pentru a favoriza alegerea unui episcop . Fiind constrans apoi,  a dat in vileag alte asemenea cazuri, printre care se numara si mitropolitul…. Pentru a nu da afara pe toti episcopii si mitropolitii in cauza, Ceausescu a renuntat a mai aplica legea, pentru a nu compromite Biserica. L-a inlocuit, in schimb, pe Nenciu cu Rosianu(…).
Un inginer care calatorea cu noi in compartiment ne-a vorbit frumos despre medicul psihiatru Branzei din Iasi. Metoda acestui doctor si a scolii sale e simpla si a ajuns renumita, tocmai datorita simplitatii si eficacitatii sale. Doctorul Branzei urmareste sa scoata din terapie medicamentele, introducand in schimb bonomia, atentia fata de pacient, intelegerea. El si-a dat seama ca oamenii au nevoie de intelegere si de dragoste si tocmai de aceea le reda dragostea si increderea in viata. In majoritatea cazurilor a reusit. Rabdarea si bunavointa de care da dovada sunt adevarate acte de sacrificiu.”
*
Maica-ndurerata. Interpreta Felicia Sos canta o impresionanta priceasna cu acest titlu, in care se pot regasi multe mame din zilele noastre, de aici si de pretutindeni. Iat-o:

,,Trista e si-ndurerata,
Nu-si mai usca lacrima
Mama care n-o sa-si vada
Toti copii-n cer cu ea!
Ea, sarmana-i cu credinta
Si cu frica de pacat,
Dar copiii n-o asculta,
Nu au timp pentru rugat!

O, Iisuse, tare-i greu,
Sa fii mama cum sunt eu,
Cand copiii nu te-asculta
Si iti fac durere multa!

Cum ar vrea sa se-mplineasca
Vrerea sfant-a Domnului,
Copilasii ei sa creasca
Iertatori, si drepti, si buni!
Ea-i invata sa se roage
Si le spune tot mereu,
Sa fiti vrednici totdeauna,
Aproape de Dumnezeu!

O, Iisuse, tare-i greu,
Sa fii mama cum sunt eu,
Cand copiii nu te-asculta
Si iti fac durere multa!

Cand stradania-i desarta
Si vede ca e-n zadar,
Biata mama cat mai plange
Si se roaga la altar.
Multe lacrimi sunt amare,
Insa plansul mai suvoi
Este-al mamei cu copiii
Ce s-au departat de rai!

O, Iisuse, tare-i greu,
Sa fii mama cum sunt eu,
Cand copiii nu te-asculta
Si iti fac durere multa!

Tu  te razi de focul care,
Mai adanc, sfasietor,
Are mama cu copiii,
Care n-au Mantuitor.
Doamne, ai mila de mine!
Asta-i rugaciunea mea,
Nu-mi lasa pierduti copiii,
Da-le mantuirea Ta!

O, Iisuse, tare-i greu,
Sa fii mama cum sunt eu,
Cand copiii nu te-asculta
Si iti fac durere multa!
*
Ajutoare si donatii.  In aceasta perioada, parohia Noastra a primit cateva ajutoare si donatii, astfel: Domnul Papava Sebastian din Malarisca(MH): 100 lei; Domnul Balgar Anton din Tr. Severin: 60 lei; Doamna Ing. Melania Caragioiu din St. Constant(Canada), Doamna Dr. Ionescu Mihaela-Aritina(Curtea de Arges – AG), Doamna Filofteia Bobocel si Doamna Coarda Mihaela, amandoua din Tr. Severin: cate 50 lei;
 Domnul Horodnic Tudor din Barda a mai adaugat 100 lei pentru contributia de cult, totalizand pana in prezent 250 lei; Domnul Meila Nicolae din Malovat a mai achitat 50 lei pentru contributia de cult, totalizand pana acum 160 lei; Domnul Paicu Daniel  din Malovat a achitat pentru contributia de cult: 50 lei.
Dumnezeu sa le rasplateasca tuturor!
*
 Am donat toate cele 20 seturi de rechizite scolare primite de la Parintele Sebastian-Catalin Hogea si enoriasii sai din Parohia Albacete(Spania). Beneficiari au fost copii din satele Malovat, Barda, Bobaita si Colibasi, care au inceput anul acesta clasa I-a, dar si altii mai mari cu situatii economice mai dificile. Multumim cordial Parintelui Hogea si enoriasilor sai pentru donatia facuta parohiei noastre si rugam pe Bunul Dumnezeu sa le rasplateasca insutit si inmiit!
*
 Domnul Jan Ciuta, impreuna cu sotia, Doamna Ioana Ciuta, din Colibasi au construit o impunatoare troita la intrarea in satul Malovat. Este a opta troita pe care o construiesc pe cheltuiala proprie. Am sfintit-o sambata, 10 septembrie, in prezenta unui grup numeros de enoriasi din Malovat si din alte localitati.
Dumnezeu sa rasplateasca jertfa acestor inimosi credinciosi si Sfanta Cruce sa le fie ocrotitoare!
*
Domnul Surugiu Gheorghe din Italia, fiu al satului Malovat, a donat 5 litri de erbicid pentru cimitirul din Malovat. In multumim respectuos! Vom vedea daca mai putem sa-l aplicam in toamna aceasta. Oricum, va rugam pe toti sa binevoiti a curati mormintele familiilor Dvs. Este mare nevoie. Va multumesc!
*
Plati. In cursul lunii august am efectuat o serie de plati mai mari, astfel: 6.150 lei pentru cartile Bibliografia Revistei ,,Biserica Ortodoxa Romana”(1874-2014), vol. II(a doua rata), Chemari la Domnul, vol. V si Oastea Pandurilor; 1.500 lei pentru excursia din Banat; 656 lei impozit; 567 lei pentru painea donata in august; 250 lei pentru timbre; 100 lei  transport carti de la Craiova; 100 lei pentru colete la posta; 68 lei toner pentru imprimanta; 62 lei ciocolata pentru copiii de la Barda; 50 lei internet si altele mai mici.
La 31 august, deficitul parohiei noastre era de 7.043 lei.
*
Publicatii. In aceasta perioada, preotul Dvs. a reusit sa mai publice cateva materiale, astfel: Titanicul vremii noastre, in ,,Natiunea”, Bucuresti, 2016, 23 aug., editie si on-line(http://www.ziarulnatiunea.ro); in ,,Observatorul”, Toronto(Canada), 2016, 30 aug., editie si on-line(http://www.observatorul.com); Apel catre tineri, in ,,Natiunea”, Bucuresti, 2016, 5 sept., editie si on-line(http://www.ziarulnatiunea.ro); ,,Scrisoare pastorala” – 332 a aparut pe blogul Domnului Ben Todica, directorul postului de radio in limba romana din Sydney(Australia)( http://bentodica.blogspot.ro); ,,Scrisoare pastorala” – 331, in ,,Bibliotheca Septentrionalis”, Baia Mare(MM), 2016, 11 sept., editie si on-line(https://ebibliothecaseptentrionalis.wordpress.com);
*
 Parohia noastra a publicat vol. II din cartea preotului si fostului cantaret al parohiei noastre, Bibliografia Revistei ,,Biserica Ortodoxa Romana”(1874-2014)(692 pagini).
Cartea cuprinde capitolele: Istoria Bisericii Universale, Ecumenism, Bizantinologie, Patrologie, Istoria Religiilor, Etnografie si Folclor. Volumul contine acele materiale care privesc raspandirea crestinismului in lume timp de 2000 de ani, relatiile dintre Biserici, relatiile crestinismului cu necrestinii, evolutia sentimentului religios la diferite popoare, traditii, obiceiuri si datini romanesti si nu numai. Cele mai importante din cele peste 7.000 de materiale bibliografiate beneficiaza de un rezumat telegrafic. Cartea se constituie ca un instrument indispensabil de lucru pentru preoti, profesori de teologie, studenti, masteranzi si doctoranzi, pentru cercetatori si oameni de cultura. In cei 140 de ani de aparitie, revista a devenit un adevarat depozitar de gandire, cercetare si fapta  teologica.  
*
Zambete. Redam mai jos poezia lui Pastorel Teodoreanu, intitulata Zece membrii de partid.

Zece membri de partid
Visau viata noua,
Unul a vorbit in vis,
Si-au ramas doar noua.

Noua membri de partid
De marxism s-au copt!
Unul s-a rascopt din ei,
Si-au ramas doar opt!

Opt membri de partid
Au trecut la fapte ...
Unul a trecut la Tito!
Si-au ramas doar sapte!

Sapte membri de partid
Fac afaceri grase,
Unul a intrat la zdup
Si-au ramas doar sase!

Sase membri de partid
Au strigat lozinci,
Unul a strigat gresit
Si-au ramas doar cinci!

Cinci membri de partid,
Cand au fost la teatru,
Unul n-a aplaudat
Si-au ramas doar patru!

Patru membri de partid
Si cam toti evrei,
Unul a plecat in Eretz
Si-au ramas doar trei!

Trei membri de partid
Vorbeau de razboi!
Unul a vorbit cam mult,
Si-au ramas doar doi!

Doi membri de partid,
Mandri ca paunul.
Unul a innebunit,
Si-a ramas doar unul!

Un membru de partid,
Cel mai lamurit.
A plecat cu ONT-ul
Si n-a mai venit!

ZERO membri de partid,
Lupta pentru pace.
Ca partidul nostru drag,
Stie el ce face!”
*
 Excursii. In  ziua de 5 Sept., impreuna cu un grup de enoriasi, am efectuat o excursie-pelerinaj pe urmatorul traseu: Barda-Tr. Severin-Orsova-Moldova Noua-Oravita-Bozovici-Orsova-Tr. Severin-Barda. A fost un traseu de vis. Valea Dunarii si Cazanele au fost mirifice. Muntii Banatului ne-au lasat fara grai. Am vizitat Manastirile Mraconia, Calugara si Almaj-Putna. Am vazut sute de hectare de floarea soarelui gata de recoltat, porumb mult. Codrii seculari ai Banatului parca voiau sa ne povesteasca ceva din vremile cand au adapostit nenumarati ,,partizani”, adica tarani banateni, care se opuneau sovietizarii tarii, vremile cand au vazut cazand la datorie, secerati de gloantele militiei si ale securitatii floarea satelor din acea parte de tara. Dupa ce vizitezi asemenea frumuseti create de Dumnezeu sau construite de om, nu poti sa nu exclami: Iti multumesc, Doamne, ca mi-ai dat o tara atat de frumoasa si de bogata si un popor atat de minunat!
             ? Pentru sfarsitul lunii septembrie sau inceputul lunii octombrie, organizam o excursie-pelerinaj de o zi la Manastirea Prislop si Mormantul Parintelui Arsenie Boca. Vor fi vizitate si manastirile Lainici(GJ), Teis si Sf. Nectarie(CS). Pretul va fi de 45 lei/pers. S-au inscris deja 26 persoane. In cazul in care vom putea inscrie in traseu si Manastirea Oasa din Judetul Alba, pretul va mai creste putin.
              ? Spre sfarsitul lunii octombrie  organizam o excursie pelerinaj de o zi pe urmatorul traseu: Manastirea Tismana-Manastirea Baia de Arama – Obarsia Closani-Baile Herculane-Manastirea Sf. Ana(Orsova)-Manastirea Vodita. Vom stabili data de comun acord cu participantii. Inca nu stim pretul.
*
Filme. Luni, 19 sept., ora 19, la Barda si luni, 26 sept., ora 19, la Malovat, va rula filmul  Camasa lui Hristos. E bine sa nu ratati ocazia. Nu se stie cand veti mai avea un asa prilej.
*
Repartitii in invatamant. In ziua de 7 sept., Inspectoratul Judetean de Invatamant l-a solicitat pe preotul Dvs. sa suplineasca la catedra de Religie de la Liceul ,,Domnul Tudor” din Tr. Severin, macar pentru semestrul intai al anului scolar 2016/2017. Nu se putea refuza oferta, chiar daca inseamna  ceva mai mult decat nimic! Slava Domnului!
*
 Licitatii. Duminica, 2 Oct., ora 12, in biserica de la Barda, va avea loc arendarea prin licitatie publica pentru 2017 a terenului din Govara; Duminica, 9 oct., ora 12, in biserica de la Malovat, va avea loc arendarea prin licitatie publica a terenurilor din Ogasul Barbului, Tigareni si Ogasanu. Cei interesati sunt rugati sa respecte ora fixata.
*
 Cununii. Inmormantari. In ziua de 4  Septembrie am oficiat Taina Sfintei Cununii pentru Domnul Patrulescu Petrisor si Domnisoara Cioaba Elvira-Roxana, amandoi din Malovat. Dumnezeu sa le ajute! In ziua de 4 Septembrie am oficiat slujba inmormantarii pentru Manescu Eugenia(53 ani) din Malovat. Dumnezeu s-o ierte!
*
          Program. In cursul lunii octombrie avem urmatorul program de slujbe: 1 Oct.(Barda; Malovat); 2 Oct.(Barda); 8 Oct. (Barda; Malovat); 9 Oct. (Malovat); 14 Oct. (pomeniri dimineata la Barda; slujba la Malovat); 15 Oct.(Barda; Malovat); 16 Oct. (Barda); 22 Oct.(Barda; Malovat); 23 Oct. (Malovat); 26 Oct. (slujba la Barda; pomeniri la Malovat, la ora 12). 29 Oct.(Malovat; Barda); 30 Oct.(Barda). In restul timpului, la orice ora din zi sau din noapte, preotul poate fi gasit la biserica, acasa, la scoala, la telefon: 0724. 99. 80. 86, ori pe adresa de e-mail: stanciulescubarda@gmail.com. 
            Sanatate, pace si bucurii sa va dea Dumnezeu!                                                                                                                                                 
                            Pr. Al. Stanciulescu-Barda   Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page