Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Premiera româneasca si europeana – consultari cetatenesti ASSET privind pregatirea în caz de epidemie sau pandemie (primele rezultate)

Sambata, 24 septembrie 2016, la Facultatea de Medicina a UMF „Carol Davila” Bucuresti, a avut loc un eveniment, in premiera, atat la nivel national, cat si european – Consultari cetatenesti privind pregatirea in caz de epidemie sau pandemie. Vom prezenta primele rezultate.
Evenimentul s-a desfasurat in cadrul proiectului ASSET (Action plan on Science in Society related issues in Epidemics and Total Pandemics), partenerul roman fiind Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”, reprezentata de prof. dr. Mircea-Ioan Popa, impreuna cu echipa coordonata de acesta.
La Festivitatea de deschidere au participat reprezentanti ai Administratiei Prezidentiale, Ministerului Sanatatii, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apararii Nationale, Serviciului Roman de Informatii, ANCSI si INC „Cantacuzino”, primele cuvinte fiind adresate de catre conducerea universitatii si facultatii de medicina.
In realizarea Consultarilor cetatenesti ASSET, au fost urmate recomandarile aplicate strict si in celelalte sapte tari participante (Bulgaria, Norvegia, Danemarca, Norvegia, Elvetia, Franta, Irlanda). Au fost selectati 50 de participanti de pe intreg teritoriul tarii, mentinand un echilibru in ceea ce priveste raportul dintre numarul de participante si cel de participanti, varsta, nivelul educational, pregatirea profesionala, ocupatia acestora.
Cetatenii au fost asezati la mese rotunde si impreuna cu un moderator au discutat mesajele transmise de un film documentar (acelasi in toate tarile participante), in cinci sesiuni succesive. Sesiunile au abordat teme precum libertatea personala, transparenta versus secretizare, comunicarea intre cetateni si autoritatile de sanatate publica si accesul la informatii. Dupa dezbateri, participantii au raspuns, anonim, la cateva intrebari referitoare la ce s-a discutat (ex. gestionarea resurselor limitate in cazul unei  epidemii, majoritatea participantilor romani considerand prioritare anumite grupuri de risc, in timp ce cei straini ar alege persoanele care lucreaza in domeniul sanatatii publice, pompieri, etc.). Alta intrebare a fost reprezentata de gradul de multumire fata de modul de comunicare al informatiilor in situatii de criza, atat cetatenii straini, cat si cei romani fiind nemultumiti. In ceea ce priveste dorinta participantilor romani si din celelalte tari de a mai exista astfel de consultari cetatenesti pentru pregatirea raspunsului fata de epidemii si pandemii, peste 90% au raspuns afirmativ.
Raspunsurile au fost colectate sunt in curs de analiza, iar rezultatele vor fi incluse intr-un raport, care va fi prezentat in Parlamentul European in primavara anului urmator cu scopul de a influenta politicile de sanatate in domeniu prin cresterea implicarii cetatenesti la nivel european.
Date de contact
ASSET (Action plan on Science in Society related issues in Epidemics and Total Pandemics)
Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”
Prof. univ. dr. Mircea-Ioan Popa

Profesor, disciplina microbiologie II
Facultatea de medicina, UMF ”Carol Davila”
Membru in consiliul facultatii
Membru in senatul universitar
Presedinte al comisiei de etica in
cercetarea stiintifica

mircea.ioan.popa@gmail.com
0744 386 245

http://umf.ro/
http://www.asset-scienceinsociety.eu/

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page