Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

PRIMA ZI DE SCOALA

Adda NEAG

Dupa cum toti stim, cea mai importanta zi pentru elevii de pretutindeni a sosit. Inceperea anului scolar a adus noi elevi pe bancile scolii, noi sperante dar si multe zambete pe fata acestora. Expresiile inocente ale copiilor mai mici se zaresc la tot pasul... si astfel noi venitii sunt primiti cu caldura sufleteasca. Totul devine un ansamblu de culori vii, de la cerul care imparte lumea in mii de bucati discrepante si pana la uniforma ce ne uneste prin spiritul scolii. Prin bancile abandonate ale claselor, copiii gasesc noile manuale ce le vor fi alaturi in urmatorul an. Imaginile care ma inconjoara  ma invaluie intr-o melancolie si emotie ce nu credeam ca isi va face aparitia in sufletul meu. Totusi trecerea anilor si-a lasat amprenta asupra noastra, maturizandu-ne si punandu-ne intr-o ipostaza de uimire. Toti am avut in suflet un fior, mai ales cand doamna director si-a inceput cuvantul introductiv.

Chiar daca discursul a continut multe sfaturi, cel mai usor am retinut aceste cuvinte: „Prin bancile acestei scoli... au stat multi elevi inaintea voastra, care au realizat niste lucruri inimaginabile, iar eu ca director al scolii, va doresc sa deveniti «oameni»!”

Plimbandu-ma prin curtea marilor visuri, unde elevii sunt impartiti ca intr-o arena din viata romanilor, avand ca tipar gladiatorii vechilor timpuri, observ cum copiii inocenti din clasele primare sunt incoltiti de  „leii” claselor de liceu.  Atunci am inceput sa intreb acesti copilasii de idealurile lor. A primit raspunsuri bine gandite si mai ales date, cum ar fi ca unii dintre ei doresc sa devina doctori, profesori, pompieri sau dansatori. Aspiratii marete se afla si in randul colegilor mei de clasa, astfel reusind sa ne asemanam! Unii isi doresc sa devina politisti, avocati sau actori. Cand am incercat sa aflu mai multe despre idealurile celorlalti colegi, s-au ferit luandu-l pe „nu stiu” in brate, sau pur si simplu sa isi iau in serios responsabilitatile de pe acum, cum ar fi seful clasei si colegul sau de banca.
 
Prin valuri de idei amestecate si culori eterne, am ajuns sa scriu aceast mic reportaj,  care desi nu este unul despre o viziune profunda in viitor, ci mai mult despre cum il vad eu in prezent, in ziua aceasta minunata. Totul a fost conturat de caldura primitoare a clasei mele. Am fost foarte bucuroasa ca voi petrece cu ei inca un an, colegi minunati,  care oricat de greu ar fi, iti aduc zambetul pe buze. Acestor colegi le datorez cei mai frumosi doi ani din viata mea de pana acum.  Prieteni ca ei e greu gasesti! Din acest motiv ei sunt o parte din mine, o parte ce mereu imi va face ziua mai buna.

Prima zi de scoala a deschis un nou capitol in „romanul vietii” noastre ce asteapta sa fie scris pe viitor cu amintiri ce vor fi intiparite in mintea noastra mereu. Scoala e locul unde ne descoperim si unde ne obisnuim cu viata ce ne asteapta. Consider ca lupta noastra incepe  de pe acuma...
--------------------------------
Adda NEAG
Clasa a XI-a
Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Oradea
Luni, 12 septembrie 2016


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page