Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

DIN NOU TRADATI !

Valeriu DULGHERU

„Speranta ca americanii vor veni si vor elibera Europa de Est a insufletit milioane de oameni din Romania si din intreaga regiune ocupata de Armata Rosie. Acest fenomen a fost doar una dintre multele forme in care America a fost prezenta in Romania Razboiului Rece”. (Scriitorul Bogdan Barbu despre cartea lui, „Vin Americanii”)

Scriam ceva mai inainte ca vom avea parte de o toamna fierbinte. M-am gresit. Dupa ultimele evenimente din ultimele zile ale ultimei luni de vara se pare ca va fi una foarte fierbinte, chiar incendiara. Voi incerca sa cronometrez aceasta scurta perioada.

Pe 27 august a avut loc fastuoasa serbare a 25 de ani de independenta (independenta inventata, pe care n-am simtit-o toti acesti 25 de ani cu o armata straina de ocupatie pe teritoriul ei, cu o serie de guvernari marionete, cu o gaura neagra – Transnistria, care ne-a adus la sapa de lemn, cu cei mai prosti guvernanti pe care ia cunoscut). Pe fundalul crizei politice care dureaza practic fara intreruperi cel putin ultimii doi ani care s-a soldat cu golirea haznalei cu zeci de miliarde de lei, cu un stat capturat de un partid si care a fost votat doar de 17% din electorat, evident pentru mai multi dispozitia nu era de sarbatoare. Pana la urma aceasta zi de mare sarbatoare pentru natiunile adevarate a finalizat cu altercatii intre unii protestatari (ai Platformei DA si ai lui Usatii)  si politie. Ceea ce nu consider normal au fost fluieraturile acestor protestatari adresate inclusiv militarilor care marsaluiau cadentat pe piata, unii dintre ei participanti la razboiul pentru apararea patriei pe Nistru contra agresorului rus, militarilor straini, coloanelor de pompieri. Dar cu totul alogica a fost iesirea maselor de protestatari pe piata in momentul cand acolo evoluau copiii.

Ei bine, dar acest incident a fost precedat de un alt eveniment (trist de altfel) care a avut loc cu o zi inainte, neobservat la inceput, umbrit de sarbatoarea independentei. Pe 26 august ambasadorul SUA J. Pettit a iesit la postul public de televiziune cu o declaratie incendiara, luand in consideratie, in primul rand, momentul electoral. „Moldova nu e Romania (de fapt Moldova e Romania ca ea a fost cea care a initiat proiectul Romania la 1859 – n.n.)… Alaturarea de Romania nu este o alegere practica  (alaturi de Rusia este foarte practica!!!) si nu este o alegere care va face lucrurile mai bune in Republica Moldova…Moldova isi are propria sa istorie (da, de la 1812 – n.n.! Bravo tinerilor de la Bucuresti si Chisinau care i-au venit in ajutorul diplomatului in problemele de istorie a Moldovei). Este important ca moldovenii sa se recunoasca a fi moldoveni, o natiune aparte (pentru cine, pentru Rusia sau SUA?)… Moldova este o tara multietnica (un adevarat Babilon!!! – n.n.)… Mai este si Transnistria care are nevoie de un statut special (prin ce difera de pozitia lui Putin exprimata de Kozak, Rogozin s.a. – n.n.)…”. La un anumit  moment mi s-a parut ca vorbeste ambasadorul Rusiei (cu porcariile caruia parca ne-am obisnuit deja), Molotov, Jirinovski, Rogozin si nu ambasadorul SUA, tara, in care isi pun sperantele toti oprimatii de sub regimurile dictatoriale dornici de libertate. Daca este o opinie personala as mai intelege-o cumva, luand in consideratie inclinatia ambasadorului spre est (absolvent  al Universitatii de Stat din Iowa, cu specializare in Studii internationale si in limba rusa (1978); functionar la ambasada SUA de la Moscova (1983 – 1986); consul general adjunct (1992-1994), directorul Centrului din Washington al Programului pentru refugiatii sovietici (1995-1997); consul general al ambasadei SUA (2003-2007)). De luat in considerare si faptul ca ambasadorul SUA in aceeasi zi (26 august) a avut o intrevedere cu I. Dodon la sediul PSRM! Aceasta poate fi privita doar ca un element al campaniei electorale a lui Dodon.

Teama mie ca este o decizie luata la nivel de stat, ca am fost iarasi tradati (a cata oara!!!). Tradati la 1812, cand am incaput in gura ursului, din care am scapat ca prin minune (drept cam sifonati!) doar peste o suta de ani (1918). Tradati am fost de tara-mama la 1940 cand am fost abandonati, aruncati in ghearele ursului, de asta data, sovietic (de fapt vanduti am fost de Germania la 23 august 1939!); tradati la 1944 la Ialta; tradati la 1988 la Malta, in 1991 cand nu s-a realizat Reunirea, pentru care existau conditii propice, in special, in cele 5 luni de zile de dualitate de putere in Rusia intre Gorbaciov-Eltin. Sa fim oare tradati si de aceasta data? Daca derulam nitel sirul evenimentelor din ultima vreme gasim ca acum cateva saptamani presa scria de vizita de lucru a lui Lavrov la Washington. Intrevederea lui Lavrov cu Kerry a durat tocmai 12 ore. Ce o fi discutat intre ei atata timp? Oare nu si despre interesele geopolitice ale celor doua supraputeri. Oare nu se repeta pactul din 1939: SUA este dezinteresata in sud-estul Europei, cedand Republica Moldova, Ucraina si Georgia in sfera de influenta ruseasca in schimbul unor parteneriate in Siria, Afganistan, posibil in Iran s.a. zone de interes.    

Se simte gustul amar al acestei noi tradari, care a mai fost si alta data. „Am asteptat mult timp si majoritatea dintre noi au inteles ca asteptam degeaba…” spuneau cu regret multi din rezistenta anticomunista din Romania, dar si din Basarabia postbelica, maltratati in celulele nkvd-ste. Americanii nu au mai venit. Nu stiau cei din rezistenta anticomunista ca Basarabia, Romania, dar si intreaga Europa de Est fusesera deja vandute de americani in 1944 la reuniunea de la Ialta.

In acelasi context se incadreaza si reactiile foarte rapide ale „avocatilor rusi”. Cel mai clar referitor la adevaratul scop s-a exprimat ultranationalistul V. Jirinovschi: „Li s-a dat de inteles conducatorilor Moldovei ca ei sa nu incerce unirea cu Romania, confruntindu-se cu Rusia. Vedeti, deja este un plus. Se pare ca Barack Obama nu mai are nevoie de o zona tensionata in Europa. De aceea, se poate ajunge la intelegere… Prin Moldova si Transnistria noi avem posibilitatea sa influentam asupra vecinilor, sa zicem, asupra Finlandei, Poloniei si Romaniei. E mai bine sa influentam asupra intregii lumi…” considera Jirinovski. Directorul stiintific al forumului germano-rus A. Rar, comentand declaratiile ambasadorului american, a mentionat: „Declaratiile lui Pettit nu sunt intamplatoare. Nu trebuie de uitat ca ambasadorii SUA in astfel de tari precum Moldova si Ucraina sunt un fel de guvernatori. In acest caz declaratiile ambasadorului SUA in Moldova vorbesc fie despre schimbarea relatiilor cu Rusia pe fundalul evenimentelor din Ucraina, fie ci este rezultatul unei analize a ceea ce s-a intamplat in Ucraina…”.  

Pe de alta parte bunul nostru avocat Dan Dungaciu in discursul sau „Apara-ma, Doamne, de prieteni“ referitor la declaratiile ambasadorului american la Chisinau puncteaza zece puncte, mentionand: „A nu reactiona la declaratiile ambasadorului Statelor Unite in Republica Moldova este, din perspectiva romaneasca, o ipocrizie. Un parteneriat strategic nu se cladeste pe susoteli, taceri insidioase si inghitit de broaste (geo)politice”.

In opinia istoricului roman M. Diaconescu consecintele acestei declaratii a ambasadorului SUA sunt apocaliptice pentru aschia de tara pe nume Basarabia: „Este ingropat proiectul Unirii Basarabiei cu Romania, deoarece aceste declaratii vor fi percepute ca decizie ferma a SUA impotriva Unirii Republicii Moldova cu Romania!; politicienii romani vor avea un argument puternic impotriva unionistilor: americanii nu accepta Unirea, deci ea nu se poate face!; Moldovenii antiunionisti vor sustine ca SUA nu accepta Unirea si sunt de acord ca Moldova sa fie in sfera de influenta a Rusiei!; Moldova va fi tratata ca un stat tampon intre NATO si Rusia!”.

Intr-adevar este o situatie deosebit de incerta, luand in considerare si prestatia foarte proasta a liderilor partidelor de pe centru-dreapta. Ati observat cum in ultima zi de vara la masa inregistrarilor candidatilor la presedintie era imbulzeala, in special, pe esichierul de centru-dreapta: tocmai vre-o 4-5 candidati. Pe stanga este unicul candidat Dodon, care e si unsul Kremlinului, Ciubasenco fiind doar de forma pentru a masca totala sustinere a stangii si Kremlinului a unicului candidat Dodon si a mai sustrage voturi de pe centru. Dodon este pe cal alb si se vede deja in fotoliul de presedinte. Si-a mai chemat pe cineva din artileria grea de la Moscova. In acest sens este privita vizita unui emisar al Moscovei, Oleg Paholkov, deputat in Duma Ruseasca din partea partidului „Spravedlivaya Rossiya”, prieten bun al lui Rogozin si mai bun (conform propriei declaratii!) cu Dodon. Nici nu reusise polittehnologul rus sa aterizeze la Chisinau ca a si fost catapultat pentru inceput la una din emisiunile sovine de la postul Accent TV al lui Dodon, ca in aceeasi seara sa apara si la emisiunea celui mai mare tradator contemporan al Neamului Iu. Rosca de la cel de-al doilea post NTV al lui Dodon. Iti crea greata modul cum acest alta data „mare nationalist” mai ca nu-i pupa talpile emisarului rus. „Dodon va deveni presedinte. El este un foarte bun politician. Intr-o Moldova atat de mica nu se pot naste doi Dodoni… Eu sunt sigur ca Rusia il va ajuta in avans pe Dodon daca Dodon va fi ales presedinte… Fara Rusia nu puteti exista (adaugand dupa o pauza – economic). Noi asteptam vinurile voastre insa dati sa fim prieteni!!! Cand a venit Rogozin la voi functionarii vostri mai nu-i sarutau picioarele pe scarile avionului, insa la iesirea din aeroport cei cu merele l-au huiduit… Trebuie sa va hotarati in sfarsit cu cine sunteti…” sunt doar cateva selectiuni din, in mare parte, monologul emisarului Kremlinului la cele doua emisiuni.

Ei bine, ce facem noi, cei multi dar…? Sa ne lasam calcati in picioare de niste intrusi sovini rusi si de lacheii lor locali? Intr-un fel este inteleasa dorinta fiecarui partidut sa-si testeze puterile, sa-si incerce candidatul. Dar cineva isi pune intrebarea cat ar putea sa ne coste aceste experimente, in special, in situatia actuala extrem de complicata? Oare nu e clar ca prin toate aceste gainarii se toarna apa la moara lui Dodon. Aceasta imbulzeala la mesele de inregistrare pentru diverse functii in stat este o boala basarabeana nascuta in aceasta perioada de independenta – fiecare lideras de partidut se vede un Napoleon. Ei bine, cum spunea fostul premier Cernomirdin „Am dorit cum mai bine dar s-a reusit ca intotdeauna”. S-a intamplat ceea ce s-a intamplat. Dar le va ajunge minte celor de pe centru-dreapta sa nu se cotonogeasca prea tare ca sa iasa viu macar unul din ei in turul doi.

Pentru mine este absolut clar. In aceasta situatie extrem de dificila doar dna Maia Sandu (nu ca e cea mai buna printre candidatii de centru-dreapta dar este cea cu cele mai bune sanse!) ar mai fi in stare sa-i creeze concurenta unsului Kremlinului, I. Dodon. De ce sa mai experimentam si     sa-l cautam pe dracu. Dati sa ne mobilizam, cum au mai facut de atatea ori stramosii nostri in multimilenara istorie in momentele de rastriste, si sa demonstram acum ambelor supraputeri ca nu suntem niste mamaligari. Sa facem tot posibilul ca I. Dodon sa nu devina presedinte asa cum am mai facut-o in 2012 la alegerile locale in Chisinau. Toata lumea proeuropeana de orice culoare trebuie sa inteleaga ca optiunea „fara Romania“ devine optiunea „fara Europa”. A pierde un atare avocat al integrarii noastre europene cum este Romania este mortal pentru viitorul Republicii Moldova.

Sa ne lumineze cel de sus macar in ceasul al doisprezecelea.
--------------------------------
Valeriu DULGHERU
Chisinau, 5 septembrie 2016


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page