Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI între România si Statele Unite ale Americii – declaratie comuna

Cooperarea robusta in domeniul securitatii reprezinta o componenta vitala a Parteneriatului Strategic dintre Romania si SUA. Pe baza proiectelor de succes, cum ar fi operationalizarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice de la Deveselu, cei doi parteneri vor continua sa coopereze bilateral si in NATO pentru a asigura implementarea rapida si completa, pana in 2017, a angajamentelor Summit-ului Aliat de la Varsovia, in special constituirea brigazii multinationale conduse de Romania, asigurarea prezentei aeriene si maritime Aliate intarite in regiunea Marii Negre, sustinute de un program consolidat de exercitii si antrenamente intrunite si multinationale, se arata in Declaratie Comuna privind implementarea Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI intre Romania si Statele Unite ale Americii, preluata de Romanian Global News.
Totodata, SUA si Romania au convenit sa isi consolideze activitatea in ceea ce priveste comunicarea strategica, combaterea terorismului si cooperarea in domeniul securitatii cibernetice.
Cea de a V-a reuniune a Task-Force-ului pentru implementarea Declaratiei comune privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI intre Romania si SUA a avut loc la 26 septembrie 2016, la Washington.
Din partea romana au participat reprezentanti la nivel inalt ai Cancelariei Prim-ministrului, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Energiei, Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, precum si alti oficiali romani.
Cu acest prilej, s-au derulat consultari in plenul celor doua delegatii, precum si in cadrul grupurilor de lucru sectoriale: energie, economie, politico-militar, educatie si cercetare.
Aceasta runda a Dialogului strategic romano-american, care a marcat 5 ani de la adoptarea Declaratiei Comune, a scos in evidenta atat profunzimea parteneriatului dintre cele doua state, cat si perspectivele concrete de dezvoltare.
La finalul reuniunii Task-Force, cele doua parti au adoptat urmatoarea declaratie comuna:
Declaratie Comuna privind implementarea Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI intre Romania si Statele Unite ale Americii
„Cea de-a V-a editie anuala a Dialogului de Parteneriat Strategic dintre Guvernul Statelor Unite ale Americii si Guvernul Romaniei s-a desfasurat la Washington, la 26 septembrie 2016. Parteneriatul Strategic se fundamenteaza pe angajamentul comun pentru valorile democratice – statul de drept, piata libera, respectarea drepturilor omului si relatiile inter-umane. Cele doua guverne au reafirmat aceste principii si s-au angajat sa conlucreze asupra unei game de teme de interes.
Statele Unite ale Americii si Romania au evidentiat importanta eforturilor continue de promovare a democratiei, statului de drept si bunei guvernari pentru pastrarea unor societati deschise si sustenabile. Angajamentul si rezilienta Romaniei in a apara aceste valori si in a continua sa progreseze in domenii precum aplicarea legii, guvernare responsabila si anti-coruptie constituie un exemplu puternic in acest sens. Vom continua sa cooperam in ceea ce priveste promovarea programelor comune de dezvoltare si asistenta tehnica pentru Republica Moldova, Balcanii de Vest, precum si in alte zone.
Cooperarea robusta in domeniul securitatii reprezinta o componenta vitala a Parteneriatului Strategic dintre Romania si SUA. Pe baza proiectelor de succes, cum ar fi operationalizarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice de la Deveselu, cei doi parteneri vor continua sa coopereze bilateral si in NATO pentru a asigura implementarea rapida si completa, pana in 2017, a angajamentelor Summit-ului Aliat de la Varsovia, in special constituirea brigazii multinationale conduse de Romania, asigurarea prezentei aeriene si maritime Aliate intarite in regiunea Marii Negre, sustinute de un program consolidat de exercitii si antrenamente intrunite si multinationale. Totodata, SUA si Romania au convenit sa isi consolideze activitatea in ceea ce priveste comunicarea strategica, combaterea terorismului si cooperarea in domeniul securitatii cibernetice.
Statele Unite ale Americii si Romania isi exprima sustinerea pentru o piata regionala a energiei mai transparenta, predictibila, integrata, diversificata si competitiva. Vom acorda prioritate schimbului de experienta in ceea ce priveste elaborarea politicilor in domeniu si expertiza de cercetare. Acordam o atentie speciala realizarii interconectorilor de gaz intre Romania, Bulgaria, Ungaria si Austria, si intre Romania si Republica Moldova, precum si accelerarii dezvoltarii rezervelor off shore din Marea Neagra. Un regim de taxare transparent si stabil, care permite investitii suplimentare pe termen lung in sectorul de explorare si productie din Romania, precum si dezvoltarea de programe in domeniul energiei sustenabile pentru a combate schimbarile climatice si a incuraja investitiile in sectoarele de tehnologii avansate din domeniul energiei din Romania sunt de importanta deosebita.
Comertul si investitiile sunt dimensiuni cruciale ale Parteneriatului nostru Strategic, deoarece ofera avantaje comune si regionale, stimuleaza cresterea economica reciproca si asigura prosperitatea comuna. Vom continua sa cooperam pentru reforme semnificative ale mediului de afaceri prin Planul de Actiune al Romaniei pentru implementarea unor masuri de buna guvernare in economie. Vom acorda prioritate misiunilor reciproce de comert si investitii si programelor destinate sa sprijine micile intreprinderi, tinerii antreprenori si comunitatile inovatoare de start-up. Ne afirmam sustinerea pentru un Parteneriat Transatlantic ambitios, cuprinzator si reciproc avantajos privind Comertul si Investitiile dintre Statele Unite si Uniunea Europeana.
Parteneriatul dintre tarile noastre este stimulat de schimbul liber si deschis de idei si de angajamentul pentru dezvoltarea oportunitatilor educationale. Vom dezvolta pe mai departe fundamentul solid al programului Fulbright dintre SUA si Romania, punand accentul asupra unei cooperari mai stranse in domeniul cercetarii si inovarii. Infrastructura de expertiza si de cercetare pot sustine o gama larga de explorari stiintifice. Statele Unite si Romania vor continua sa acorde prioritate vizitelor reciproce si schimburilor inter-umane; ne angajam sa implementam pe deplin masurile de crestere a securitatii din cadrul legislatiei aferente Programului Visa Waiver si sa cooperam pentru includerea Romaniei in Programul Visa Waiver.
Cea de-a V-a editie anuala a Dialogului de Parteneriat Strategic a inclus reprezentanti din partea ambelor guverne si a fost gazduit de Departamentul de Stat al Statelor Unite. Partile au convenit ca urmatoarea reuniune anuala sa se desfasoare in Romania, la Bucuresti, in anul 2017."
Declaratia in limba engleza este disponibila si pe site-ul Departamentului de Stat al SUA la adresa:
http://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2016/09/262495.htm
Sursa: Romanian Global News
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page