Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Eva Simon: Ungaria este tot mai urâcioasa si intoleranta


In spatele meu, in autobuz, trei baieti de vreo 10–12 ani dezbat infierbantati problema imigrantilor. Unul: – Ati auzit ca ieri noapte au prins la granita niste sirieni si politistii i-au dus la inchisoare? Celalalt: – Pacat ca nu am fost acolo. I-as fi lovit cu piciorul si le-as fi zis sa mearga inapoi la ei acasa, in tara lor! Al treilea: – Eu i-as fi scuipat! Ma uitam in spate si vad trei baieti frumusei, unul mai barnacut, clar ca era de etnie roma.

M-a socat violenta vorbelor lor fata de niste oameni pe care nici macar nu i-au vazut, doar au auzit stirea la tv sau radio. Vorbele agresive ale acestor copii sunt rezultatul faptului ca, de mai bine de un an, mediile din Ungaria varsa zi-noapte stirile controversate despre imigrantii din tarile arabe si nord-africane. Situatia nu este una imaginara. Chiar s-a intamplat aici, aproape de granita romano-maghiara. Dar, din pacate, putea sa fie in oricare colt al Ungariei.

Cu cateva saptamani inainte de referendumul din 2 octombrie, la care cetatenii ungari vor fi intrebati daca doresc sa permita Uniunii Europene sa mandateze reinstalarea cetatenilor non-ungari in Ungaria fara aprobarea Parlamentului, s-a infiintat in nordul tarii o organizatie a tiganilor cu scopul de a mobiliza minoritatea roma pentru a vota contra imigrantilor, care, vezi Doamne, vor veni sa le violeze sotiile si fetele si sa le ia locurile de munca. De 25 de ani incoace niciodata nu a fost asa de mare ura fata de straini in Ungaria cum este de cateva luni. Sondajele arata nu doar ca ii uram mai tare pe arabi, dar pana si fata de ungurii din afara tarii a crescut intoleranta.

Cei care urmaresc problema respectarii drepturilor minoritatilor din Ungaria au fost socati zilele trecute de o veste ingrijoratoare: au fost suspendati din activitate angajatii Biroului de protectie a drepturilor minoritatilor nationale si etnice (NEKI), deoarece in scurt timp acesta se va desfiinta, precum si Centrul de Presa Roma (RSK) si-a sistat activitatea pentru un termen nelimitat. In timp ce miliarde de forinti se varsa in saci fara fund, sume dedicate integrarii sociale a etniei roma, organizatii si institutii de intelectuali, care lupta contra rasismului si pentru protectia a drepturilor minoritare, ajung in pragul disperarii si a desfiintarii.

stirea desfiintarii acestor institutii nu a ajuns pe copertile ziarelor din Ungaria. Problema a fost analizata si semnalata doar de cativa intelectuali, care isi dau seama de retrogradarea situatiei minoritatilor din tara. In rest, indiferenta opiniei publice a ajuns la cote inimaginabile in ultimul timp.

Atat la tigani cat si la celelalte nationalitati din Ungaria azi sunt bagate in seama numai acele organizatii si institutii, care arata o imagine perfecta, care nu pun intrebari doar dau din cap aprobator la tot ce li se spune de sus. Care danseaza, canta si, mai nou, si gatesc in ceaune, si chiar cred ca prin asta si-au facut datoria fata de „pastrarea traditiilor stramosesti". Forumurile nationalitatilor sunt prezentari de rapoarte despre actiuni total inutile, urmate de mese bogate si gustoase. Raspunsuri de mult nu se mai dau. Cei care acum cativa ani mai aveau curajul nebunesc sa puna intrebari, azi tac. Tac si inghit in sec. Ungaria se inchide in sine pe zi ce trece. Cand vor fi mari, baietii din autobuz se vor rusina de gandirea dusmanoasa si uracioasa pe care au avut-o. Si sunt sigura ca vor fi suparati ca au fost manipulati din frageda copilarie.

Eva Simon, Foaia Romaneasca, 30 septembrie 2016
Sursa: Romanian Global News

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page