Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Vederi de pe prispa - CRIZA CARACTERELOR(2)

Oameni de caracter si unii fara. Aceasta e lumea noastra si cred ca dominatia unui fel ar face-o plicticoasa si fara sare si piper. Reprezentantul politic este un om de un anumit character. Cu sau fara caracter, revendica dreptul de a dirija, conduce si indruma viata noastra economica, sociala si in ultimul timp, prin digitalizare, si pe cea personala. Capetele plecate peste Iphone intalnite peste tot sunt cea mai buna dovada ca politicului nu-i mai ajung domeniile profesionale si tinde din ce in ce mai mult spre dirijarea caracterelor, a persoanelor si personajelor peste care puterea sa nu mai vrea sa cunoasca limite.
Pretentia puterii implica insa existenta omului de character, altfel vor primordializa efectele negative ale inexistentii sale. Ma intreb adesea daca atunci cand aruncam biletul de vot prin crapatura urnei ne intrebam vreodata ce caracter au cei pe care tocmai ii randuim sa ne conduca. In perioada preelectorala suntem informati mai mult sau mai putin de cv-ul celor propusi la vot. Despre caracterul lor nici-un cuvant sau vre- o intrebare venita din partea sondajelor de opinie atat de tendentios manipulate, mai ales in campaniile preelectorale.
A fost o vreme cand Casa Alba deschidea usa doar oamenilor de caracter.  De cand centrul puterii politice mondiale de forma ovala s-a transformat in centru de instruire sexuala a practicantelor caracterul presedintilor nu mai conteaza. Iar in actuala campanie electorala si mai putin. America e debusolata intre un posibil presedinte de-o naivitate politica infantila si visuri megalitice si o candidata, sotia aceluia care a transformat aceasta camera ovala intr-un stabiliment de prost gust cu felinar rosu. Ca factor de raspundere a politicii externe americane are pe constiinta sangele curs la consulatele din Libia si colac peste pupaza, trecerea operatiunilor miinisteriale pe calculatoare si statii operationale instalate la domiciliu. Practicarea politicii externe a Statelor Unite ca un “birou particular”, de acasa, intre bucatarie si dormitor, nu ii aduce acei lauri de care ar avea nevoie ca prim om politic al tarii.
Exemple de lipsa de caracter sunt in politica cat frunza si iarba. Peste tot si mai ales in toate sertarele politice, pline de lobby-isti care transforma parlamentele si partidele politice, mai ales cele aflate la putere, intr-un teatru Tandarica cu papusi trase pe sfoara pentru a trage la randul lor pe sfoara pe noi, cei care i-am ales si pus in functii. Mediile sunt pline de asemenea exemple. Pe toate meridianele si longitudinile lumii. E normal ca lumea sa fie diferita in caractere dar din pacate predomina extrem de mult lipsa de character a politicului. Digitalizarea economiilor le-a schimbat caracterul in rau. Si de la economic pornesc toate din pacate.
Syria, Orientul Mijlociu, de exemplu. Genocidul nu i-a sfarsit si jocul de-a baba oarba cu mana de criminali, banditi si raufacatori autonumiti Stat Islamic, devine din zi in zi din ce in ce mai de rasul lumii. Daca mai putem rade de atrocitatile comise in zona, sub ochii ingaduitori a catorva mari puteri, care la pupitrul Natiunilor Unite proclama sus si tare ca sunt aparatoare si bune reprezentante ale drepturilor omului. Asemenea lipsa de caracter are o influenta nefasta asupra fragedelor democratii din lumea intreaga.
Lipsa de caracter are insa limite : Politica. Acei care detin puterea trebuie sa fie constienti ca au si putere de exmplu. Nu pot si n-au voie sa fie un muritor de rand cu sau fara de caracter. Omul politic fara caracter e o primejdie sociala, o blasfemie religioasa, un regres si nu un progres. Nu ne asteptam sa fie un zeu imaculat sau un apostol al morale nationale. Dar vrem sa vedem cu il framanta aceleas probleme ca si pe noi toti care l-am ales sa ne rezolve dupa puteri piedicile ce ni se pun in cale.Omul politic trebue sa simta cu noi toti, sa ganeasca ca noi toti si sa iubeasca pe noi toti.Indiferent de disciplina partidului din care face parte sau care l-a pus pe lista de candidati. Avem speranta sa se realizeze acest deziderat al alegatorului contemporan ?
Raspund printr-o poveste citita in ziarul cotidian de azi la care sunt abonat. Ceva, poate banal, neasteptat pentru mas-media ce-mi flutura zilnic in cutia postala si a carei directive si gandire sertarista ma intristeaza adanc. Dar o jumatate de pagina de ziar dedicata acestei povestioare este obolul ce ma face ca aceasta publicatie sa creasca in final in ochii mei : Povestea unui penguin si a unui OM, care i-a salvat viata, dup ace l-a cules de pe un strand, murdar de petrol, cu un picior si spatele frant. i-a redat sanatatea. L-a dus in largul marii si cand s-a intors acasa pinguinul il astepta in fata ferestrii. A stat acolo opt luni, dupa care a disparut in Tara de Foc, unde stau pinguinii. An de an insa strabate distante de aproape 8.000 km pentru a reveni la fereastra OM-ului care la readus la viata. Anul acesta a intarziat cu doua luni insa si OM-ul si-a facut griji ca nu mai va apare. Dar in august a revenit ca in toti anii dinainte sa-l vada pe acela care la ingrijit si readus la viata.
Chiar daca pare naiv sau pueril. As proiecta aceasta poveste pe tabloul de vot al Consiliului de Securitate de la ONU. Poate atunci vor tace armele si-n Siria si peste tot acolo unde politica isi desfasoara cu malitiozitate puterea, asa de mica, si lipsurile de caracter atat de mari.
ROBERT PUGLER
FÜRTH, Germania
27.09.2016


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page