Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Românii din strainatate pot sa-si achite retroactiv contributiile sociale, ca sa aiba drept la pensie în România

Roma, 16 iunie 2016 - In numele Asociatiei Romanilor din Italia (ARI), felicit deputatul Kerekes Károly si Comisia pentru Munca si Protectie Sociala din Camera Deputatilor pentru adoptarea (cu vot in unanimitate din 14 iunie a.c.) proiectului de lege care reglementeaza contributia de asigurari sociale pentru o perioada de 5 ani pentru cei care nu au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii.
Asociatia Romanilor din Italia a cerut Guvernului Romaniei inca din 2009 gasirea unor solutii prin care romanii din diaspora sa poata achita retroactiv contributiile pentru asigurarea sociala dand ca si exemplu comunitatea romanilor din Italia, membrii careia si in momentul de fata muncesc la “negru” intr-un mare procent. Estimam ca doar aproximativ 480.000 de cetateni romani lucreaza cu acte in “regula” in Italia, situatie aproape neschimbata din 2009.
"Asociatia noastra, bazandu-se pe semnalele din comunitatea romaneasca, propune o solutie care sa aduca avantaje tuturor, astfel incat cei care in acest moment nu sunt angajati legal in Italia si cei care au muncit in trecut multi ani fara contract sa-si poata plati retroactiv contributiile pentru pensie pentru anii pierduti", se arata in scrisoarea deschisa trimisa de presedintele ARI, Eugen Terteleac, Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, precum si presedintilor comisiilor de Munca si Egalitate de Sanse din Parlamentul Romaniei. Presedintele ARI a adaugat ca "daca 500.000 de muncitori romani ar plati pentru o perioada de 15 ani o suma de 100 euro lunar, 9 miliarde de euro, aproape jumatate din imprumutul de la FMI, ar putea intra in vistieria statului, la bugetul de asigurari sociale. Romanii care vor reusi sa-si regularizeze aceasta situatie vor avea garantia elementara a unei pensii la varsta la care nu vor mai putea munci, se mai arata in scrisoarea deschisa trimisa de presedintele ARI" comunicat de presa ARI publicat in 2009
(integral http://www.romeninitalia.com/2009/04/romanii-din-strainatate-vor-sa-si.html,
http://www.mediafax.ro/social/cei-care-nu-au-cotizat-la-pensii-ar-putea-sa-plateasca-retroactiv-pentru-ultimii-cinci-ani-7521276
https://drive.google.com/file/d/0BxYYC0JE8XdERmtDdXV6d2pvOVk/view?usp=sharing)
In data de 28 octombrie 2010, Guvernul Boc a adoptat ordonanta de urgenta n. 94/2010 prin care a incercat doar sa inchida “gura” Asociatiei Romanilor din Italia care in repetate randuri a cerut gasirea unor solutii. Autoritatile romane au oferit prin OUG posibilitatea romanilor si celor din diaspora in general sa contribuie retroactiv la sistemul national de pensii doar ca termenul pentru intocmirea si plata efectiva in 30 de zile (luna decembrie 2010) a fost prea mica pentru promovarea si implementarea acestei oportunitati in randul contribuabililor din tara si din diaspora.
Am suspectat in perioada Guvernului Boc si suspectam  in continuare ca nici un Guvern nu a vrut sa rezolve aceasta problema intrucat s-au protejat si poate se mai protejeaza inca, interesele unor lobby si a multinationalelor care controleaza sistemul privat de pensii din Romania. Daca s-ar fi dorit, astazi poate ca am fi avut numere importante de contribuabili romani din diaspora la sistemul de pensii romanesc.
Astazi avand aceasta lege aprobata de catre Comisia pentru Munca si Protectie Sociala din Camera Deputatilor, prin care romanii care au muncit la “negru” pot recupera cel putin ultimii cinci ani de vechime, propunem includerea in metodologia acesteia a unui sistem de gestiune si plata in format electronic, eliminand pe cat posibil birocratia birourilor si oficiilor de colectare. Propunem implementarea acestui sistem prin intermediul Postei Romane, institutie care se bucura de o anumita credibilitate in societatea romaneasca si care isi intareste relatia cu romanii din diaspora prin mai multe proiecte, inclusiv votul prin corespondenta.
Fac un apel catre guvernantii Romaniei si catre clasa politica in general: sprijiniti implementarea acestei legi. Sistemul pensionistic are la baza principiul de solidarietate, majoritatea contribuabililor achita darile si totodata sunt solidari cu cei care au facut-o la randul lor, pensionarii, si cu cei mai putin norocosi: bolnavi, invalizi, etc. Oferiti romanilor din diaspora posibilitatea deplina pentru ca acestia sa-si asigure batranetea. Dati-ne posibilitatea sa fim solidari si noi la randul nostru.
    
Eugen Terteleac
Presedinte ARI 

Associazione dei Romeni in Italia
-----------------------------------------
Via del Fringuello, 50 A, Roma
Tel. / Fax. +39 06263162
www.associazionedeiromeni.it

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page