Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Dispretul pentru om - civil sau militar - a atins cote fara precedent

Acad. Florin Constantiniu (+)

Declansat la 1 septembrie 1939, cel de-Al Doilea Razboi Mondial a luat sfarsit la 9 mai 1945 in Europa (prin capitularea Germaniei) si la 2 septembrie acelasi an in Asia (prin capitularea Japoniei). Indiferent de pozitiile divergente care mai apar in analiza cauzelor, desfasurarii si consecintelor acestuia, majoritatea istoricilor sunt de acord asupra unora din caracteristicile conflagratiei. Mentionez, mai jos, doar cateva:
- S-a desfasurat pe teritoriul a 40 de state (pe circa 22 milioane kmp - din Europa, Asia si Africa, precum si in Oceanul Atlantic si Oceanul Pacific), pe o arie geografica mult mai ampla decat Primul Razboi Mondial;
- A angajat, pe front sau in spatele lui, circa 110 milioane de militari (cu 40 de milioane mai mult decat in Primul Razboi Mondial, din care 60 de milioane participanti direct la lupte) din 61 de state cu o populatie de 1,7 miliarde de oameni (trei patrimi din populatia de atunci a globului).
- A scos in evidenta rolul aviatiei si blindatelor (actionand independent, dar mai ales in cooperare), precum si al marinei, toate cu o mare forta de distrugere, atat in cazul fortelor armate ale S.U.A., Uniunii Sovietice si Marii Britanii, cat si in cazul Germaniei si Japoniei. Mari daune materiale si umane au produs si ,,armele secrete" germane V1 si V2, dar si raidurile aviatiei aliate asupra oraselor germane si japoneze. In premiera s-a folosit si arma atomica, intrebuintata de S.U.A. impotriva Japoniei la Hirosima si Nagasaki (orase distruse in cateva secunde).
- Pentru obtinerea victoriei, beligerantii au angajat totalitatea resurselor umane si materiale, a productiei de razboi, razboiul fiind, din acest punct de vedere total, desfasurandu-se si pe plan doctrinar, diplomatic, propagandistic, al serviciilor secrete, al stiintei etc.
- Alaturi de razboiul clasic s-a manifestat si o ampla miscare de rezistenta desfasurata de popoarele asuprite, in cadrul careia au fost ucisi zeci de mii/sute de mii/si chiar milioane de oameni nevinovati (3.000.000 de cetateni sovietici, 75.000 de francezi, 50.000 de greci, 40.000 de italieni etc.), dar si numeroase cazuri de colaborationism (inclusiv la nivel de guverne) si incercari de constituire a unor unitati si mari unitati militare din statele ocupate pentru a fi folosite in razboi; lupta armata a popoarelor ocupate a blocat importante forte germane (sute de mii de militari germani in Franta, Iugoslavia etc.) si milioane de militari japonezi in China.
- A determinat numeroase victime umane (circa 50 de milioane, din care 20 de milioane militari si 30 de milioane civili; de aproximativ 4 ori mai mult decat in Primul Razboi Mondial) produse de actiunile militare propriu-zise, dar si de crimele fara precedent (executii colective, exterminari in masa, genocidul etc.) asupra civililor din lagarele de concentrare si exterminare (Dachau, Auschwitz-Birkenau, Maidanek, Treblinka, Neuengamme, Sachsenhausen, Florssenburg etc.) in care au fost torturati si exterminati milioane de evrei, cehoslovaci, polonezi, iugoslavi, francezi, belgieni, olandezi, norvegieni, greci, ucraineni, bielorusi etc. (inclusiv femei, copii, batrani); dupa unele surse numai in lagarele de concentrare si exterminare naziste au fost murit sau au fost ucisi circa 12.000.000 de oameni, din care jumatate au fost evrei. La un tratament extrem de dur au fost supusi si prizonierii de razboi, precum si milioane de civili (in septembrie 1944 numai in Germania munceau circa 7.500.000 de cetateni straini). Victimelor umane li s-au adaugat inestimabilele pagube materiale si spirituale inregistrate de majoritatea statelor angajate in razboi.

- Cele mai ample operatii militare (Moscova, Leningrad, Stalingrad, Kursk etc), care au produs falimentul „blitzkrieg-ului" si chiar „cotitura" razboiului (alaturi de operatiile de la Midwai si El Alamein) s-au desfasurat pe teritoriul Uniunii Sovietice, unde au fost angajate si cele mai muneroase forte militare inamice (65-70% din cele ale Germaniei si aliatilor sai). Tot Uniunea Sovietica a inregistrat si cele mai mari pierderi umane (20.000.000 de oameni, adica 10 % din populatie, din care jumatate au fost civili) si materiale (1.710 orase distruse, 70.000 de sate, 32.000 de intreprinderi industriale, 98.000 de colhozuri, 1.876 de sovhozuri, 65.000 km de cale ferata etc.). Rolul important al contributiei Uniunii Sovietice la razboi a fost inteles de la inceput de catre F.D. Roosevelt, presedintele Statelor Unite ale Americii, si de catre Winston Churchill, prim-ministrul britanic, care i-au pus (neconditionat) la dispozitie ajutorul necesar, acceptand rapturile teritoriale savarsite de aceasta in perioada 1939-1940, in dezacord cu principiile pe care chiar ei le consemnasera in Carta Atlanticului.
- Fortele armate ale Stateleor Unite ale Americii au actionat (in afara teritoriului national) pe aproape toate teatrele de actiuni militare, inregistrand circa 400.000 pierderi de vieti omenesti. Remarcabil a fost si efortul de razboi financiar ti material american, care s-a cifrat la 22 de bilioane de dolari, plus datoriile de razboi angajate de alte state, ramase neachitate.
- Un remarcabil efort uman, material si financiar a desfasurat si Marea Britanie, care a luptat din prima pana in ultima zi de razboi) inregistrand 375.000 de victime umane.
- Mari pierderi umane au inregistrat si statele si popoarele mici, indeosebi cele ocupate: Polonia - 6.000.000 de oameni (300.000 in lupte, restul exterminati) si imense distrugeri materiale, Iugoslavia - 1.700.000 de oameni (din care 1.400.000 civili ucisi in lagarele de exterminare din Germania), Franta - 600.000 de oameni (200.000 de militari ucisi in lupte si 400 000 de civili) etc. Raportat la numarul populatiei, un mare tribut de sange au dat si Albania, Belgia, Bulgaria, Cehoslovacia, Finlanda, Grecia, Norvegia, Olanda etc. Pierderi umane si materiale a inregistrat si Italia, dupa ce a iesit din Axa, in septembrie 1943.
- In Extremul Orient, un mare tribut de sange a fost dat de poporul chinez care a pierdut circa 8.000.000 de oameni, dar si statele ocupate de Japonia (Indochina, Indonezia, Filipine, Birmania etc.).
- Ajutor uman si material au furnizat Coalitiei antihitleriste si numeroase state din Africa si America Latina, la lupte participand si o legiune evreiasca.
- Mari pierderi umane si materiale au inregistrat si statele care au declansat razboiul: Germania - 13.500.000 de vieti omenesti pierdute (trei patrimi din populatie) si Japonia - 3.000.000 de morti (din care 300.000 civili).
- In timpul razboiului au fost si situatii in care partenerii au schimbat aliantele. Italiei, de exemplu, dupa ce a adoptat la inceputul razboiului o neutralitate binevoitoare Reich-ului (ca si Uniunea Sovietica, prin tratatul de neagresiune din 23 august 1941) si a intrat in razboi de partea Germaniei (atacand Franta la 10 iunie 1941) a trecut de partea Natiunilor Unite (3 septembrie 1943), primind chiar statutul de cobeligeranta.
- Romania a intrat in razboi (22 iunie 1941) de partea Germaniei (fiind principalul secondant al Reich-ului pe frontul est european) si a trecut apoi (23 august 1944) de partea Natiunilor Unite, punand imediat la dispozitia aliatilor (sovieticilor in special) un insemnat potential militar (8,5% din populatia tarii), introducand in lupta, pana la 25 octombrie 1944 (cand a fost reintregita granita de vest a tarii) peste 525.000 de militari. In continuare, Armata Romana a participat apoi la operatiile militare desfasurate pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei si Austriei, pe directia generala Bucuresti-Budapesta-Viena-Praga, pana la sfarsitul razboiului. In pofida avantajelor pe care le-a adus Natiunilor Unite dupa 23 august 1944, Romaniei i-a fost impusa (12 septembrie 1944) o conventie de armistitiu cu prevederi extrem de grele, care au au fost aplicate sub stricta supraveghere (si imixtiune) a Comisiei Aliate de Control (partea sovietica). Situatia tarii s-a agravat in octombrie 1944, in urma acordului de procentaj stabilit intre Winston Churchill si I.V.Stalin, prin care Romania a fost plasata in proportie de 90% in sfera de influenta sovietica. In cele 1.241 de zile de participare la razboi, Armata Aomana a pierdut 794.562 militari (92.620 morti, 333.966 raniti si 367.976 disparuti).
- In final, dupa 2.194 de zile (1 septembrie 1939 - 2 septembrie 1945), victoria asupra Germaniei naziste si Japoniei militariste a fost obtinuta prin eforturile popoarelor si statelor care constituisera coalitia antihitlerista (si a celor care li s-au alaturat pe parcurs, intre care si Romania).

Asa cum aprecia academicianul Florin Constantiniu, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, „dispretul pentru om - civil sau militar - a atins cote fara precedent", iar „animalitatea din speta umana a tasnit la suprafata cu o forta necunoscuta".

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page