Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Un proiect stiintific de anvergurã, Sesiune stiintificã nationalã la Târgu Mures

In organizarea Muzeului Judetean de Istorie Mures, in parteneriat cu Academia Romana-Comisia Oraselor si cu sprijinul nemijlocit al Consiliului Judetean Mures si al Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniu National - Mures, in perioada 15-16 octombrie a.c., se va desfasura la Targu Mures o importanta Sesiune stiinifica nationala. Avand ca tema generala ”Evolutia oraselor transilvanene in perioada interbelica, 1918-1940”, sesiunea isi propune sa clarifice o serie de aspecte referitoare la administratia romaneasca a Transilvaniei, in perioada interbelica. Manifestarea va fi onorata de un numar de 32 de participanti, profesori universitari, muzeografi, arhivisti si cercetatori ai fenomenului istoric, inclusiv de istorici din Franta.

"Romanul impartial” si rescrierea istoriei furate

Referitor la acest proiect, dr. Virgil Pana, cercetator stiintific I in cadrul Muzeului Judetean de Istorie din Targu Mures, a declarat ca “Acest proiect stiintific se refera la evolutia oraselor transilvanene in perioada interbelica, iar institutia noastra il dezvolta in parteneriat cu Academia Romana-Comisia oraselor. Proiectul abordeaza o tema mai putin exploatata si inainte si dupa evenimentele din 1989. In perioada comunista este lesne de inteles de ce: trebuiau amintiti si vrednicii edili ai vremii, care fusesera sustinuti de partidele politice istorice romanesti, aflate insa, in dizgratia conducatorilor P.C.R. Dupa Revolutie, a inceput cearta intre supravietuitorii fostelor partide din epoca abordata, care, impreuna cu patima politica care il orbeste pe tot romanul impartial, au constituit adevarate piedici in rescrierea unei istorii furate, inclusiv pe cea a oraselor.” Referitor la motivatia elaborarii proiectului, dr. Virgil Pana a mai precizat faptul ca ”Principalul motiv care m-a determinat sa circumscriu tematica la zona Transilvaniei, a fost demantelarea interesantului proces de tranzitie de la o entitate politica la alta, azi persistand in lumea istoricilor maghiari si germani ideea ca sub regimul politic romanesc, orasele Transilvaniei au decazut din toate punctele de vedere. Oare asa sa fie? Sper ca ne vor lamuri ceva mai mult participantii la aceasta conferinta.”

 

 

Criza economica resimtita si la Sesiune

In ceea ce priveste administratia romaneasca din timpul primarului Emil A. Dandea, emblematica pentru perioada interbelica, dr. Virgil Pana a mentionat ca ”Dupa ce am studiat in detaliu perioadele administratiei Dandea, referitor la Targu-Mures pot spune ca, in aceasta perioada, nu asistam la un boom edilitar similar cu cel de la sfarsitul secolului al XIX-lea si pana la primul razboi mondial. Dar, la fel de valoroase sunt si realizarile edilitare ale primarilor romani din aceasta perioada, mai ales ca acestea s-au inregistrat pe un fond economic totdeauna insuficient, de cele mai multe ori facandu-se apel si la cheta publica.” Despre participantii la aceasta manifestare de anvergura, si calitatea acestora, dr. Pana a precizat ca ”La aceasta sesiunea stiintifica, si-au trimis oferte profesori, profesori universitari si cercetatori stiintifici, aproape din toate marile centre urbane ale Transilvaniei. Acestora li se alatura bucurestenii care abordeaza tema pe baza surselor documentare existente aflate in fondurile Arhivelor Nationale ale Romaniei sau a marilor biblioteci din capitala, precum si oaspeti din Franta. Criza economica, insa, care se manifesta cu aceeasi putere si in lumea stiintifica a determinat o prezenta sub asteptarile noastre, dar eu sunt convins de reusita, pentru ca dictonul latin Non multum sed multa si-a dovedit de fiecare data valabilitatea.” Deschiderea oficiala a manifestarii va avea loc vineri, 15 octombrie 2010, la Sala de oglinzi din Palatul Culturii.

Nicolae BALINT

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page