Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

“Inspirados por Portugal” - Expozitie Contemporanii la Ambasada Portugaliei din RomâniaIn data 10 mai, in cadrul intalnirii comunitatii portugheze din Romania, prilejuita de Ziua Nationala a Portugaliei, Ambasada Portugaliei din Bucuresti a fost gazda unei expozitii de pictura si sculptura romaneasca.
Expozitia “Inspirados por Portugal” a reunit lucrari de pictura si sculptura realizate pe parcursul celor trei rezidente artistice organizate in cadrul Proiectului Contemporanii in Portugalia: “Madeira. Insula Eternei primaveri”, Arhipelagul Madeira, 2014; “Sapte Zile la Redondo”, Redondo, 2015; “Redondo, Cuib de Randunele”, Redondo, 2016. Cele douazeci de lucrari de pictura si sculptura, inspirate de spatiul portughez poarta semnatura a doisprezece artisti romani participanti in cadrul celor trei rezidente artistice: Florin Ciubotaru, Teodora Coltofean, Dorin Coltofeanu, Corina Dobre, Ion Grigorescu, Ruxandra Grigorescu, Sorin Iosub, Elisabeth Ochsenfeld, Christian Paraschiv, Mircea Roman, Andrei Rosetti, Mihai Sarbulescu.
“Sa revezi locuri si peisaje familiare prin ochii unui artist strain este ca si cum ai face o noua descoperire, ai porni o adevarata si foarte binevenita aventura. Doisprezece romani au calatorit in Portugalia, iar acum ne invita la o plimbare prin intermediul imaginilor pe care le-au adunat, prin intermediul luminii si al culorii pe care le-au pastrat, al spiritului pe care au izbutit sa-l aduca cu ei prin amintirile pe care le-au transpus in tablourile lor, reunite intr-o expozitie bogata in varietatea de stiluri si perspective. As dori sa subliniez importanta pe care aceasta expozitie o poarta prin dimensiunea ei de experienta interculturala, de prilej de dialog pe care il reprezinta: unul artistic si institutional, fara indoiala, dar mai ales unul uman. Convietuirea intr-o tara straina a permis portughezilor sa cunoasca un grup de romani, iar acestora din urma sa descopere Portugalia si pe portughezi. S-au creat punti si s-au deschis usi.”
                                                    Joao-Bernardo Weinstein, Ambasadorul Portugaliei la Bucuresti
________________________________
Contemporanii este un proiect initiat si derulat de Asociatia Fauritori care isi propune valorizarea Culturii romanesti actuale prin favorizarea actului de creatie, abordat intr-o perspectiva unitara cu creatorul. Proiectul Contemporanii are ca obiectiv organizarea si sustinerea de activitati artistice si socioculturale: schimburi culturale internationale, diverse manifestari artistice, tabere de pictura, expozitii, educarea sensibilitatii estetice a publicului.

Maria Pasc,
Proiectul Contemporanii
maria@contemporanii.org
www.contemporanii.org

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page