Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Când votul la tâlhari e dat, din lac în put ai avansat!

    La vremea lui, Eminescu isi deplangea compatriotii crunt inselati si exploatati de leprele interne si externe: „Vai de biet roman saracul,/inapoi tot da ca racul”... Dar iata ca dupa 150 de ani de-atunci si dupa tragica farsa democratica (sic) dintr-o alta Duminica a Orbului, romanii nu se dezmint, astfel ca – in virtutea aceleiasi sinucigase logici à rebours – in ziua de 5 iunie 2016 au votat cu atata furie patriotica impotriva coruptiei generalizate si cu asa o neghioaba indulgenta fata de coruptii arhidovediti, incat au izbutit sa-i lase cu gurile cascate deopotriva pe liderii PSD pentru scorul nevisat (niciodata in cei 26 de ani de facatura postdecembrista ei nu reusisera sa refaca mariajul secerei cu ciocanul in intregul Bucuresti!) si pe straini pentru mioritica performanta de-a pune autoritatea publica locala in labele unor megaraufacatori, unul dintre acestia (Catalin Chereches) puscarias sadea, altii (si nu putini) aflati foarte aproape de mititica (bunaoara, „faimosii” primari realesi ai Craiovei, Brasovului si Devei, ori Horia Scubli, proaspatul ales al municipiului Sighetu Marmatiei, care deja a lasat urme de nesters prin finantele unor institutii ca Romsilva sau in cele ale campusului Liceului forestier din urbea maramureseana)...
    Astfel stand lucrurile pe la noi, nu poti sa nu fii de-acord cu adorabilul George Orwell, cum ca cei care voteaza nelegiuirea si minciuna nu sunt victime, ci complici!
    Fara a incerca sa justific aceasta incalificabila stare de lucruri, din care cu necesitate vor rezulta peste cateva luni alte cheltuieli cu organizarea alegerilor anticipate in localitatile unde primarii cu probleme vor fi saltati de mascati, spun doar ca la noi s-a creat o stare de spirit favorabila unui scrutin completamente ilogic:
    1)Despre ce democratie mai poate fi vorba intr-o tara in care este ignorata de autoritati insasi coloana vertebrala a acesteia – vointa poporului concretizata in rezultatul unui plebiscit? Neaplicandu-se pana in clipa de fata vrerea cetatenilor exprimata prin referendumul din 2009 (la el au participat peste 50% dintre romanii cu drept de vot si peste 80% dintre acestia s-au pronuntat pentru un parlament unicameral cu maximum 300 de membri), in Romania ulterioara acestei grave ofense aduse natiunii si veritabilei democratii orice este ingaduit, vasazica orice este posibil. Dupa cum prea bine se stie, exact in aceasta directie a faradelegii au curs toate cele din Romania postdecembrista...
    2)Toate legile din Romania ar trebui sa fie scurte si clare, adica imposibil de interpretat si rastalmacit. Daca Legea alegerilor (locale si generale) ar cuprinde un articol-propozitie de felul urmator: „Cetatenilor romani cu probleme de ordin juridic li se interzice accesul la demnitatile publice pana la deplina lor clarificare”, nu se ajungea la grozavia ca judecatorii sa permita intrarea in cursa electorala a unui catindat aflat dupa gratii, iar acesta n-ar fi castigat primaria Baii-Mari cu naucitorul scor de 70%! S-a contat pe bunul simt al celui in cauza si pe discernamantul alegatorilor? Ei bine, iata ca cele doua componente ale unui scrutin matur si responsabil n-au functionat. Mai bine spus au functionat, dar complet de-a-ndoaselea.
    3)Deoarece Romania zilelelor noastre are cel mult 15 milioane de cetateni cu drept de vot (Institutul National de Statistica vorbeste de 18 milioane alegatori la o populatie de 19 milioane!), toate alegerile de la noi se cheama ca sunt o uriasa si prelungita frauda! Iar concluzia acestei escrocherii la nivel national este urmatoarea: In foarte multe localitati ale tarii, bunaoara asa ca in municipiul Sighetu Marmatiei (populatia acestuia aproape ca s-a injumatatit din 2007 pana acuma), numarul consilierilor ar trebui sa se reduca proportional. Adica nici vorba de 19 aflatori in treaba, ci de cel mult 11!

    Sighetu Marmatiei,                                                      
George PETROVAI
       13 iunie 2016
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page