Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Eveniment în Sudul Basarabiei: Festivalul romanilor din Ucraina, la Ismail

Pe 19 si 20 iunie 2016 va avea loc prima editie a „Festivalului folcloric al romanilor din Ucraina". In program vor evolua ansambluri folclorice romanesti reprezentative din toate cele trei regiuni din Ucraina in locuite de romani si interpreti de muzica populara romaneasca din Republica Moldova. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Roman, prin Directia Romanilor din Afara Tarii, in parteneriat cu Asociatia National-Culturala a Romanilor din Regiunea Odesa "Basarabia", transmite corespondentul Romanian Global News din Sudul Basarabiei.

Participa ansamblul de dansuri "Martisor" acompaniat de orchestra "Trandafir" din Voloca (Nordul Bucovinei, egiunea Cernauti), grupul folcloric "Speranta" din Slatina (Solotvino, Maramuresul istoric regiunea Transcarpatica), ansamblul folcloric "Dor Basarabean" din Erdek-Burnu (Utkonosovka, Basarabia Istorica, regiunea Odesa).

Cele doua reprezentatii folclorice se vor desfasura pe scena Palatului de Cultura „Taras Sevcenko" din Ismail duminica, 19 Iunie, incepand cu orele 11:00 si se vor incheia cu un concert extraordinar pe scena Casei de Cultura din Utkonosovka luni, incepand cu orele 19:00, avandu-i ca protagonisti pe artistii romani de dincolo de Prut Maria Iliut si Ansamblul etno-folcloric „Stefan Voda" din Capriana. De asemeni sunt planificate parade ale portului popular romanesc in preajma spectacolelor.

Dupa estimarile organizatiilor culturale romanesti, numarul romanilor din Ucraina este de circa 500.000, reprezentand ca marime a doua comunitate etnica dupa cea rusa. Principalele comunitati de romani sunt in regiunile Cernauti (nordul Bucovinei, nordul Basarabiei si tinutul Herta), Odesa (sudul Basarabiei si Transnistria) si Transcarpatia (Maramuresul de Nord). In regiunea Odesa din Ucraina (Sudul Basarabiei), spre deosebire de Bucovina de nord, situatia scolilor romanesti este mai dificila ca urmare a faptului ca romanii din aceasta regiune au fost recenzati sub denumirea de „moldoveni", incurajandu-se sistematic, si in acest spatiu, falsa idee de „limba moldoveneasca". Inultima perioada Ucraina a inceput sa inchida scoli romanesti si in Nordul Bucovinei.
Sursa: Romanian Global News
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page