Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Balade persuasive

George PETROVAI

Sighetu Marmatiei

2016Da-mi, Doamne, suflet de poet si inima de viteaz!...

                                 Motto:
Fericiti cei ce pazescu judecata si fac dreptate in toata vremea si mustreaza pre cei ce judeca strambu!    -    Neagoe Basarab


Polemici mai vechi sau mai noi ale lumii si ale tarii, in speta, sunt tratate de poetul si eseistul GEORGE PETROVAI, cu aceeasi seriozitate si efervescenta creatoare care-l caracterizeaza. Poetul stie sa fie romantic, shakespearean chiar - in Intoarcerea Risipitorului, o minunata piesa de teatru in versuri, o rescriere a pildei (nou)testamentare a Fiului Risipitor - in care se resimt subtile influente ale dramaturgiei clasice medievale britanice: prozodia, inversiunea poetica frecvent utilizata, retorica textului, s.a. Alteori, plin de aplomb, poetul resimte revolta si indignare pentru tot ceea ce se intampla stramb, intr-o tara atat de indreptatita sa primeasca mai mult.
Pseudo-baladele sale sunt veritabile scrieri pamfletice, poetul aducand/readucand in atentia publicului larg fatarnicia clasei politice actuale, care (isi) serveste propriile interese, fara nici cea mai mica grija fata de interesul national. O ”clasa” cu adevarat decadenta, plagiatoare, care nu va fi dispusa sa schimbe in bine nimic, niciodata, ci doar sa-si chiverniseasca averile si sa le sporeasca infinit, in detrimentul poporului mai saracit ca oricand.
Cuvantul lui George Petrovai, desi usturator, comporta foarte mult bun simt, poate mai mult decat ar merita sleampata adunatura de politruci contemporani. O remarca speciala pentru forta cu care poetul se roaga divinitatii, singurei sperante mantuitoare pe care poporul roman o mai are, singura pavaza impotriva nedreptatii, falsitatii, minciunii si ”tiraniei democratice”, o ruga minunat exprimata in Balada bocet pentru tara:
„Tata ceresc mult mai presus
de-a noastra voie pacatoasa,
nu Te-ntrebam cum de-ai admis
aceasta cruda incercare
pentru a tarii-nlacrimare,
c-ar insemna sa ne-ndoim
de ne-ntelesul scop divin
pentru gandirea omeneasca,
ci ne rugam mila sa ai
de morti, raniti si viii toti:
Pe mortii-n chinuri
iarta-i, Doamne,
si fa-le parte
din a Ta dragoste cereasca,
alina-i pe-ntristati,
pune ranitii pe picioare
si tine Romania-n veac
sub mana Ta ocrotitoare.
Amin.”
    George Petrovai este si ramane un poet de forta, cu o mare vitalitate creatoare, extrem de activ in media literara si culturala din tara si din strainatate, un creator care merita toata stima si aprecierea breslei, fie doar si pentru sinceritatea cu care stie sa se exprime, sa cuvinte, intru triumful dreptatii atat de necesare in vremurile noastre. Creatia sa este parte integranta a unei rezistente iminente la nonvaloare, rezistenta ale carei principii fundamentale raman adevarul si, de ce nu, lumina rezultata din ciocnirea fulgerelor gandurilor aruncate in lupta, ca unica moneda de schimb.  

Gheorghe A. STROIA
Adjud, Martisor 2016


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page