Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

"Comunicat de presa expozitie MARELE RAZBOI"


Madalina Corina Diaconu

Cotroceni,  6 iunie 2016  
                                                                   
Muzeul National Cotroceni, in colaborare cu Muzeul Municipiului Bucuresti, Muzeul National de Istorie a Romaniei, Muzeul Militar National "Regele Ferdinand I", Ministerul Afacerilor Externe - Unitatea Arhive Diplomatice, Academia Romana, Biblioteca Academiei Romane, Muzeul National Peles, Arhivele Nationale ale Romaniei, Complexul Muzeal National Moldova Iasi, organizeaza miercuri, 8 iunie 2016, orele 18.00, vernisajul expozitiei Marele Razboi.
Actiunea este dedicata implinirii a 100 de ani de la intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial, eveniment istoric hotarat, in 1916, in cadrul reuniunii Consiliului de Coroana, la Palatul Cotroceni. Evenimentul continua seria manifestarilor culturale organizate de Muzeul National Cotroceni in cursul anului 2016, marcand implinirea a 25 de ani de la infiintarea ca institutie muzeala.

Incepand cu ora 10.00, va avea loc cea de-a XVIII-a editie a Colocviului de Istorie, manifestare culturala de traditie a Muzeului National Cotroceni, la care vor participa specialisti din muzee, arhive, institute de cercetare si institutii universitare de invatamant din Bucuresti.
Prin acest proiect cultural, Muzeul National Cotroceni isi propune sa marcheze un eveniment important din istoria Palatului Cotroceni si din istoria romanilor, Marele Razboi marcand reconfigurarea Europei, prin disparitia marilor imperii Austro-Ungar, ?arist, German, Otoman ?i apari?ia unui mare numar de state na?ionale.
In cadrul expozitiei vor fi expuse in original documente inedite precum: tratatul de alianta incheiat intre Romania si Franta, Marea Britanie, Italia, Rusia, 4/17 august 1916, declaratia de razboi adresata de Romania Austro-Ungariei, 14/27 august 1916, proiect de discurs al regelui Ferdinand la Consiliul de Coroana de la Palatul Cotroceni din 14/27 august 1916; fotografii cu membrii Consiliului de Coroana de la Palatul Cotroceni din 14/27 august 1916; fotografii cu generalii: Alexandru Averescu, Constantin Prezan, Ioan Culcer, Ioan Dragalina, Arthur Vaitoianu, Henri Berthelot, maresalul Joseph Joffre, feldmaresalul August von Mackensen; fotografii cu armata germana de ocupatie: feldmaresalul german August von Mackensen, urmarind defilarea trupelor de ocupatie pe Calea Victoriei, Cercul Militar National ocupat de garnizoana germana in 1916, soldati germani si turci pazind Palatul Regal din Bucuresti etc.; fotografii de pe front;  uniforme, arme, obiecte militare: uniforma de sora de caritate a reginei Maria, chipiul de general care a apartinut regelui Ferdinand I, casca atribuita generalului Eremia Grigorescu, model 1916, uniforma militara de campanie a unui soldat de infanterie, model 1916-1918, tunica lt.col., model 1916, etc.
EXPOZITIA TEMPORARA ESTE DESCHISA IN PERIOADA 8 IUNIE - 21 AUGUST 2016 SI POATE FI VIZITATA, FARA PROGRAMARE PREALABILA, CONFORM PROGRAMULUI MUZEULUI NATIONAL COTROCENI. COSTUL BILETULUI ESTE 5 LEI. Mai multe detalii privind conditiile de vizitare a MNC aici: www.muzeulcotroceni.ro/vizitare
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page