Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Denis Grigorescu: Povestea lui Aurel State, supravietuitorul din Gulag ucis de securistii lui Ceausescu

A scapat din teribilul Gulag sovietic si din ghearele lui Stalin, a iesit in carje din cele ale lui Gheorghiu-Dej si a fost torturat si ucis de securistii lui Ceausescu. Aceasta este povestea argeseanului-erou Aurel State, nascut in 1921 in comuna Godeni, scrie Denis Grigorescu in adevarul.ro, preluat de Romanian Global News.

A cazut prizonier in luptele de la Sevastopol

La 20 de ani, Aurel State pleaca sa lupte pentru dezrobirea Basarabiei si Bucovinei de Nord, iar in 1942 savarsind acte de vitejie si inaltat la gradul de sublocotenent, in Crimeea. si tot acolo a fost ranit, dar imediat ce rana s-a vindecat a cerut sa plece pe front, renuntand la concediul medical. In luptele crancene de la Sevastopol, cand din toate partile, de pe uscat, din cer si de pe mare se revarsa focul ucigator ce prevestea Apocalipsa, pe 12 mai 1944, Aurel State, alaturi de mii de soldati romani, a cazut prizonier.

In acele momente, cand peste tot se auzeau vaietele ranitilor si disperarea altora, Aurel State a auzit si un cuvant profetic in preajma: „E adevarat ca nu pot mantui pe nimeni alegand intre viata si moarte, dar ce vor gandi acesti nefericiti tot restul vietii, amintindu-si ca in ceasul de cumpana eu ii parasisem?".

Erau cuvintele ofiterului George Fonea, un erou in acele lupte, care refuzase sansa de a se salva, desi avusese loc in ultimul avion ce parasea Crimeea. Pe deasupra, acest brav ofiter isi pierduse si un ochi in acele incrancenari pe viata si pe moarte cu dusmanul. Aurel s-a atasat acestui comandant si pe drumul surghiunului, care era ingrozitor de greu, cand pentru „nacialnicii" ce-i fortau sa mearga mai repede, George Fonea devenise inutil si era „invitat" sa iasa din rand si prin semne ii aratau ca-l „termina" repede, sa nu se mai chinuie. Aurel State a intervenit cu vorbe blande: „Lasati-l c-a fost om bun, nu-l impuscati, poate scapa cu viata." Impreuna, acesti doi si-au legat destinele pe viata. Impreuna au avut nefericirea sa asiste la „prabusirea omului prin om" si la Oranki si in lagarele de exterminare rusesti.

Dupa cum ne-a spus profesorul de istorie Constantin Mihailescu, „Solidar pana la sacrificiu cu cei ce aparau onoarea romaneasca sub diabolicul regim comunist al Uniunii Sovietice, Aurel State a trecut din tortura in tortura, prin nesfarsite greve ale foamei, protestand impotriva muncii de exterminare, in care omul injugat era biciuit de cainii lui Beria si haituit de fiarele lui Stalin.

Acolo a trait durerile si sperantele cu oameni ce si-au cinstit menirea in viata, in slujba aproapelui si a onoarei, alaturi de George Fonea (poetul prizonierilor), Achile Sarry, Radu Marculescu, Vasile Stoenescu, Puiu Atanasiu, Nicolae Ispas. Destinul a facut sa schimbe locurile de tortura, dar nu si starea de decadere morala a celor vanduti diavolului rosu, deoarece, ajuns pe pamantul stramosesc, atat de dorit, a gasit aceleasi locuri de supliciu, doar cu paznici schimbati in mai rau." Fapt ce l-a determinat si pe Aurel State, ca si pe altii, sa denumeasca etapa de pana-n 1948 drept „perioada romantica a inchisorilor."

Torturat pentru ca si-a inmormantat camaradul din Gulag

Cu perseverenta cunoscuta si consecvent prieteniilor cimentate in vremuri tragice, Aurel a ramas alaturi de George Fonea, de care l-a legat o impresionanta relatie. Atunci cand George Fonea a plecat spre vesnicie, Aurel State a adus membrii Asociatiei Nevazatorilor de la Vatra Luminoasa (tovarasii lui de munca) si l-au ingropat infasurat in tricolor. Aurel si foarte multi camarazi ai sai, infratiti in gulagurile rusesti, au fost arestati, invinuiti de crima de ajutor, deoarece indraznisera sa-si inmormanteze „poetul lor" in cosciug cumparat de ei si cu bratele pline de flori. „Pe 12 februarie 1958, s-a pomenit jucat in picioare de capitanul Gheorghe Enoiu, calau renumit din procesul lui Patrascanu, care il socotea organizatorul inmormantarii si-i cerea sa-i spuna pe toti cei care participasera, pe toti cei pe care-i anuntase si pe cei ce fusesera cu mortul prin Siberia", ne mai spune profesorul Constantin Mihailescu.

S-a aruncat in gol de pe acoperisul inchisorii

Nemaiputand indura si voind sa salveze pe altii, Aurel a fugit pe acoperisul inchisorii din Uranus (Calea 13 Septembrie) si s-a aruncat in gol, cazand pe trotuarul strazii ca o masa de carne. Adunat intr-o patura, a ajuns la spitalul Vacaresti, unde doctorii au inceput sa-l carpeasca si sa-i lege oasele cu sarme, incingandu-l ca intr-o plasa.

In timp ce era purtat de pe o masa de operatie pe alta si se ruga de doctori sa-l lase sa moara, prietenii lui, al caror numar se apropia de o suta, erau impartiti pe loturi si judecati la fabrica de procese, dupa chinurile atroce ale anchetelor si interogatoriilor, repartizandu-le pedepse intre 15-25 ani, iar la cinci dintre ei pedeapsa capitala. Aurel State a fost disjuns, asteptandu-se ca doctorii sa-l salveze.

Dupa vreun an de zile, cand a reusit sa se ridice, cu un picior mai scurt si in carje, a si fost luat si dus la „fabrica", unde i s-au dat 18 ani de munca silnica si a fost aruncat intr-o duba care l-a transportat la Aiud. In „reeducarea" de la Aiud, vede, asculta si nu-i vine sa creada. Ceea ce Rusia nu reusise, aici se realizase, fara nicio palma, fara nicio injuratura. El isi oferise viata pentru onoarea de a ramane om.

Aici, acum, avea impresia ca halucineaza. In cele din urma, „zarul" sortii l-a facut castigator pe Aurel State, care s-a eliberat odata cu toata lumea, in 1964, dar cu fruntea sus. Aurel State, ajuns in carje acasa, s-a apucat sa astearna pe hartie, ca supravietuitor, pentru „viitorul nestiut". si a facut-o cu daruire si a trimis manuscrisul in lumea libera, marturie despre ce a fost si n-ar trebui sa mai fie.

Dar Securitatea a aflat si a inceput sa-l cheme si pe el, si pe Florin Fonea (fratele poetului), sa-i toace ca la securitate si sa-i trimita sa aduca manuscrisul lui si al poeziilor lui George Fonea. Din martie 1983 a inceput acest calvar si, ajungand vestea la Paris, Remus Radina a facut un apel intitulat „Jos mainile de pe Aurel State", pe care l-a adresat forurilor internationale, presei si radiourilor din strainatate, care l-au difuzat.

Aceste monstruozitati comise de mercenarii lui Ceausescu au continuat pana ce l-au omorat pe Aurel State si l-au internat in stare grava in spital pe Florin Fonea, care a avut acelasi sfarsit tragic. In timp ce manuscrisul zacea uitat, prafuit pe rafturile straine, Remus Radina, cu ravna si tenacitatea cunoscuta, a reusit sa recupereze perlele lui Aurel State si sa le boteze Drumul Crucii, un nume ce intr-adevar reprezinta viata acestui martir.
Sursa: Romanian Global News

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page