Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

SCHITE UMORISTICE (80) –EXCURSII ORGANIZATE

Dorel SCHOR

Ce-mi place mie la excursiile organizate e atmosfera... La inceput, oamenii nu se prea cunosc dar, dupa doua, trei zile de calatorie cu autobuzul si una sau doua mese pe zi in sala restaurantului, incepi incet, incet sa recunosti figurile si chiar sa-ti dai seama cine cu cine e casatorit sau, ma rog, face pereche. Tot dupa cateva zile, intr-o seara fara program, ghidul organizeaza o intalnire colectiva, fara protocol, in care fiecare se recomanda, spune cum il cheama, cu ce se ocupa, pe unde a mai calatorit si citi nepoti are.

Ei bine, in urma cu mai multi ani, nu stiu ce mi-a venit si le-am spus adevarul, adica ce profesie am si, printre altele, ca sunt sexolog. La inceput nu mi-am dat seama, dar ceva s-a schimbat la modul cel mai radical. Toti imi cautau tovarasia, chiar daca oarecum discret, fiecare imi pastra loc la masa, eram servit cu ciocolata, fotografiat, invitat la cafea si nu mi se cerea sa fac rotatie la locuri, in autobuz. Habar nu aveti ce sufletisti sunt israelienii... Fiecare vroia sa stie ce-i de facut in cate o anumita situatie intima, nu pentru ei personal bineinteles, se interesau pentru cate un prieten, o ruda, un vecin sau chiar pentru un coleg de serviciu. Eu ascultam cu atentie, dar nu puteam urmari ghidul, nu eram atent la obiectivele turistice, situatia devenise imposibila.

Asa ca, in anul urmator, la intalnirea de cunoastere, pe baza experientei acumulate, am declarat modest ca sunt functionar la fisc... Efectul a fost instantaneu. Mi-am obtinut linistea, nimeni nu ma mai batea la cap dar ma simteam privit cu ostilitate, nimeni nu se aseza langa mine la masa, nimeni nu schimba o parere cu mine, ciocolata mea era refuzata si daca ceream cuiva sa-mi faca o poza cu aparatul meu, eram servit cu politete rece. Ca sa nu mai spun ca in toate fotografiile am iesit fara cap. Odata am cerut chiar o tableta contra diareii si nimeni nu m-a servit. De prisos sa va spun ca am vrut numai sa verific daca m-au crezut.

Ce era de facut? M-am gandit la o profesie benigna, prietenoasa, In excursia urmatoare, imi creasem profilul unui om cumsecade si neinteresant. Am declarat ca sunt un mic functionar la posta si ca este prima data in viata mea cand particip la o excursie. Am fost lasat in pace suta la suta. Nu am fost servit cu ciocolata si nici refuzat. Nu m-au fotografiat, dar nici nu m-au decapitat. Cu exceptia catorva reprosuri la adresa tarifelor postale care au crescut in ultima vreme nejustificat si a cozilor interminabile de la oficii, mai ales in zilele cand se platesc pensiile, nu am avut prea mult de suferit.

Cred ca o sa raman pe pozitia asta, mai ales ca la sfarsitul excursiei, cand s-au adunat dolarii pentru bacsisul ghidului, pe mine m-au ocolit. Eram, orisicat, un om cu posibilitati financiare mai reduse si trebuia sa fiu, intr-un fel, menajat.
---------------------------------------
Dorel SCHOR
Tel Aviv, Israel
30 mai 2016


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page