Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Tracii


IUSTINIAN (527-565)
   Un trac, cum a fost si  Constantin cel Mare, aduce Imperiul Roman de Rasarit la extinderea sa maxima si poate si mai important a rescris dreptul roman, prin juristi de exceptie coordonati de cel mai renumit jurist al imperiului, Tribonian. Reforma juridica viza unificarea dreptului si eliminarea contradictiilor prin adunarea intregii jurisprudente intr-un sigur cod. A adunat toate legile romane incepand de la imparatul Hadrian si a compilat normele dreptului roman (ius vetum) pe care le-a adus la zi -  intr-un ansamblu numit Corpus Iuris Civillis. Acest ansamblu e format din 4 parti: 1."Codex Justinianus" (529) cuprindea toate constitutiile imperiale de la Hadrian (117-138) pana la el. A avut ca izvoare Codex Theodosianus, Codex Gregorianus si Codex Hermogenianus. 2."Digestele" (533) erau o compilatie de comentarii cu autoritate ale marilor juristi romani din perioada imperiala. 3. Institutiones" (533) era un manual de drept pentru uzul scolilor juridice. Cuprindea extrase din celelalte doua culegeri, cu legislatia adusa la zi si 4. "Novellae", publicate de fapt dupa moartea imparatului si cuprindea constitutiile imperiale ale emise de imparat dupa 534.

     Iustinian, prin generalul sau de exceptie Flavius Belisarius (cca 505-565), a recucerit Sicilia in 540. A luat inapoi jumatatea sudica a peninsulei Italice (553) de la ostrogoti si sud estul peninsulei Iberice (554) de la vizigoti. Marea Mediterana a devenit, din nou, o mare interioara romana.

     Flavius Belisarius, cel mai probabil si el trac din sudul Dunarii, era comparat cu Alexandru, Hanibal si Cezar. Ca un omagiu postum i s-a mai spus “ultimul dintre romani”.  Si intr-adevar odata cu tracii Iustinian si Flavius Belisarius perioada latina a imperiului Roman de Rasarit se va termina in curind.

Octavian Capatina
facebook Octavian Capatina
Energii regenerabile: http://www.itc-cluj.ro/negoiu/EnergiiRegenerabile.htm
Romania Creatorilor:   http://www.itc-cluj.ro/
mai incolo vorba marelui istoric David Prodan ...

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page