Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Statia de metrou Cumana din Napoli a fost denumita Petru Bîrladeanu, dupa numele acordeonistului român ucis de un glont ratacit al clanului Sarno

 De pe 26 mai a.c., statia Cumana di Montesanto a fost redenumita Petru Birladeanu, dupa numele victimei inocente a Camorrei. Tanarul muzicant roman a fost asasinat pe timpul unei asa-numite actiuni camorristice numite «stesa» (cand tineri inarmati pe motociclete isi marcheaza suprematia, tragand in aer pe strazile controlate de clan). In urma cu 7 ani, tineri din clanul Ricci-Sarno au organizat o astfel de actiune, pentru a-i intimida pe locuitori si membrii clanului adversar Mariano.

Persoane afiliate clanului Sarno si aliati locali, pe 26 mai 2009, au tras focuri de arma in rafala.

Unul dintre gloante l-a lovit mortal pe Petru. Acordeonistul s-a stins in bratele sotiei sale, Mirela. In ianuarie 2015, Curtea de Casatie a pronuntat trei condamnari definitive pentru Marco Ricci si Maurizio si Salvatore Forte, plecati din Ponticelli pentru un atac in inima orasului Napoli. Acestia au fost acuzati ca au comandat si executat actiunea si au primit 30 de ani de inchisoare. A fost recunoscuta si o dauna de imagine pentru Primaria din Napoli.

«Este un obiectiv foarte important pentru noi, o oportunitate pentru a valorifica memoria lui Petru», a comentat Maria Teresa Nicastro de la Comitetul Libera Vomero-Arenella, citata de Corriere della Sera.

«Redenumirea statiei a fost posibila datorita sustinerii Fundatiei Polis, a presedintiei EAV (Organism Autonom Volturno) si a Consiliului pentru Educatie si Politici Sociale al Regiunii. O sustinere puternica ne-a fost oferita, apoi, si din partea cetatenilor napolitani: foarte multi au aderat la strangerea de semnaturi initiata tocmai in urma ideii de intitulare a statiei. De pe 26 mai aceasta statiei ii va spune pentru totdeauna povestea».

Dupa saluturile presedintelui EAV, Umberto De Gregorio, si introducerea incredintata Comitetului Libera Vomero-Arenella, la ceremonie au intervenit consilierul regional pentru Educatie si Politici Sociale, Lucia Fortini, presedintele Fundatiei Polis, Paolo Siani, presedintele Filialei din Campania pentru rudele victimelor inocente ale criminalitatii, Alfredo Avella, referentul Libera in Campania, Fabio Giuliani, si presedintele comitetului stiintific al Fundatiei Polis, Geppino Fiorenza. Pentru comemorarea acordeonistului roman a intervenit si muzicianul Roberto Ormanni. Niciun reprezentant al comunitatii sau a autoritatilor romane nu a fost prezent.

Angel Tilvar: "Aceasta generoasa initiativa, menita sa aminteasca de destinul unui roman, Petru Birladeanu, care si-a pierdut viata departe de locurile natale, ar fi meritat intreaga implicare a autoritatilor romane responsabile."
Sursa: Romanian Global News

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page