Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

“Prietenii” ucrainieni pe care România îi sprijina pe toate fronturile lovesc din nou în comunitatea româneasca din Ucraina. Lucreaza SBU-ul din regiunea Odesa si din Cernauti pentru Moscova?

In timp ce Romania sprijina pe toate fronturile Ucraina in fata agresiunii Rusiei, cu bani si cu logistica, cu sprijin diplomatic pe langa NATO si UE, autoritatile ucrainiene dau lovitura dupa lovitura comunitatii romanesti din Ucraina, transmite corespondentul Romanian Global News din Cernauti.

Dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute autoritatile ucrainiene au blocat desfasurarea unei manifestari a comunitatii romanesti din Sudul Basarabiei cu prilejul Zilei Romanilor de Pretutindeni in incinta Universitatii din Ismail, a venit randul comunitatii romanesti din Nordul Bucovinei sa fie lovita de aceleasi autoritati. Acestea au desfiintat trei scoli romanesti intr-o singura zi.

In data de 30 mai 2016 in satul Mamaliga a avut loc sesiunea Consiliului local. Pe ordinea de zi a sedintei s-a numarat chestiunea privind inchiderea claselor 10-11 (superioare) in scolile cu limba romana de predare din satele Balcauti, Nesvoia si Stalinesti – sate care intra in componenta comunei Mamaliga – si transformarea acestor institutii de invatamant in filiale ale Scolii mixte ucraineano-romane de Cultura Generala din satul Mamaliga, scrie http://bucpress.eu/.

Din pacate, decizia Consiliului local nu a luat in calcul parerile romanilor din cele trei sate – comuna Mamaliga „a inghitit" trei scoli romanesti, iar cele trei filiale, foste scoli pur romanesti, au devenit automat mixte, adica acolo vor aparea clase cu limba ucraineana de predare.

Potrivit corespondentului BucPress, la adoptarea acestei decizii a contribuit atat primarul comunei, domnul Arcadie Sova, cat si reprezentantii Directiei raionale de invatamant din cadrul Administratiei Noua Sulita. Potrivit explicatiilor oficiale, lipsa banilor pentru intretinerea scolilor din toate localitatile, care fac parte din comuna Mamaliga, l-au obligat pe domnul primar Arcadie Sova sa recurga la decizii care nu sunt sustinute de localnici si care ar putea avea urmari grave pentru viitorul acestor sate romanesti din nordul Basarabiei.

Transformarea celor trei scoli cu limba romana de predare in simple filiale ale unei scoli mixte ucraineano-romane; caile de solutionare a acestei probleme grave pentru comunitatea romaneasca din Ucraina – va fi subiectul emisiunii „Dialoguri cernautene" la postul de Radio Cernauti. Unul dintre invitatii emisiunii va fi consilierul regional Vitalie Balta. Ascultatorii Radio Cernauti vor afla opinia domnului Grigore Timis, deputat al Parlamentului de la Kiev, unor experti, profesori etc.

Emisiunea moderata de jurnalistii Radio Cernauti - Leonid Parpaut, Vitalie Zagrea si Marin Gherman – a putut fi audiata incepand pe www.bucpress.eu, la link direct -http://bucpress.eu/radio-online.php, sau la parteneri: TOCpress - http://www.tocpress.info/radio-cernauti, Valea Prutului - http://costiceni.blogspot.com, Euromedia Cernauti - http://euromedia-ucraina.blogspot.com.

Intrebarea care se pune este pentru cine lucreaza de fapt cei care stau in spatele acestor actiuni antiromanesti care urmaresc sa distruga fragila relatie de incredere care exista dupa vizita lui Porosenko la Bucuresti, intre cele doua state, se intreaba corespondentul Romanian Global News din Cernauti.

Raspunsul este unul singur. Singurul stat interesat sa provoace probleme intre romania si Ucraina, este Rusia.

Controleaza Rusia serviciile secrete ucrainiene si autoritatile din regiunile Odesa si Cernauti?

Sau este vorba de dedublarea autoritatilor de la Kiev care una spun la Bucuresti si alta fac cand este vorba de cei jumatate de milion de romani din Ucraina?

Sunt intrebari la care Kievul trebuie sa raspunda urgent. La fel si Bucurestiul pentru a nu fi acuzat de complicitate. Adica ca se ascunde ca strutul cu capul in nisip atunci cand ucrainienii lovesc in comunitate romaneasca numai pentru a nu strica imaginea "bunelor relatii" stabilite la nivel politic. Acest lucru ar avea un singur nume: TRADARE!
Sursa: Romanian Global News

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page