Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

ÎNTÂMPLARI NECUNOSCUTE DIN VIATA UNOR SAVANTI ROMÂNI (3) HERMAN OBERTH SI SERBAN TITEICA

Heidi S. SIMON

Facem astazi cunostinta cu un renumit astro-fizicean, Herman Oberth, un cetatean roman de origine germana, nascut in Sibiu in anul 1894. A absolvit liceul la Sighisoara, dupa care a studiat fizica, matematica si astronomie la Cluj, continuand la Munchen si Gotingen aprofundarea  acestor studii. Interesant ca atunci cand si-a sustinut prima dizertatie la Heidelberg avand ca tema zborul cosmic, aceasta a fost respinsa, nefiind inteleasa de oamenii de stiinta din acea vreme. Paralel cu munca didactica, Oberth se ocupa in continuare de studierea si de raspandirea ideilor sale - adevarate dar premature, despre legatura vietii pamantenilor cu existenta diverselor forme de viata in Univers si stabilira legaturii cu acestea. Astfel, a publicat la Munchen o carte intitulata „Racheta spre spatiile Interplanetare” care ulterior a fost reeditata de 7 ori. Astfel Herman Oberth a intrat in noua familie a savantilor dedicati studiului Spatiului Cosmic, elaborand 30 de lucrari in acest domeniu. In anii ’60 el a asistat la lansarea lui Apollo 11, a fost membru de onoare al unor institute de cercetari spatiale din Germania, S.U.A., Anglia, Australia si Grecia. In onoarea lui s-a instituit premiul international „Herman Oberth”.

In toamna anului 1929, in Germania, Herman Oberth a lansat prima racheta cu combustibil solid, conceputa de el. La lansare au asistat studentii sai, printre care si viitorul savant german cunoscut in lume, Werner von Braun, cu care Oberth a colaborat in anii ’60 la munca de cercetare spatiala in Statele Unite. Iar in anul 1969 amandoi au participat la lansarea misiunii Apollo 11, cand primii oameni au facut „Marele si primul  pas” pe Luna. Este o frumoasa poveste despre un om care a prevazut viitorul, dar a muncit pentru transformarea in realitate a acestei previziuni, ajungand sa-i vada si realizarea. Herman Oberth a trait pana in 1983, lasand omeirii o pretioasa  contributie la avantul stiintei. In incheiere incerc sa descriu o fotografie care reprezinta trei titani ai stiintei moderne: Rudolf Nebel, Herman Oberth si Werner von Braun, cu mentiunea explicativa: „Dupa 30 de ani de colaborare, trei mari pionieri ai spatiului se reantalnesc!”

Un alt savant deosebit de important si cunoscut in stiinta romaneasca a fost Serban Titeica (1908-1989), unul dintre cei mai mari fiziceni ai secolului trecut, care si-a adus contributia in mecanica cuantica, fizica statica, termodinamica, fizica nucleara. Intrebat de catre un gazetar care este deosebirea dintre stiinta si tehnica, Titeica a raspuns: „Stiinta este... stiinta, adica in primul rand, cunoastere! Aplicarea nu mai este stiinta propriu zisa, este tehnica! Nu se pot confunda domeniile lor de activitate, sunt distincte...”.

Serban Titeica era de parere ca stiinta fizicii are o componenta comuna cu poezia, si anume, imaginatia, care este indispensabila atat fizicianului teoreticean, cat si creatiei poetice. Pentru a crea concepte noi, pentru a inventa metode si aparate noi, pentru a crea noi aplicatii, este nevoie de multa imaginatie, ca si in poezie,dealtfel!

Intrebat, in plina „epoca de aur” despre aportul mondial al fizicii teoretice romanesti, profesorul Serban Titeica a raspuns cu luciditate si curaj: „Exista multe contributii ale fizicii romanesti, dar nici una la nivelul de a primi un Premiu Nobel. De ce? Deoarece in Romania nu exista o scoala romaneasca de fizica, un mod romanesc de a face fizica”. In vremurile cand savantul si-a exprimat liber aceasta parere s-a putut considera ca a comis un act de curaj. Adevarul este insa ca Romania a dat lumii oameni talentati, capete luminate in toate domeniile stiintei, ale caror studii si lucrari si-au lasat amprenta asupra progresului omenirii...

Sfarsit
---------------------------------------------------------------
Multumiri domnului dr.ing. Andrei Ciontu pentru informatiile pretioase pe care ni le-a pus la dispozitie in cartea sa „Pagini anecdotice din viata unor savanti romani”.
--------------------
Heidi S. SIMON
29 mai 2016
Israel
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page