Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Scrisoare deschisa viitorului meu primar


CRISTI,
 
Asa cum ti-am promis, tableta asta iti este dedicata.
Campania electorala s-a tariit ca melcul. Toti au stat la cotitura. S-ar fi balacarit candidatii, cum au facut de cinci cincinale (Doamne, tot atat a domnit si Ceausescu !), dar prezidentul le-a atras atentia ca suntem, totusi, in Evropa ! Neamtul a pus punctul pe i. Atentie, pe cine votati ! Atentie, la programele lor ?
Care programe ? Nu am auzit de niciun proiect fezabil la Capitala. Doar generalitati ! Nu a venit nici unul care sa zica: Voi face asta, asta, asta ! Proiectul asta costa atat, asta atat, asta atat ! asta va gata in 20 ..., asta in 20..., asta in 20... !
Ai observat ca nu am inceput cu Draga Cristi. Am sa fac lucrul asta dupa ce vei aplica, cu succes, primul dintre programele propuse de tine la nivelul orasului in care locuim amandoi, recte Sectorul 2 Bucuresti. Am vazut ca ai cateva, chiar interesante ! Sincer, m-am si mirat ! Nici prin tara nu am gasit programe concrete. Insa, acolo, e treaba localnicilor pe cine aleg.

Sa vad, in Sectorul 2, primele trei parcari multietajate la nivel de cartier. Gen cea de la Megamall Pantelimon. Nu vreau sa mai vad masini parcate pe marginea trotuarelor. Nu te speria ! Nu vreau peste tot. Stiu ca nu se poate, dar macar pe marile cai de trafic ale sectorului. Vezi ce bine arata Sos. Iancului ? Cu exceptia spatiilor verzi. E horror ! De trei ani !?!
Totul e sa iei documentatia de la baieti si sa o aplici. Fara ca specialistii nostri sa mai faca parastudii de fezabilitate, smecherii cu proiectarea si alte alea. De fituire a banilor publici. Asta ar fi prima problema.
N.B. Sa stii ca nu am masina, asa ca nu ma poti banui de vreun interes personal !
Un punct din calendarul aderarii la U.E. era mutarea intreprinderilor spre zonele din afara orasului ? Termen 2012. Erai student pe atunci ! Alta viata !  Si ce-au facut alesii bucurestenilor ? Si-au batut joc. In loc sa faca parcuri si utilitati pentru cetateni au facut tot felul de manarii cu afaceristii imobiliari. De parca densitatea blocurilor ceausiste nu era destul de mare !?! Vezi ca in Sectorul 2 mai avem inca asemenea terenuri. Poate bati palma tot cu smecherii de la imobiliare !
Am constatat ca alesii actuali, unii saltati de DNA&Co., primari si consilieri, au planuit bine campania asta. Toate sectoarele Capitalei sunt pline, taman acum in campanie, de schele. Anveloparea trepideaza. Unii spun ca se face de mantuiala !?! Strazile se asfalteaza la foc automat, curatenia e-n toate ... ce mai harnicie, frate ! Numai ca alesii au luat-o in barba rau de tot cu o astfel de smecherie. Premeditata. Asa cum a fost si smecheria actualului viceprimar Toader de a da premii la sute de copii cu tam-tam tocmai acum ! Care are iz penal. Si altele gainarii. Dar nu asta e important acum.
Nicun primar si consilier actual nu ar mai trebuie votat. Din punctul meu de vedere. Asa trebuiau sa faca partidele reforma adevarata. Sa-si fi retras toti primarii si consilierii de pana acum. Nu sa astepte DNA-ul, care si asa se misca in ritm de tango. Ai vazut. englezii au arestat anul trecut 20.000 de romani, an care are 365 de zile, adica 547 pe zi (daca nu a luat-o calculatorul meu razna) iar noi facem spectacol cu un grangure pe saptamana si ni se pare ca am facut gaura in cer ! Sa fim seriosi ! Codruta, nu te mai fa ca lucrezi !
De fapt, prin instalarea guvernului de tehnocrati, s-a dat o sansa partidelor de a se reabilita in ochii tugulanilor. Iar mafiotii lui tradiceanu si plagiatorului vor sa dea o lovitura de guvern ! Sunt sigur ca vor trage consecintele la parlamentarele din toamna ! Eu cred in mintea de pe urma a romanului !
Cristi, sa-ti intre bine in cap ! Nu primarul conduce o localitate. Stii Legea la fel de bine ca si mine. Mai putin o stiu consilierii analfabeti cu sindromul primului secretar in cap. Vei fi, mai mult ca sigur, managerul Sectorului 2, unul din cele mai mari orase din Romania ! Esti tanar, plin de energie si vrei sa demonstrezi ca se poate si fara mafie la Primarie ! Tu vei aplica in practica proiectele pe care consilierii le vor gandi (!) si le vor vota. Bineinteles ca si tu ai dreptul sa faci propuneri. Asa cum a facut si doctorul-primar general, azi penal de patru stele, pe care consilierii l-au lucrat de zor. A, nu pentru interesul general, ci pentru cel al firmelor personale sau ale celor din reteaua mafiota la care cotizau sau de la care luau spaga.
Cristi, Bucurestiul bate pasul pe loc. Am vazut ca ai sesizat si tu, perfect, acest lucru. Bucurestiul e o capitala europeana (?!?) in care domneste mafia incalzirii centralizate, mafia transportului in comun, mafia salubrizarii, mafia cainilor vagabonzi, mafia imobiliarelor, mafia gainariilor de tot soiul ...
Toti „munceste”, nu se incurca ! Pana si Marean ne-a explicat, ce naiba !
Ce mai vreau de la tine ? Niste lucruri simple, niste nimicuri ! Foarte usor de rezolvat. Desigur iti place literatura ! Fiction. De tipul „Iti place sa fii mangaiata ? Sa fii atinsa ? Sa fii pipaita ? Sa fii incinsa ? Iti place sa simti respiratia celuilalt langa urechea ta ? Sau poate pe gat, ori pe fata ? Iti place sa incerci pozitii noi ? Sa incepi rece si sa sfarsesti fierbinte, cu sudori ?
RATB !...  Cu noi, fanteziile tale devin realitate ! RATB ! Incearca-ne ! RATB ! 30 de zile alaturi de noi ... la un pret ce sfideaza concurenta !” (reclama furnizata de Lelea Safta)
Ai auzit, cu siguranta, de directivele NKVD pentru tarile socialiste concepute de teroristul sovietic Lavrenti Pavlovici Beria ? Directiva 9: „Se va urmari ca functionarii de stat (in afara organelor de securitate si din industria minelor) sa aiba retributii mici. Aceasta se refera indeosebi la sfera sanatatii, justitiei, culturii, respectiv la cei care detin functii de conducere.” Fara comentarii !
Voi dezbate, insa, Directiva 24 „Punctualitatea transporturilor de orice gen trebuie perturbata.”
Pentru a ne aminti cum era organizat transportul in comun in Bucurestiul primelor doua republici nu trebuie sa depunem eforturi prea mari. Statiile mijloacelor de transport in comun erau de asa maniera amplasate incat sa nu se poata face usor transferul intre ele. Sosirea in statii nu trebuia respectata ! Dotarile, permanent insuficiente. Doar pe ici-colo s-a mai schimbat cate ceva. In rest, se aplica cu sfintenie directiva. Exemple ? Cu duiumul !
Nu pot, insa, sa nu multumesc public Primariei, care a dat curs solicitarii infiintarii statiilor de autobuz la Obor. Ontanu a fost un primar bun. Numai ca trebuia schimbat la alegerile trecute. S-a inturlucat cu panarama de izmanar si a dat cinstea pe rusine. Imi pare rau de el, ca e moldovean de-al meu.
Apropo, sa nu te prind ca stai mai mult de doua mandate ! Stiu americanii de ce ! Sa revin la RATB. Denumirea unei statii are principalul rol de a orienta rapid cetateanul. Pana la montarea indicatoarelor electronice cu numele statiei si minutul la care soseste autobuzul, troleul sau tramvaiul e necesara o reforma profunda. Macar in Sectorul 2. Redenumirea multor statii, care, cu adevarat prin nume sa sugereze calatorului unde se afla si regruparea lor. La ce foloseste numele unei statii gen dr. Grozovici sau Vasile Lascar cand mult mai utila ar fi denumirea Spitalul Colentina si Circul Globus (cu mutarea statiei cu 100 de metri). De ce Granitul, cand acolo de ani buni e Cora (Pantelimon) ! La metrou exista Piata Muncii (!). O ironie cumplita, suportata de tugulani de mai bine de 25 de ani ! In schimb nu avem o statie cu numele poetului national, enciclopedicul Mihai Eminescu ! Si asta intr-o zona splendida, cu Centrul Cultural Eminescu in apropiere.
Am mai spus. Nu sunt de acord cu gratuitatea transportului public. Si, in general, cu gratuitatile ! De regula, ele ascund in spate mari smecherii ! Vezi subventiile la caldura. Fa centrale de bloc. Racordarea la sistemul centralizat a devenit o adevarata afacere de tip mafiot.

De pilda, la transportul in comun, se pot crea facilitati unor grupe de varsta (elevi, pensionari), situatii speciale, prin reducerea acentuata a costurilor unui abonament. Chiar si cu 90%. Vad ca se acorda subventii anuale de 500.000.000 lei. Din bani publici. De acord, dati subventia, dar puneti si pensionarul / elevul sa plateasca un abonament anual de 50 de lei. Sa stim cati calatori sunt cu adevarat !
Stiti ca prin aplicare de amenzi pentru lipirea a tot felul de afise pe stalpi, garduri etc. s-ar obtine rapid circa un miliard. Da, de euro ! Stie RATB acest lucru ? Stiie Primaria de sector ? Asa ar arata si Bucurestiul ca un oras European.
In mai multe cuvinte. Nu vreau sa mai vad in orasul meu (Sectorul 2) afise lipite in afara locurilor destinate. Vrei bani la buget ? Amenzi, tata ! La greu ! Lasa stapana cainelui rahatul pe strada ? Amenda ! Arunca tugulanul gunoiul pe strada ? Amenda ! Se comport ireverentios in spatial public ! Arde-l cu amenda ! Miroase urat in spatial public, amenda ! Se ridica gunoiul ziua ! Amenda !

Sa numai urle ambulantele pe strada ca la sfarsitul lumii ! Ce zice pacientul transportat, cand aude urletele sirenii ? Moare cu zile in salvare ! Plus ca streseaza trecatorii ! Urla, ziua, dar vad ca urla si nopatea ! De ce functioneaza stopurile si noaptea, in loc sa fie trecute pe intermitent ?...
Numai tine oamenii prin birouri ! Acolo baga informatizarea ! Pune politistii locali la treaba ! Nu sa o urmareasca pe Piranda cum vinde verdeturi. Sa se duca la cel care ii da sa vanda verdeturile ! cel care ii da, de fapt, spaga !
Este ca sunt un alegator pretentios ? Am multe de spus, dar vom sta de vorba dupa ce vei fi invingator !
Succes !   
N.B. Primarului general i-am scris mai demult.
Ramane valabil ce am scris atunci, domnule Predoiu sau cine o vrea bucuresteanul sa fie  ! Pe mine, ma intereseaza, in primul rand primarul meu !
Sa fie Sectorul 2 primul intre sectoare. Sau facut multe, dar sunt si mai multe de facut ! Dar, nu cu aceeasi echipa de alesi actuali ! astia sunt compromisi !

P.S. Vrei alte tablete ? Ia de aici  http://blogulluigabu.blogspot.ro/

Orice asemanare cu situatia din alte sectoare / localitati mari ale Romaniei este absolut intamplatoare.

Toate bune,
Sergiu Gabureac
VIZITATI – http://blogulluigabu.blogspot.ro/,
http://www.facebook.com/sergiu.gabureac.3,
        gsm_as@yahoo.com
Bucuresti - 39
Informatia, o problema ? O rezolvam impreuna.
Trimite mai departe ! Sa se vada ! Ne-am eliberat de frica !

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page