Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Presedintele României a participat la inaugurarea monumentului „Aripi” din Bucuresti

Presedintele Romaniei, alaturi de fostul presedintele Constantinescu si altiministri ai cabinetului Ciolos si invitati, au participat la ceremonia oficiala de inaugurare a monumentului "Aripi" dedicat rezistentei anticomuniste din Romania si care este amplasat in Piata Presei, in locul fostei statul a lui Lenin, transmite Romanian Global News.

Va prezentam in continuare transcrierea alocutiunii:

„Domnule Presedinte Emil Constantinescu,

Domnilor ministri,

Stimati membri ai Parlamentului Romaniei,

Excelentele Voastre doamnelor si domnilor ambasadorisi reprezentanti ai Corpului Diplomatic,

Distinsi reprezentanti ai cultelor, Domnule primar general interimar al Capitalei, Onorati membri ai Asociatiei Fostilor Detinuti Politici, Distinsi invitati,

Ne-am adunat astazi aici pentru a inaugura un simbol consacrat memoriei luptatorilor din rezistenta anticomunista.

Inainte de toate, dati-mi voie sa exprim gratitudinea mea pentru cei care au trudit pentru ca acest monument sa existe. Aceasta creatie nu ar fi fost posibila fara implicarea si sustinerea institutiilor publice, a guvernelor Romaniei de-a lungul timpului, a Primariei Bucurestiului si fara existenta unui consens general, dar mai ales a unor oameni dedicati. Il felicit in mod deosebit pe Presedintele Emil Constantinescu pentru aceasta initiativa si pentru eforturile pe care le-a depus in slujba acestui proiect.

In cei 45 de ani de dictatura comunista, noua, romanilor, ni s-a spus decenii intregi o poveste mincinoasa despre istoria natiunii noastre. Ni s-a spus ca nu a existat rezistenta si ca romanii au dorit si au sustinut regimul comunist. Astazi, stim fara urma de indoiala ca regimul comunist a fost instaurat prin crima si teroare, prin forta armelor, de o armata straina de ocupatie, potrivnica vointei natiunii.

Impotriva comunismului s-au ridicat insa sute de mii de oameni, cunoscuti astazi sau nu, care si-au riscat viata si libertatea pentru ca democratia si demnitatea poporului roman sa nu fie infrante. Lor le este dedicat monumentul „Aripi". In calitate de Presedinte al Romaniei, imi exprim profunda recunostinta pentru sacrificiul si curajul luptatorilor din rezistenta anticomunista, a militantilor partidelor democratice anihilate de comunisti, a oponentilor si disidentilor. Sunteti eroii pe care Romania ii va onora mereu!

Nimeni si nimic nu va putea reda vreodata destinele ruinate de abuzurile dictaturii comuniste. Cu toate acestea, monumentul „Aripi" este o victorie simbolica. Ce ironie a sortii mai mare si ce izbanda mai puternica decat faptul ca monumentul dedicat rezistentei anticomuniste este ridicat pe locul unde, pana acum 27 de ani, strajuia statuia lui Lenin, unul dintre cei mai malefici oameni ai istoriei, doctrinarul bolsevismului?

Privind spre acest monument, imi aduc aminte de cuvintele unei femei simbol al rezistentei anticomuniste, Elisabeta Rizea.

Arestata si torturata de Securitate, ea nu a cedat. „Pana mor, eu tot asa lupt!" spunea ea, dar, in definitiv, aceasta hotarare i-a caracterizat pe toti cei care au sacrificat totul, fara speranta de rasplata. Au facut-o in numele idealurilor democratice, jertfa lor plasandu-i in panteonul celor care, de-a lungul istoriei Romaniei, au dat dovada de curaj luptand in razboaie, increzatori in viitorul tarii si al generatiilor urmatoare. In cinstea lor este construit acest monument, un simbol coplesitor al demnitatii si al suferintei.

Doamnelor si domnilor,

Majoritatea celor care au luptat impotriva comunismului au incetat din viata. Avem aici, in fata noastra, cateva sute de supravietuitori ai inchisorilor comuniste. Ei sunt printre ultimii martori directi ai tragediei natiunii noastre din acel timp. Amintirea acestor martiri si eroi prinde aripi doar prin rostirea adevarului despre rezistenta lor, prin onorarea periodica a memoriei lor si prin actiunea justitiei de a li se face dreptate.

Cred cu tarie ca educarea tinerilor in legatura cu ideologia, istoria si mostenirea comunismului constituie un pilon esential pentru societatea prezentului. Vreau sa reafirm, cu acest prilej, sprijinul meu pentru crearea, cat mai curand in Romania, a unui Muzeu National al Comunismului.

Generatiile de astazi au nevoie de educatie in spiritul adevarului. Tinerii trebuie sa stie ca regimul comunist a banalizat moartea si suferinta, a ingradit sistematic drepturile si libertatile cetatenesti si a comis nenumarate abuzuri in numele unei utopii criminale. Nu putem sa permitem repetarea, indiferent de forma, a unor astfel de derapaje tragice.

Trecutul trebuie sa constituie astfel un semnal de alarma pentru tinerii de astazi, iar actiunea justitiei este fundamentala in acest sens. Sunt ingrijorat de blocarea investigatiilor in privinta crimelor comunismului, dupa cativa ani de progrese.

Continuarea investigatiilor trebuie sa fie o prioritate pentru institutia abilitata de lege si solicit factorilor de decizie sa ia masuri pentru deblocarea situatiei.

De asemenea, crimele de la Revolutie nu pot ramane nepedepsite.

In ultimul timp, au aparut semnale ca exista persoane care pun la indoiala ori banalizeaza sacrificiul si tragedia victimelor regimului comunist.

Avem nevoie, prin urmare, de o legislatie care sa interzica orice forma de negare a crimelor comunismului. O astfel de lege trebuie sa sanctioneze si tendintele de articulare a cultului persoanelor care se fac vinovate de promovarea abuzurilor pe criterii politice in vremea comunismului. Numai asa aratam ca am inteles drama trecutului totalitar si ca aparam principiile dupa care se ghideaza statul de drept.

Doamnelor si domnilor,

Cei mai multi dintre cei care au luptat impotriva regimului comunist nu au apucat sa traiasca euforia momentului 1989 si nici satisfactia la inaugurarea monumentului care le este consacrat. Aripile lor s-au frant sub greutatea Cortinei de Fier, in spatele careia au fost prinsi dupa cel de-al doilea Razboi Mondial.

Dar stim prea bine ca ei au crezut cu tarie in prabusirea regimului comunist si in revenirea la o societate bazata pe valorile democratice.

Pentru sacrificiul lor, le suntem profund recunoscatori si indatorati. In final, tin sa va multumesc dumneavoastra, fostilor detinuti politic si rudelor celor disparuti, pentru prezenta la acest eveniment.

Fie ca amintirea victimelor sa ramana vesnica in inimile noastre!

Va multumesc!"

Decorarea unor fosti detinuti politic de catre Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis

In acelasi context Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a semnat luni, 30 mai a.c., cu ocazia inaugurarii monumentului „Aripi", dedicat memoriei luptatorilor din rezistenta anticomunista (1945-1989), decretul de decorare a unor fosti detinuti politic.

Astfel, in semn de inalta apreciere a inaltei tinute morale, pentru demnitatea cu care au militat pentru democratie, platind cu propria lor libertate pentru curajul de a se fi impotrivit regimului totalitar comunist, Presedintele Romaniei a conferit Ordinul National „Serviciul Credincios" in grad de Cavaler preacuviosului parinte Nicolae Tomaziu, doamnei Elena Ion-Arnautoiu, domnului Nicolae Ciurica si domnului Dumitru Moldovan.
Sursa: Romanian  Global News

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page