Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Serghei Luchkanin:Limba moldoveneasca – o inventie politica, ce va disparea din Ucraina

Denumirea de limba moldoveneasca va disparea treptat din scolile din Ucraina, fiind vorba de o denumire inventata politic in perioada sovietica, iar limba romana va fi predata din ce in ce mai mult in univeristatile ucrainene, sustine profesorul Sergii Luchkanin intr-un intreviu realizat de Virginia Nica pentru moldnova.eu, preluat de Romanian Global News.

Serghei Luchkanin este doctor in stiinte filologice, profesor la Departamentului de Lingvistica Generala si Filologie Clasica a Universitatii de Filologie de la Kiev, „Taras ?evchenko", al Universitatii de Stat din Ucraina. Este specializat in istoria lingvisticii romane, ruse si ucrainene.

Exista diferente intre limba romana si limba moldoveneasca si cum apreciati originea limbii moldovenesti din punct de vedere politic?

Bineinteles ca din punct de vedere stiintific nu exista nicio diferenta dintre limba romana si asa-numita limba moldoveneasca. Limba moldoveneasca exista numai din punct de vedere politic. In perioada Uniunii Sovietice, politicienii au inventat asa-numita limba moldoveneasca. Uneori aceasta denumire se pastreaza si acum, dar tot din punct de vedere politic, dar din punct de vedere stiintific, lingvistic, nu exista nicio diferenta. In regiunea Cernauti, in Transcarpatia, practic si la Kiev se preda numai limba romana. Doar in regiunea Odesa, in unele scoli, se preda asa-zisa limba moldoveneasca din cauza ca anume parintii elevilor sunt cei care insista in acest sens.

Exista si situatia in care Kievul sustine oficial predarea limbii moldovenesti in Odesa. De ce in scolile din Cernauti este predata limba romana, iar in cele din Odesa – asa-zisa limba moldoveneasca?

Este o mostenire a limbii sovietice. Generatiile precedente, persoanele mai in varsta au fost educate si li s-a spus ca exista asa-zisa limba moldoveneasca si nu vor sa cedeze acum, dar in timp lucrurile se vor schimba, situatia va reveni la normalitate. Generatiile tinere vor studia limba romana, ca ora de predare, si care va fi numita corect si in scolile din regiunea Odesa.

Cum apreciati Dvs. Situatia actuala a scolilor cu predare in limba romana din Ucraina?

Periodic apar stiri despre restrangerea orelor cu predare in limba romana, a scolilor si a claselor in care se studiaza in limba romana.

Aici putem constata ca nu intervine politicul, dar se face vinovata evolutia demografica: natalitatea scade, iar numarul elevilor, la fel, se diminueaza. Situatia este caracteristica nu numai scolilor cu predare in limba romana, dar si in cele cu predare in limba ucraineana. Totusi, este pastrata predarea limbii romane, sunt pastrate scolile cu predare in limba romana in regiunea Cernauti, Transcarpatia. Limba romana se preda si se studiaza ca specialitate la patru univeristati. Este vorba despre Universitatile din Cernauti, Ujhorod, Ismail si Kiev. Pot sa va spun ca anul viitor, de exemplu, la Facultatea de Istorie a Universitatii Nationale Taras ?evcenko, studentii vor beneficia de un nou curs, cel privind studiile europene in cadrul caruia sunt prevazute si orele de predare a limbii si civilizatiei romane. In condiiiile in care Ucraina se apropie de Uniunea Europeana, sunt sigur ca studierea limbii si a civilizatiei romane, cel putin la nivelul invatamantului superior, se va extinde.

In Serbia exista un curent privind redenumirea limbii romane in limba vlaha pentru minoritatea romana din aceasta tara. Vedeti vreo asemanare cu proiectul politic privind inventarea limbii moldovenesti?

Intelegeti ca in Evul Mediu multe popoare au fost denumite altfel decat sunt denumite in prezent. De exemplu, ucrainenii au fost cunoscuti si ca roxolani europeni sau altfel. Este vorba despre o simpla greseala istorica, din punct de vedere al istoriei contemporane. Acest curent nu are nicio perspectiva, cum nu are nici curentul dacic, de exemplu. Este doar o varianta a studiilor istorice.
Sursa: Romanian Global News

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page