Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Washington - Expozitia „Transilvania Heritage and Future” marcheaza 130 de ani de diplomatie româneasca in Statele Unite ale Americii

By Simona Botezan

Cu ocazia aniversarii a 130 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre Romania si SUA, Ambasada Romaniei la Washington va organiza expozitia Transylvania – heritage and future. Festivitatea de deschidere va avea loc joi, 14 octombrie 2010, orele 6.30 pm.

Expozitia „Transylvania – heritage and future” este organizata de Mihai Eminescu Trust, Ambasada Romaniei la Washington, Institutul Cultural Roman din New York si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, cu sprijinul Fundatiei Ratiu si va fi gazduita de Ambasada Romaniei la Washington, in perioada 14-31 octombrie 2010.

Expozitia poate fi vizitata de luni pana vineri, intre orele 10.30am si 5.30pm, la adresa 1607 23rd Street NW, Washington DC 20008.

Transilvania este un loc de o frumusete naturala fabuloasa, cu un patrimoniu cultural bogat, care provine din secole de convietuire armonioasa intre romani, maghiari, sasi, evrei, rromi si armeni. In ultimii zece ani, Trustul Mihai Eminescu a condus revitalizarea patrimoniului construit si natural din sud-estul Transilvaniei. Sub patronajul Altetei Sale Regale Printul de Wales, acesta a finalizat peste 600 de proiecte de restaurarea integritatii cladirilor, invierea mestesugurilor si a competentelor profesionale, precum si dezvoltarea regiunii ca o destinatie unica pentru iubitorii de arta si eco-turism.

Expozitia isi propune sa atraga atentia publicului american asupra „bijuteriilor” Transilvaniei si face parte dintr-un program mai larg de promovare a valorilor culturale romanesti la Washington DC. Expozitia va fi insotita de o serie de programe publice, inclusiv tururi ghidate, discutii cu invitati din Romania, Marea Britanie si SUA si un mesaj video din partea Altetei Sale Regale Printul de Wales.

Proiectul “Transilvania – Heritage and Future” se concentreaza asupra satelor sasesti din sud-estul Transilvaniei (cunoscute in Germania ca Siebenburgen) si renasterea lor recenta. Transilvania a fost casa unei puternice comunitati germane, din secolul al 12-lea pana in anii 1980, cand regimul comunist, a fortat etnicii germani sa paraseasca tara, in schimbul unui “ajutor economic”, furnizat de catre Germania de Vest. Exodul a continuat si dupa 1989, cand, obtinerea cetateniei germane, a dat ocazia celor ramasi sa inceapa o noua viata in Occident. Ca urmare, satele germane din Transilvania au ramas pustii - domenii, cladiri istorice, ferme si biserici vechi fortificate au fost abandonate.

 

Expozitia de la Washington se concentreaza pe mai multe capitole ale renasterii de dupa exodul sasilor - o imagine de ansamblu a proiectelor si modul in care se restaureaza cladirile; arhitectura vernaculara; conservarea traditiilor; formarea profesionala a satenilor; reinnoirea sentimentul lor de scop si perspectivele acestor comunitati rurale renascute. In zilele noastre, satele sasesti din Transilvania sunt salvate si traiesc o noua viata. Casele vechi sunt reconstruite folosind tehnici traditionale, iar mestesugurile antice sunt reinviate. Ateliere care produc tigla si caramida au redevenit functionale si sunt cruciale pentru intretinerea si restaurarea cladirilor din intreaga regiune. Campurile si livezile sunt din nou bine gestionate, iar produse locale sunt comercializate in occident. Atrasi de frumusetea si puritatea mediului, de maretia bisericilor fortificate si de un mod de viata care a disparut de mult din Occident, vizitatorii sosesc in satele din Transilvania din toate colturile lumii. Desi respecta mostenirea lor ancestrala, satenii din sudul Transilvaniei traiesc in conditiile secolului 21, dispun de infrastructuri moderne si sunt sensibili la protejarea mediului ambiant. Satele din Transilvania reprezinta o marturie vie si valoroasa. Modelul romanesc al renasterii rurale a castigat o larga recunoastere internationala.

De asemenea, pentru ilustrarea diversitatii patrimoniului Transilvaniei, expozitia „Transilvania – Heritage and Future” prezinta si restaurarea patrimoniului evreiesc, foarte bogat in sudul Transilvaniei, precum si renasterea mestesugurilor traditionale. Decaderea patrimoniului si pierderea spiritului comunitar a condus, in anii de dupa revolutia din 1989, la o criza care ameninta sa realizeze ceea ce Nicolae Ceausescu a fost impiedicat doar de moartea sa - raderea satelor de pe harta si stergerea istoriei lor. Dupa ani de neglijare, casele Transilvaniei traiesc si au o noua generatie de locuitori, etnici romani, maghiari si rromi. Resursele pentru reconstructie sunt inca limitate, unele sate abandonate, iar locasurile de cult au nevoie urgenta de atentie. O parte a expozitiei de la Washington ilustreaza bogatul patrimoniu evreiesc din Transilvania. Exista exemple de proiecte de restaurare (palatul princiar Apofi Manor, hambare si ferme istorice), meserii traditionale, gresie pictata, caramizi produse manual, obiecte din fier forjat, broderii si tesaturi.

Expozitia infatiseaza, in cuvinte, obiecte, filme si fotografii, povestea proiectelor realizate de catre Trustul Eminescu. Imaginile si textele sugestive, expun in fata publicului american artifacte, vestigii istorice, biserici fortificate inegalabile, traditii, mestesuguri si peisaje din Transilvania.

Expozitia prezinta Transilvania reala, o lume vie, in totala contradictie cu romanul fiction al irlandezului Bram Stoker, generator de mituri, isterie si o industrie mondiala a vampirismului, fara nici o legatura cu Transilvania. Lumea mortilor lui Stoker genereaza profituri uriase in occident, speculand legenda contelui Dracula, un personaj imaginar, asociat intr-un mod nefericit cu domnitorul Vlad Tepes si muntii Transilvaniei. Inovatiile lui Stoker au creat primul vampir modern din istorie, iar cartea sa a prins, in mod special, la popoarele cu o mitologie bogata si cu o predilectie extraordinara spre legende. Ulterior Irlanda a exportat “Noaptea Vrajitoarelor” in SUA - o sarbatoare pur comerciala, alimentata de numeroasele ecranizari ale romanului “Dracula”, scris de Bram Stoker. Asocierea dintre vampirii lui Stoker, sarbatoarea americana de Halloween si Transilvania nu are nici o baza reala sau istorica.

Expozitia „Transilvania – Heritage and Future” prezinta publicului american adevarata fata a Transilvaniei – o lume moderna, vie, de o frumusete naturala aparte, cu un potential turistic deosebit; o regiune multiculturala, binecuvantata de Dumnezeu cu toate darurile.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page