Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Mesajele Engimatice de la Malul Marii

Mergand pe malul marii Egee, undeva pe o plaja, cineva, intr-o zi, a zarit toarta partial dezgolita a unui obiect straniu, realizat dintr-un material ceramic inchis la culoare. Cu multa curiozitate, el s-a apropiat, a intins mana, a apucat bine si a tras puternic, dar in zadar. Atunci, cu delicatete, a inceput sa inlature nisipul ce il bloca din nisip si cu surprindere, a reusit sa ridice un artefact datand dintr-o perioada straveche, posibil din antichitate, ce semana cu o amfora greceasca.
A luat-o si a studiat-o cu atentie, dar nu reusea sa citeasca ce anume era scris pe ea. A observat un fel de sigiliu, care bloca gura ei, si cu multa atentie, l-a indepartat fara sa il strice. Nu isi dadea seama ce anume putea sa contina amfora, dar a rasturnat-o si mirare, au cazut mai multe suluri inguste dintr-un pergament ingalbenit de vreme. Surprinzator, ele erau intacte in ciuda trecerii timpului.
Cu delicatete, a ridicat acele suluri, dar nu le-a deschis, ci impreuna cu respectiva amfora, le-a dus la un centru de studii arheologice, unde expertii au reusit sa descifreze mai multe epistole scrise in alfabetul minoic. Dupa mai multe luni de truda, aceste mesaje au putut fi traduse iar continutul lor a fost pus la dispozitia publicului larg. Restul este numai istorie ...

Draga Sofia,
Nu incerc sa judec pe nimeni. In fond, fiecare om are viziunea sa despre lume si viata. In plus, oricine sufera de o anumita distorsiune in perceptia realitatii. Prin urmare, reactiile individuale sunt diferite la acelasi context.
De cand am inceput sa studiez psihologia depresiei, am inteles ca este eronata abordarea bazata pe judecare si etichetare. Mai bine este sa intelegi, pe cat posibil, distorsiunea de perceptie a ta si a celui de langa tine, decat sa dai sentinte in privinta altora.
Persoanele egoiste, desi aici trebuie sa spun ca fiecare om are un anumit nivel de egoism fara de care nu ar supravietui, se caracterizeaza prin centrarea excesiva pe sine in raport cu ceilalti. Ce sa spun? Poate au logica lor pentru aceasta abordare. Dar imi este greu sa ma pronunt.
Daca este vorba despre Cartea Sacra, in ce ma priveste, am ajuns sa cred ca aplicarea literala a principiului de a nu judeca motivele celorlalti si a nu eticheta negativ pe ceilalti reprezinta un act de bunatate si intelepciune. Prin urmare, ceea ce imi trezeste compasiune este suferinta prin care trece fiecare fiinta umana datorita distorsiunilor de perceptie pe care le are. Lasand deoparte judecata altora, observ necazurile celor din jur, aflati perpetuu intr-o lume a confuziei, si nu pot decat sa am mila.
Traim prea putin timp pe pamant si este greu sa depasim ignoranta in care ne nastem ca persoane si grup. Deplang disparitia prematura a sarmanelor fiinte umane ucise de o viziune negativa asupra vietii. Din aceasta cauza, nu condamn pe nimeni privitor la ceea ce face si am incredere deplina in judecata miloasa a Creatorului.
Dupa cum poate ai observat, am inceput sa traduc fragmente din Cartea Sacra. Poate merita sa distingi maniera in care o fac, nu din punct de vedere dogmatic, ci mai ales, uman. Cat de mult conteaza o inima calda si plina de compasiune fata de suferintele oamenilor, animalelor si naturii! Aceasta este lectia pe care afectiunea ce o port in mine de o vreme, m-a invatat sa o transmit mai departe.
Iti doresc o zi frumoasa in continuare,
Darian
Cetatea Hieropolis,
Ziua 22, Luna Gamelion, Anul 5020 AC (Anul Creatiei)

Draga Darian,
Revin asupra unei idei mai vechi si anume ca trebuie sa cautam in interiorul nostru acel ideal pierdut al omenirii. Doar cand ne vom da seama cine suntem si ce dorim in adancul sufletului, vom fi cu adevarat fericiti. Cautarea este in suflet, nu in lumea exterioara, dar noi fugim de acest lucru.
Ne este teama de noi insine. Ne mintim. Nu ne intelegem adevaratele dorinte si aspiratii interioare. De aceea, lumea exterioara este plina de nefericire, fiindca oamenii care o compun sunt la randul lor nefericiti.
Fruntea sus! Creatorul este mereu alaturi de tine!
Sofia
Cetatea Agrinion,
Ziua 15, Luna Elaphebolion, Anul 5020 AC

Draga Sofia,
Suna straniu, dar observ apetitul necontrolat al cetatenilor nobilei mele cetati in preajma sarbatorilor. Consumul dulciurilor si al produselor animale reprezinta o combinatie puternica si nu oricine o suporta bine pe termen lung. Dar asa se intampla in fiecare an, desi nimeni nu se gandeste la nefastele consecinte.
De multe ori, in saptamana de dinaintea echinoctiului primaverii si inainte de solstitiul iernii, am constatat o crestere semnificativa a apetitului celor din jur pentru astfel de articole alimentare. Poate este legat de anotimpurile acestor doua mari sarbatori sau pur si simplu, de asteptarea meselor bogate de prilejuite de celebrarea Invierii si Luminii.
Starea de rau interior, care insoteste deseori un astfel de straniu apetit, s-ar putea sa vina din partea sufleteasca. De mult timp studiez depresia, ca unul care sufar de aceasta problema din copilarie. Am constatat, cu surprindere, ca starile negative sunt induse preponderent de minte cand este aflata sub puterea unor influente malefice.
Indiferent de cauza, trebuie sa ai credinta, sa te bucuri de viata si sa iti cultivi buna dispozitie neincetat. In curand vine sarbatoarea Invierii, adica o noua ocazie de bucurie!
O zi frumoasa in continuare iti doresc,
Darian
Cetatea Hieropolis,
Ziua 22, Luna Pyanepsion, Anul 5021 AC

Draga Darian,
Citesc dintr-un sul carte al unuia dintre cei mai cunoscuti vindecatori cu plante din lume cu numele de Ayasha Kimi. De fapt este o femeie, ce locuieste pe un alt continent, undeva dincolo de cel al atlantilor. Deopotriva, ea este si o talentata scriitoare.
Intr-o carte despre „Insufletirea exprimarii”, ea spunea ca exista momente ale vietii similare ajungerii pe muntele Olimp. In astfel de clipe, omul intra intr-o stare speciala numita Duende in literatura iberica, cand practic se deschide poarta de comunicare dintre lumea mitica a simbolurilor eterne si lumea noastra trecatoare.
Daca ma gandesc mai bine, cred ca aceasta experienta este similara celei iluminarii, numita Samadhi in limba sanscrita, ce presupune o contemplare pura a realitatii. Iti marturisesc ca asa ceva am trait in urma cu doua zile. Ma gandesc sa transpun intr-o povestire acea imprejurare. Apropos, ce inseamna cuvantul Hristos?
Iti doresc o zi minunata si plina de farmec,
Sofia
Cetatea Agrinion,
Ziua 25, Luna Thargelion, Anul 5021 AC

Draga Sofia,
Hristos sau Christos (???st??) reprezinta un nume arhetipal. El este tiparul originar al Omului (a????p??) venind din lumea mitica, eterna si simbolica a lui Dumnezeu (?e??). Despre El se vorbeste in toate mitologiile si cred ca nu exista religie care sa nu faca referire la Cel Trimis. Prin urmare, nu doar in traditiile spirituale ale cetatii Eberului apare o astfel de notiune, desi la ei exista un accent special privind descendenta ereditara.
Acest tipar initial al omului a fost distrus din cauza Uitarii ce a venit din clipa cand lumea noastra, numita Cosmos (??sµ??), a fost separata de cea a Cerului, numita Uranus (???a???), prin decizia Omului Primordial, caruia i se mai spune si Adam in cetatile Babilonului. Atunci s-a produs Marea Despartire ce a cauzat toate necazurile de care lumea noastra este plina.
Dar Hristos va redeschide puntea dintre cele doua lumi si va reda memoria pierduta omenirii. Prin tiparul trupului Sau, El va reconstrui genetic intreaga umanitate. Toate codurile misterioase ale vietii vor fi refacute in varianta existenta la inceput. Abia atunci se va atinge din nou s fericirea din zorii Creatiei lumii!
Iti doresc o zi plina de lumina si bucurie,
Darian
Cetatea Hieropolis,
Ziua 10, Luna Skirophorion, Anul 5021 AC

Draga Darian,
Iti raspund cu relativa intarziere la mesajul complex si profund din ultima scrisoare. Ma bucura foarte mult cele citite, fiindca ele vin ca o clarificare a conceptiei mele despre lume si viata.
In ce ma priveste, nu fac distinctie dintre materie si spirit. Cred intr-un continuum al spiritului ce zamisleste prin reprezentare formele materiale in care el ramane incorporat. Prin urmare, consider ca fericirea este starea normala a naturii si omenirii.
Faptul ca suntem prinsi intr-o capcana mentala, ce ne deformeaza perceptia corecta a realitatii, reprezinta o alta problema, a carei dezlegare nu o incerc in clipa de fata, dar care in mod sigur a fost cauzata de Marea Despartire la care ai facut referinta.
 Dar revenind, fericirea, da acest sentiment grandios, este naturala si posibila pentru orice fiinta umana. Dar noi o consideram de neatins si atunci, ea devine intangibila.
Cand fericirea suprema devine a noastra, atunci se deschid cai nebanuite pentru rezolvarea oricarei probleme, indiferent de complexitate. Chiar si logica, in forma ei cea mai intortocheata, se dezleaga facil in fata caldurii iubirii, ce se revarsa inevitabil dintr-o inima atinsa de fericire!
Traim intr-un univers mai mult estetic decat etic. Cei care nu inteleg ca fericirea este privilegiul nostru suprem, vor continua sa rataceasca in jungla contradictorie a logicii, in zadar incercand sa descifreze ce este bine si ce este rau. Cat despre Hristos, sunt sigur ca El trebuie sa fie intruparea acestui Frumos aducator de Fericire. Sunt multe de zis, dar ma opresc aici, fiindca mi s-a terminat cerneala de scris.
Cu mult drag,
Sofia
Cetatea Agrinion,
Ziua 25, Luna Hekatombaion, Anul 5022 AC

Aici se termina acele epistole scrise in timpul civilizatiei minoice, dar mesajul lor a dat mult de gandit expertilor si publicului larg. Cum era posibil sa se foloseasca astfel de notiuni in acele timpuri? Greu de raspuns. De aceea, toata povestea a fost considerata un fals, desi in literatura de specialitate i-a ramas numele de „Enigma de la Malul Marii” lasandu-se deschisa posibilitatea ca ea sa fi fost adevarata. Intre timp, se zvoneste ca acele artefacte au disparut si nu mai exista decat niste copii greu de descifrat. Posibil asa sa fie. Insa amfora continua sa fie expusa intr-un muzeu, dar fara sa se precizeze alte detalii. Nisipul uitarii a sters amanuntele descoperii ei, asa cum se intampla mereu intre oameni.
Octavian Lupu
Bucuresti
30 mai 2016


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page