Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

416 ani de neuitare!

416 ani de la hrisovul dat de Mihai Viteazul prin care se care atesta prima Unire a celor trei provincii romanesti! ”Io Mihail Voievod din mila lui Dumnezeu, domn al Tarii Romanesti, al Ardealului si a toata Tara Moldovei”
 
Vineri 27 mai 2016 s-au inplinit 416 ani de cand Domnitorul Mihai Viteazul da la Alba Iulia hrisovul prin care atesta Unirea celor trei provicii romanesti, transmite Romanian Global News.

 In 1598 Mihai Viteazul reuseste sa-si asigure tronul Tarii Romanesti. In acelasi an se intamplau in Transilvania mari schimbari. Sigismund Bathory, nemaiputand suporta permanenta incordare data de factorii externi(austrieci, otomani, polonezi), se hotaraste la inceputul lui aprilie sa paraseasca tronul cedandu-l imparatului Rudolf, primind in schimb doua ducate in Silezia. Dupa cateva luni, vazand ca noile posesiuni erau mult mai sarace decat frumoasa Transilvanie, se intoarce pe ascuns, Dieta il proclama principe, iar comisarii trimisi de Rudolf sa guverneze tara sunt arestati, scrie http://www.istorie-pe-scurt.ro.

Dupa alte cateva luni, conform vorbei lui Mihai Viteazul despre el "nu stie nici ce face, nici ce vrea", Sigismund paraseste din nou tara lasandu-l in loc pe varul sau, cardinalul Andrei Bathory, in martie 1599. Acesta la indemnul polonezilor reia legaturile cu turcii. Mihai era acum inconjurat de inamici din toate partile, fapt ce ar fi dus pana la urma la pierderea domniei. Mai mult, noul principe al Transilvaniei ii trimisese vorba sa cedeze tronul. Mihai Viteazul ii propune lui Rudolf sa-l atace pe Andrei Bathory. Cand soseste raspunsul afirmativ, Mihai se afla aproape de granita, in tabara de la Ploiesti. Planul era ca Mihai sa atace din sud, iar din apus generalul imperial Giorgio Basta. Cum Basta intarzia si iarna se apropia, Mihai pleaca singur la lupta. Campania fusese bine planuita incat actiunea din Ardeal poate servi ca model de tactica militara. Un corp de oaste mai mare condus de domnul insusi trece muntii prin pasul Buzaului pe 5 octombrie. Se uneste cu un corp de secui care erau nemultumiti de politica principelui care le luase privilegiile. Impreuna ajung la satul Talmaciu, la S-E de Sibiu. Aici se face jonctiunea cu corpul de armata condus de fratii Buzesti si Baba Novac.

Pe 18 octombrie 1599, langa satul Selimbar(Selimberg) care fusese ocupat de Mihai, se da lupta. Au loc multe atacuri si contraatacuri. La un moment dat, biruinta parea ca e de partea cardinalului. Atunci, intocmai ca la Calugareni, Mihai intervine personal. Isi imbarbateaza trupele, cerandu-le sa-si faca datoria si chiar se arunca la atac "cu mai mare vitejie si indrazneala". Trupele lui Bathory sunt incercuite. Principele insotit de cativa nemesti(boieri) fug cu gandul sa treaca in Moldova. Sibiul se supune imediat. Peste 3 zile, adica pe 21 octombrie, Mihai intra in Alba-Iulia. Voievodul era calare pe un cal roib, purta o tunica alba si, pe deasupra, o manta de aceeasi culoare, avand brodati, cu fir, mai multi soimi. Pe cap avea binecunoscuta cusma, al carei surguciu, cu pene de cocor, era prins printr-o copca de aur. Sabia, batuta in rubine, atarna in stanga. Ciorapii erau de matase alba, cizmele din saftian galben. Opt slujitori frumos imbracati, duceau de frau opt cai minunati, cu seile bogat impodobite. Veneau apoi trambitasii si dupa acestia, lautarii zicand din viori. De o parte si de alta a voievodului, plecate spre pamant, erau purtate steagurile luate de la Andrei Bathory.

La portile orasului Mihai primeste cheile orasului de la episcopul Napragy. Curand dupa aceea i se aduc 22 de care pline cu bogatii, vistieria cardinalului avand peste 200.000 de flori. S-au gasit, printre altele, vase din argint masiv, asa de grele incat unul nu putea fi ridicat de doi oameni. Nobilii unguri i se inchina, orasele si cetatile, cu execptia catorva din N-V, in care apucasera sa intre ostasii lui Basta, fac la fel. Intreaga tara era la picioarele lui Mihai Viteazul. Intre timp, Andrei Bathory urmarit de secui, e ajuns din urma in coliba unui pastor din munti si ucis cu toporul. Capul, purtand doua rani, e dus la Alba Iulia si prezentat lui Mihai. Acesta porunceste sa se aduca si trupul si-i face o inmormantare frumoasa, mergand insusi cu lumanarea aprinsa, in mana, dupa cosciug.

Campania din Moldova. Unirea Tarilor Romane

In Moldova, la inceputl domniei lui Mihai, era domn Aron Tiranul. El facea parte din alianta anti-otomana si, pornind in 1594 in aceeasi zi rascoala cu Mihai Viteazul, reuseste sa ia de la turci Ismaiului(Smilul in termeni populari). Sigismund Bathory, banuindu-l de necredinta, face sa fie prins de Razvan, comandantul garzii unguresti de la curtea ieseana, si e dus in Transilvania. In locul lui ajunge la tron Razvan, sub numele de Stefan-Voda. Acesta era supus cu totul principelui ardelean, ceea ce supara pe polonezi care aveau pretentii de suzeranitate asupra Moldovei. De aceea, ei sprijina pe boierul Ieremia Moghila(Movila), reprezentant al unei puternice familii si refugiat peste Nistru, ca sa ocupe domnia. Oastea polona, comandata de hatmanul Zamoyski, instaleaza pe Ieremia la Iasi. Cand Razvan se intorsese din Tara Romaneasca, unde se dusese impreuna cu Sigismund Bathory ca sa-i dea ajutor lui Mihai dupa Calugareni, el e invins intr-o lupta la satul Areni, unde este si ucis. Ieremia Movila era supus polonezilor, platea regulat tribut turcilor si nu dorea sa ia parte la planurile de eliberare de sub suzeranitatea otomana. Mai mult, incercase chiar sa-l omoare pe Mihai Viteazul "cu otrava sau prin tradare". De aceea Mihai in primavara lui 1600, intra cu ostasii sai prin trecatoarea Oituz, coborand pe valea Trotusului.

Un alt detasament patrundea prin nord, pe la Campulung, in timp ce un al treilea, sub conducerea fiului sau, Nicolae Patrascu, trecea Milcovul, venind dinspre Tara Romaneasca. Oastea lui Ieremia e infranta la Bacau si Verbia. Cetatea Neamtului si Suceava se supun mai mult de spaima decat prin lupta. Ieremia se retrage la Hotin, iar de acolo fuge peste Nistru. Campania dureaza o luna, de pe 21 aprilie pana pe 21 mai. Mihai Viteazu stapanea acum cele trei Tari Romanesti. La Iasi e instalat un consiliu de patru dregatori. Se numeste un nou mitropolit si episcop in locul celor fugiti. Mihai intors la Alba-Iulia era in culmea puterii. Cuvantul sau era ascultat de la Nistru pana in Banat si din Maramures pana la Dunare. Astfel, din cetatea Alba-Iulia, el da, pe 27 mai 1600, un hrisov care atesta Unirea. Mihai Viteazul se intituleaza: "Io Mihail Voievod din mila lui Dumnezeu, domn al Tarii Romanesti, al Ardealului si a toata Tara Moldovei". Cu aceasta ocazie se alcatuieste si o pecete care ingloba insemnele celor trei provincii.
Sursa: Romanian Global News
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page