Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Creatia umana - continut spiritual în existenta valorilor

Galina Martea

Fiind un stimulent educativ de o valoare inegalabila in dezvoltarea omului, creatia umana este dialogul social reprodus prin forme clare de comunicatie. Prin acest dialog social, realizat si centrat pe creatie/lectura, are loc procesul de influenta ce orienteaza omul in a cunoaste valoarea cuvantului scris si rostit, valoarea sentimentelor si convingerilor umane, valoarea imaginatiei reale si ireale, valoarea a tot ceea ce este firesc si estetic in viata umana. Astfel, omul patrunzand in tainele reale si ireale ale existentei isi dezvolta la nesfarsit capacitatea intelectuala, respectiv, creand noi orizonturi si idei obtinute in baza perceptiilor acumulate cu ajutorul cartii, care este creatia umana de valoare. In asa mod, creatia umana-cartea, fiind izvor de raspunsuri si sursa de inspiratie, il face pe om sa fie mai intelept in procesele vitale ce sunt insotite de conexiunea reciproca a relatiilor. Prin relatiile de reciprocitate dintre oameni si fenomene, anume cartea/lectura este acel fenomen intermediar si acea substanta care provoaca discutii, schimb de pareri, contraziceri. Respectiv, cartea-creatia stimuleaza actiuni cu caracter cultural si activitati ce dezvolta si pun in miscare procesul evolutiv al dezvoltarii umane. Activitatile culturale, avand in centrul atentiei cartea-lectura, sunt continuturi spirituale ce conditioneaza existenta umana pentru obtinerea valorilor desavarsite. Valorile, fiind substanta corelata cu continutul intelectual si spiritual al omului, sunt fenomene ce scot in evidenta succesele si importanta componentelor sociale existente. Prin valoare se contureaza, nemijlocit, importanta creatiei umane, ca merit social, care influenteaza evolutiv omul si societatea acestuia.
Omul, fiind fiinta sociala cu capacitati de comunicare, este o carte deschisa cu proprietati fantastice de-a absorbi tot ceea ce este frumos si favorabil din lumea inconjuratoare. Astfel, cu actiunea de-a comunica, omul stapaneste diverse actiuni, iar cartea-lectura ii este ca un animator principal in organizare. In asa mod, omul este capabil sa organizeze diverse intruniri, conferinte, spectacole artistice, activitati literare si cultural-educative, actiuni unde se popularizeaza creatia umana si importanta ei prin noi si noi aparitii editoriale. Activitatile respective promoveaza atat creatia umana, cat si nivelul de cultura si dezvoltare a fiintei umane prin procesele evolutive. Respectiv, prin actiunile intreprinse omul patrunde in continutul esteticii, aceasta fiind considerata ca cea mai inalta forma de creare si de receptare a frumosului divin; stiinta care studiaza legile si esenta artei; relatiile dintre om si arta corelate cu realitatea. Pentru a cunoaste mai profund lumea si realitatea vietii, omul este obligat conditionat si neconditionat sa patrunda si sa stapaneasca continutul valoric al creatiei estetice/artistice/literare/didactice/stiintifice care cuprinde frumosul real al existentei, reflectat prin relatia nobila dintre om si creatia umana. In caz contrar, aceste continuturi nu devin o realitate autentica, daca nu sunt apreciate si luate in consideratie la justa valoare. De aceea, mediul sociocultural al omului trebuie stimulat si motivat in permanenta cu produsul creativ uman si factori estetici care contribuie pozitiv la formarea integra a personalitatii si identitatii, avand in subordine continuturi intelectuale si spirituale. Numai prin desemnarea adecvata fata de valorile creativ-umane se va contribui real la culturalizarea integra a individului si societatii acestuia, astfel mediul social respectiv fiind imbogatit cu noi materii culturale, morale, crestine.
Omul, ca actiune sociala si culturala, trebuie sa se afirme, in mod prioritar, prin continutul spiritualitatii, in asa mod indepartandu-se de continutul materialismului care, deseori, deformeaza intelesul corect al existentei umane. Formarea si dezvoltarea omului prin valorile spirituale sunt fundamentale, iar actiunile culturale trebuiesc proiectate sistematic in viata acestuia prin forme clare care sa-i influenteze viziunea cu fenomene estetice ce trezesc admiratie pentru notiunea frumosului, aceasta fiind obtinuta prin arta creatiei umane. De aceea, valoarea cartii/lecturii urmeaza a fi respectata prin cele mai umane forme ale existentei, iar creatia umana, produs al muncii creatoare, trebuie promovata ca cel mai distins izvor de inspiratie si hrana spirituala in existenta omului.
Prin dorinta de a-si cultiva si dezvolta inteligenta spirituala omul tinde de a fi mereu in contact cu cartea/lectura, substanta care il motiveaza si il predispune spre noi idealuri si viziuni. Cu ajutorul cartii/lecturii, component de valoare, omul devine tot mai bogat spiritual, isi imbogateste nivelul de cultura, astfel plasandu-se continuu pe o treapta mai superioara a dezvoltarii.

                                                                                                  Galina Martea, dr.,
                                                                                                  membru al Academiei
                                                                                                  Romano-Americane

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page