Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

SCHITE UMORISTICE (77) – PLICTISEALA MARE

Viata e teribil de plicticoasa. Chiar i-am spus lui Menase cand a fost la mine alaltaieri, sa imprumute o perie de haine maro:
- Ma plictisesc... Nu e o zi sa nu semene cu cealalta... Dimineata te scoli, bei in fuga o cafea solubila, inghiti un sandvici daca mai ai timp si fugi sa nu intarzii la serviciu. La serviciu rezolvi sau nu rezolvi aceleasi chestii in fiecare zi, te vezi cu aceleasi mutre, pleci la aceeasi ora, faci cam aceleasi cumparaturi, vii acasa obosit, mananci, citesti ziarul, te uiti la televizor si gata! A trecut ziua.
- Plictiseala mare, confirma Menase. Eu ma uit la stirile de la televiziune, dar nu ai ce sa vezi. Spune si tu! Sau cade guvernul, sau nu cade guvernul, de parca eu nu mai pot daca o sa se voteze legea aia sau nu. Spune un ministru nu stiu ce si se invart in jurul lui cinci minute... Se intampla un mic razboi sau o actiune terorista nu stiu unde, gata, ei vin cu imagini proaspete, nu te lasa in pace... Sau daca e vreo greva de cateva saptamani, li se pare ca e foarte interesant sa-ti arate gunoaiele adunate... Naste undeva o femeie sapte copii, ii filmeaza de parca ar fi niste vedete de cinematograf. N-ai ce sa vezi!
- Adevarat... Ciclon in Pacific, inundatie in Italia, revolutie in Nicaragua, razboi in Afganistan, epidemie in Africa, incendiu in Australia. Ce naiba se intampla, domnule, ca nu se mai intampla nimic interesant? Sau te uiti la eurovizion, aceleasi chestii ca in fiecare an, numai ca de fiecare data e in alta tara...
- Si poate nu e de-ajuns ca lumea se tembelizeaza cu televizorul, in ultima vreme a iesit o noua moda, casetofonul, sifonul, telefonul... Nimeni nu mai vede pe nimeni, toti se uita in aparatul lui, o sa ajungem sa nu ne cunoastem copiii. Unde mai poti vedea ceva pozitiv, pasionant constructiv, mobilizator? Am ajuns sa-mi fie dor de un fruntas in munca, de un evidentiat care sa ne relateze cum a depasit norma... Vreau sa vad un santier, o fabrica, un camp de sfecla... Vreau sa vad, stiu eu, nici eu nu mai stiu ce vreau sa vad... De atata plictis mi s-au tocit gusturile... Iata, am o luna de concediu, crezi ca stiu ce sa fac, unde sa ma duc? Cand ma uit la reclamele pentru excursii, deja ma plictisesc. Nu au, draga, un pic de fantezie. Toate agentiile iti ofera cam acelasi lucru: Europa clasica, turul capitalelor, excursii romantice, muzee celebre, natura si iar natura, America si Canada, Orientul indepartat, Africa de sud, safari, croaziere si, daca stau sa ma gandesc, cam atat. Sa ma duc in Scandinavia, sa aleg Spania, sa cobor la Eilat? Parca nu e aceeasi plictiseala peste tot? Spune si tu!
---------------------------------------
Dorel SCHOR
Tel Aviv, Israel
12 mai 2016


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page