Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

MUZEULUI SATULUI – 80 DE ANI

Madalina Corina Diaconu

CUNOASTERE SI RECUNOASTERE

DE LA MUZEUL SATULUI ROMANESC LA

MUZEUL NATIONAL AL SATULUI „DIMITRIE GUSTI”
 

16 – 22 MAI 2016
 

          Acum 80 de ani, in ziua de 17 mai, era inaugurat la Sosea, Muzeul Satului Romanesc, in prezenta conducatorilor tarii si a celor mai importante personalitati ale vremii. Satul era adus la Bucuresti dupa mai bine de 10 ani de cercetari aprofundate in peste 600 de localitati din Romania interbelica.

Initiativa vizionara a lui Dimitrie Gusti de a aduce ”vesnicia satului romanesc” la Bucuresti va fi omagiata in cadrul manifestarilor dedicate Aniversarii Muzeului, desfasurate sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei, in perioada 16 – 22 mai 2016.

 

 

Luni, 16 mai –– Deschiderea programului aniversar

 

           Ziua costumului national va prilejui intalnirea, in dialog, a costumului popular traditional din patrimoniul muzeului cu o interpretare a  motivelor decorative, in colectia ”Albastru de Voronet”, semnata Liza Panait.

Programul va mai cuprinde: colocviul international Etnomuseologica, prezentari de carte, targul mesterilor populari, teatru ambulant, ateliere interactive de creatie mestesugareasca.

 

            Decernarea medaliei Ordinul "Meritul Cultural" in grad de Mare Ofiter, categoria F "Promovarea culturii", cu prilejul aniversarii a 80 de ani de la infiintarea Muzeului National al Satului "Dimitrie Gusti" va fi conferita de catre Presedintele Romaniei Klaus Iohannis in aceeasi zi, la Palatul Cotroceni.

 

Marti, 17 mai - Ziua Ctitorilor

 

            Program dedicat ctitorilor Muzeului Satului – onoruri militare, muzica si joc cu renumiti intrepreti de muzica populara, traditii din satul de odinioara cu ansambluri folclorice din frumoase zone etnografice ale tarii, expozitii aniversare.

Ne vom reintalni, la ceas de sarbatoare, cu maestrul Gheorghe Zamfir, Tulnicaresele din Apuseni, Corul barbatesc Bosanci, Fetele de la Capalna, Babele de la Bilca, Calusul din Olt,  ansamblurile folclorice tara Vrancei, Junii Cetatii Rupea, Arcanul – Fundu Moldovei.

 

            Se vor deschide, cu mare alai, portile mari ale Satului Nou - proiect de dezvoltare a Muzeului Satului, care va intra in circuitul de vizitare al muzeului.

 

            La ora 18.30 publicul este asteptat la un recital sustinut de maestrul jazzului Harry Tavitian.

   

Miercuri, 18 mai – Ziua prietenilor

Ziua internationala a muzeelor ( Muzeele si peisajele culturale)

 

           Ziua prietenilor va fi sarbatorita, pe ritmuri de cantec si joc traditional, cu  Grupul Kymata al Uniunii Grecilor din Romania, Filiala Ploiesti, Grupul folcloric Reabinusca al rusilor lipoveni – Jurilovca,Tulcea, Ansamblul folcloric Csanka Torony – Tomesti, Harghita, rapsodul popular  Ion Creteanu si invitatul sau - Ansamblul folcloric Doina Oltului, Slatina.

Expozitia Cultura romaneasca intalneste culturile lumii este realizata in parteneriat cu misiunile diplomatice in Romania. Vor fi expuse machete de case si alte constructii traditionale din Algeria, Federatia Rusa, Grecia, Indonezia, Qatar, Romania, Spania, SUA, Thailanda, Turcia si Ungaria. Expozitia va fi un itinerariu prin lume, o calatorie imaginara prin tari cu care am colaborat de-a lungul timpului. Vor fi prezente la eveniment, cu standuri de promovare turistica si culturala si alte tari colaboratoare.

 

           Programul va fi completat cu un intermezzo muzical de chitara clasica sustinut in dialog de catre Wladimir Pesantez, Ecuador si Tudor Niculescu Mizil – Romania, dar si cu recitalul binecunoscutului artist Marius Mihalache.

 

 Joi, 19 mai – Mesteri si mestesugari

           

          Program variat - mesteri in medalion si targ, ateliere interactive, lansare de carte, concursuri, momente coregrafice sustinute de Grupul Irish dance – Iasi si scoala de dans Larisa si Marin Barbu – Bucuresti , ziceri de altadata in interpretarea actorului Alexandru Nicolae Mihai.

 

Vineri, 20 mai  - Satele din “Satul de la Sosea”

           

          Primarii din satele de provenienta ale monumentelor din Muzeul Satului   invita publicul vizitator la o intalnire cu  traditiile specifice locului aduse de grupuri,  ansambluri si Tezaure umane vii din Stanesti -  jud. Arges, Goicea Mica - jud. Dolj, Nereju - jud. Vrancea, Dragus - jud. Brasov, Tilisca - jud. Sibiu. Expozitiile de fotografii, documente si oameni ai satului din sant – jud.Bistrita-Nasaud si Nereju – jud.Vrancea  completeaza programul unei zile de mare efervescenta culturala.                                        

 

Sambata, 21 mai – Ziua satului romanesc, sub semnul Sfintilor Imparati Constantin si Elena

 

           Asociatia Cele mai frumoase sate din Romania va organiza conferinta Comorile Romaniei,  se vor acorda premiile AFSR Gospodarii Satului Romanesc 2016 si vor fi desemnate Ansamblurile Folclorice ale Romaniei 2016.       

                 

            In aceeasi zi, in continuarea unei vechi colaborari, se va deschide cea de-a V-a editie a Festivalului Culturii Thailandeze, eveniment organizat in colaborare cu Ambasada Regatului Thailandei in Romania cu scopul de a face cunoscuta poprului roman cultura thailandeza prin spectacol de muzica si dans specific, ateliere mestesugaresti si gastronomie traditionala.

 

            Anul acesta, in ideea promovata de presedentie, vom astepta pe un ”pod al prieteniei” cu Republica Moldova pe Tudor Ungureanu si Taraful stefan Voda - Capriana, Republica Moldova care vor sustine, pe scena SATULUI NOU,  un recital de muzica populara de inalta tinuta.

 

            Muzeul Satului va participa si anul acesta la programul european Noaptea Muzeelor initiat de Ministerul Culturii din Franta, aflat la a XII - a editie. SATUL NOU – SECTORUL NOU al muzeului va fi deschis pana la ora 22.00 si se va acorda gratuitate la vizitarea acestuia, doar in intervalul orar 19.00 – 22.00.

 

Duminica, 22 mai  - Punti intre oameni

 

            Programul zilei va aduce in fata publicului Muzica Reprezentativa a Armatei, ansamblul folcloric de dansuri tataresti Karadeniz – Constanta si renumitii solisti de muzica populara  stefania Rares, Maria Butaciu, Aneta Stan, Gheorge Turda, Dumitru Zamfira, Maria Bandoiu, Lorena Oltean, Gelu Voicu si Taraful.Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page