Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

De astazi 12 mai 2016, SCUTUL ANTIRACHETA NATO protejeaza si România. Baza Militara este ACTIVATA astazi

 
Finalizata in decembrie 2015, Baza de la Deveselu devine de astazi operationala. Inagurarea are loc in prezenta premierului Dacian Ciolos, a secretarului general al NATO, Jens Stoltenber, si a adjunctului secretarului american al Apararii. Toate componentele au fost instalate si deja testate. Investitia de la Deveselu, judetul Olt, se ridica la aproximativ 800 de milioane de dolari, scrie Dodo Romniceanu in www.evz.ro, preluat de Romanian Global News.

Scutul antiracheta din Romania – asa-numitul sistem Aegis – vizeaza protejarea aliatilor nord-atlantici de atacuri cu racheta cu raza mica si medie de actiune, care ar putea proveni in special din Orientul Mijlociu. Rusia vede insa in aceasta actiune o amenintare directa la adresa securitatii ei, ceea ce NATO neaga insa. Ea va fi oficial integrata in sistemul NATO de aparare antiracheta la summitul Aliantei din iulie.

Scutul antiracheta din Europa care mai cuprinde pe langa elementele din Romania si echipamente mobile, dar si fixe in Turcia si Polonia este menit sa respinga un eventual atac lansat din Orientul Mijlociu impotriva Statelor Unite sau a celorlalte state membre NATO.

La baza de la Deveselu exista un radar performant, interceptori de rachete si echipamente de comunicatii. Daca vreodata ar fi intr-adevar lansata o racheta in directia teritoriilor aliate ar fi imediat depistata de radarele mobile aflate pe nave americane sau de cel amplasat in Turcia. Apoi se activeaza baza de la Deveselu de unde va fi lansat un interceptor, adica o alta racheta capabila sa o distruga in zbor pe cea inamica si sa elimine pericolul.

NATO a precizat in repetate randuri ca baza militara de la Deveselu are doar rol de aparare si nu a fost gandita si nici nu va fi folosita impotriva Rusiei. Chiar in ajunul ceremoniei, Rusia a facut din nou uz de discursul agresiv. „Amplasarea scutului in Romania este o greseala", transmite Ministerul de Externe de la Moscova. si continua: „Scutul afecteaza direct securitatea nationala a Rusiei". Inca de cand Romania a acceptat sa gazduiasca elemente acestui sistem, Rusia s-a considerat o tinta si a declarat ca va contracara orice amenintare. Aflat la Bucuresti, Frank Rose, asistent al Secretarului de Stat al SUA, a explicat de ce scutul antiracheta nu reprezinta niciun pericol pentru rusi.

„Am avea foarte, foarte multe provocari in a face fata sistemelor rusesti. Rusii construiesc rachete de un nivel avansat de mult timp si stiu cum sa o faca bine. Sisteme noastre de aparare atiracheta nu au capacitatea tehnica pentru a face fata unei asemenea amenintari. As vrea sa mai punctez ca au un numar foarte mare de rachete. Chiar daca ai vrea sa-ti construiesti sistemul de aparare antiracheta astfel incat sa fie orientat impotriva Rusiei, lucru de care Statele Unite si NATO nu dispun, o sa ai parte de mari provocari atunci cand vine vorba de nivelul de complexitate al sistemelor si de numarul de sisteme pe care rusii il au", a precizat oficialul american.
Sursa: Romanian Global News

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page