Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Interviu la Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti ( I )

“Avem acorduri incheiate cu CANADA, mai nou si cu partea din Canada numita QUEBEC”, declara doamna Mariana SERBANESCU, Director executiv adjunct Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti  ( I )

      Exista un flux al bucurestenilor catre casele de pensii, in special dupa 1989, ceea ce ne-a determinat, la un moment dat, sa realizam un interviu cu doamna Mariana Serbanescu, director executiv adjunct la Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti. Am constatat ca aveam sa realizam un interviu in premiera.

I.I. : - Dumneavoastra acordati un interviu in premiera, iar eu realizez un interviu in premiera legat de domeniul pensiilor. Care este specificul Casei de Pensii a Municipiului Bucuresti?

Mariana Serbanescu: - La nivel national Casa Nationala de Pensii Publice este organizata si are in subordine casele judetene teritoriale ; la nivelul Municipiului Bucuresti , Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti are in subordine sase case locale de pensii , dar Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti este institutia care are personalitate juridica. Cele sase case de pensii ale sectoarelor sunt in subordinea Casei de Pensii a Municipiului Bucuresti.

I.I. : - De ce se vehiculeaza aceasta discutie asupra unei perspective in care par sa existe tot mai putini angajati si tot mult mai multi pensionari?    

Mariana Serbanescu: - Din pacate legislatia a suferit modificari de-a lungul timpului;  astfel la 1 aprilie 2001 a fost aprobata Legea 19, care a suferit pana in 2011 mai multe modificari. De la 1 ianuarie 2011 este in vigoare Legea 263, cu care lucram si in prezent. La nivelul Casei de Pensii a Municipiului Bucuresti sunt in evidenta circa 500 000 de beneficiari de pensii de asigurari sociale si circa 40 000 de beneficiari de indemnizatii de legi speciale. Ca o paranteza, indemnizatiile acordate veteranilor de razboi, detinutilor politici, celor stramutati conform Legii 189 , indemnizatiile artistilor. Referitor la numarul pensionarilor raportat la numarul salariatilor, ca o parere personala ar fi inexistenta locurilor de munca . Dar sunt foarte multi cetateni care lucreaza in strainatate. Noi instrumentam si dosare de pensii  comunitare, pentru cei care locuiesc in Romania si lucreaza in strainatate. Si invers.  Pentru cei care locuiesc in strainatate si care au lucrat pe teritoriul Romaniei intr-o perioada anterioara. Noi stabilim pensii in baza regulamentelor europene. De asemenea, avem acorduri incheiate cu Canada, mai nou cu partea din Canada numita Quebec.
                                                                 Interviu realizat de Ioan Iacob
                                                                                                    (va urma)    


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page