Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Patria S.A. – credite cu epoleti

O solutie pentru situatia jenanta in care se afla guvernantii

 

In lipsa solutiilor economice, perspectiva unei lovituri militare de palat naste initiative bizare. Noul sef al M.A.I. Traian Igas ordona bancilor sa pasuiasca “uniformele” cu datorii. O solutie simpla si eficace putea proteja Sistemul de situatia jenanta in care se afla acum. Banca Armatei, proiect demarat in 1996 si lasat de izbeliste din lipsa de finantare.

Interesanta prima initiativa a noului ministru de interne Traian Igas. A dat ordin pe unitate ca politistii plini de datorii sa fie pasuiti de banci. Ramane de vazut cum se va materializa tampenia emisa de fostul DJ de Pecica, deoarece este greu de crezut ca bancherii vor lua pozitie de drepti si vor amana, reduce sau sau reesalona platile pe care 70% din angajatii MAI trebuie sa le faca in viitorul apropiat. Panica starnita la Cotroceni de miscarile de strada ale politistilor este evidenta, in 24 septembrie, inregistrandu-se poate prima actiune de contestare a unui presedinte al Romaniei post-decembriste desfasurata o structura militarizata. Cum de s-a ajuns in aceasta situatie? Disperarea este cuvantul cheie. Se cauta cu infrigurare vinovatii. Si daca in zodia comunismului, romanul iesea in strada pentru libertate si pentru o viata mai buna, de data acesta lucrurile sunt putin mai complicate. Vinovatii pentru potentiala lovitura de palat nu sunt “agenturili straine”, opozitia impotenta, nici macar liderii sindicali vanduti. De data aceasta, lui Base i se va trage de la sistem. Sistemul bancar. Mai precis de la datoriile pe care le au supusii sai, milioane de oameni (inclusiv politisti, militari sau securisti) la banci, nereturnabile datorita politicii intelepte de partid si de stat din ultimul an. Dupa ce politistii si-au aruncat chipiurile in poarta lui Basescu, cadrele MApN in rezerva si retragere au anuntat boicotarea Zilei Armatei din 25 octombrie. Oare cat vor mai rabda ceilalti angajati ai sistemului de siguranta si aparare nationala ale caror venituri au fost ciuntite semnificativ in ultima vreme? Vor trata bancile preferential uniformele in detrimental cetateanului obisnuit? Greu de imaginat.

O banca proprie sistemului de aparare nationala

Si totusi, in 1996, cineva a prevazut situatia jenanta si periculoasa in care se afla astazi oficialii de la palatele Cotroceni si Victoria, venind cu o solutie pe cat de simpla, pe atat de ingenioasa. La data aceea, proiectul purta numele de Banca Armatei si avea ca obiectiv principal “acoperirea necesitatilor de finantare a armatei, inclusiv a personalului militar si civil sau a pensionarilor militari”. Era vorba despre o banca proprie a sistemului national de aparare, care in cele din urma, putea deservi toate institutiile din acest domeniu (STS, SPP, MI, SIE, MApN, etc. ).

O nota emisa de Directia Financiara a Ministerul Apararii Nationale dovedeste ca ministrul Gheorghe Tinca isi daduse acordul pentru crearea acestei banci, ba chiar mai mult, daduse ordin sa se faca un studiu de fezabilitate. Proiectul era coordonat de Seful Marelui Stat Major al Armatei Romane generalul Dumiru Cioflina, avea termene precise de executie si un capital social de cel putin 100 de milioane de dolari. Pe lista membrilor fondatori ai bancii Patria S.A. erau nume grele: Gheorghe Tinca, Dumitru Cioflina, Ioan Mircea Pascu, Florentin Popa, Costica Laptes, alti generali si colonei din toate structurile de forta ale statului. Surse din cadrul Directiei Financiare a MApN spun ca Sorin Ovidiu Vantu fusese de acord in 1996 sa platesca 30% din totalul capitalului social, necesar pentru deschiderea noii banci. Din pacate, tocmai cand avea de virat circa 15 de miliarde de lei vechi, dupa o calatorie in Cipru alaturi de unii dintre cei enumerati mai sus, Vantu s-ar fi retras din afacere. Proiectul a cazut si nu a mai fost reluat.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page