Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

SCHITE UMORISTICE (75) – CULTURALA

Dorel SCHOR

Asculta, amice... Ai doua minute la dispozitie? Vreau sa-ti relatez un caz din lumea teatrului, a artistilor. Nu dau nume, ca nu asta conteaza, e vorba de un cunoscut al meu care, tine-te bine, a divortat de trei ori. Ce zici de asta? Ca-i o performanta? Mersi frumos... Asta nu ar fi nimic, or mai fi si altii care... Numai ca dansul a divortat de trei ori de aceasi femeie...! Aud? Nu te miri? Pai, cum dracu', domnule?! Ca sa divorteze de trei ori de aceasi femeie inseamna ca s-a si insurat de trei ori cu aceasi femeie, nu-i asa? Spune si dumneata, un om normal se insoara de trei ori? Nici macar de doua ori! Dar, in fine... Sa admitem ca viata e o scena, teatrul e o viata. Ce poti sa faci? Nimic!
 
Acum, despre scriitori mai stii ceva? De pe santierele literare... Daca nu, iti relatez eu o noutate. Nu-ti spun numele tipului ca nu are rost, omul e celebru si asa, tradus in canadiana, tradus in austriaca... Vrei sa stii cine il traduce? Tine-te bine, ca aici e poanta: nevasta-sa!  Stai, domnule, ca nu glumesc, stiu prea bine ca vorba asta are doua intelesuri... Dar femeia e licentiata in limbi straine. Numai ca stii cum se intinde un zvon. Nu stiu ce cucoana snoaba afla de traduceri, intelege ce vrea ea, ii spune alteia verde, vezi ca madam sotia scriitorului il inseala cu un canadian si un austriac in editie bilingva. Treaba se aude, vorbe, vorbe, daca iti spun ca s-au prezentat in istanta, ai sa ma crezi? Asta e situatia, literatura e o arta grea, plina de riscuri, mai ales daca citesti...

Am si noutati din artele plastice. N-o sa-ti spun exact despre cine se vorbeste in propozitiune, pentru ca s-ar putea sa-l identifici dupa nume. Pe scurt, omul primeste o comanda, primaria vrea sa puna in parc un grup statuar, nu figurativ, ci modern, abstract. Crezi poate ca treaba asta e simpla? Nuuu... Exista o faza de conceptie, o faza de deceptie, una de exceptie si una de receptie... Evident, omul nostru lucreaza greu, lipseste de acasa, sotia il intelege dar se si necajeste pentru ca tipul nu mai este tanar, poate sa faca, fereasca Dumnezeu, un ulcer duodenal la stomac, sau o tensiune mare, sau chiar o retentie de urina. Asa ca intr-o seara, ce se gandeste sotia sculptorului: Hai sa-i fac o surpriza, sa apar in atelier fara sa-l anunt si sa-l incurajez cu o lauda, cu o parere buna, cu un sandvici dietetic...

Cred ca ai inteles ce s-a intamplat. Doamna intra in atelier pe nesimtite, pentru ca avea o cheie ca sa poate sa faca curat, si cand aprinde lumina, artistul era acolo si o tanara in pielea goala era tot acolo... A incercat el sa explice ca fata e model si nimic mai mult, dar poate imi explici ce nevoie era de model, cand lucrarea e un fel de arc de triumf rasturnat, cu o bila care se invarteste... Ca sa nu mai vorbim ca era intuneric cand lucra, de nu se vedea om cu persoana.

Cat priveste cinematografia... Ce anume? Nu mai ai timp si rabdare, o sa discutam alta data? Ma rog, ma rog...Toata lumea e la fel, nu mai am pretentii de la nimeni... Daca il scoti pe om din politica, din sport sau din bursa, nu ai ce discuta cu el! Degeaba incerc eu sa aduc vorba despre lumea teatrului, despre scriitori, despre oameni de arta si cultura... Nimic nu ajuta. Capitalismul a schimbat societatea, cultura nu mai intereseaza.. Aleluia!
---------------------------------------
Dorel SCHOR
Tel Aviv, Israel
28 aprilie 2016


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page