Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Diaspora din SUA ramâne sceptica fata de promisiunile Guvernului de la Chisinau

Circa zece cetateni basarabeni stabiliti cu traiul in SUA au discutat aseara cu reprezentnatii Guvernului de la Chisinau. Membrii diasporei s-au aratat interesati de soarta Republicii Moldovei si modul in care decurg reformele economice, scrie moldovatimes.com preluata de Romanian Global News.

Octavian Calmac, viceprim-ministrul Republicii Moldova, a atras atentia asupra progreselor noului Guvern de la Chisinau, inregistrate in ultimele 100 de zile, care se refera la imbunatatirea mediului de afaceri prin stabilirea unui ghiseu unic pentru antreprenori, reformele bancare si lichidarea celor trei banci care au stat la baza fraudarilor financiare si necesitatea de a restabili increderea tarii noastre peste hotarele tarii.

Cu toate acestea, membrii diasporei prezente la intrunire s-au aratat sceptici fata de evolutiile politice de la Chisinau, atat timp cat in spatele actualei guvernari se afla o singura figura politica. Acestia mai afirma ca imaginea tarii noastre la Washington este pe departe de asteptarile oficialilor americani, iar increderea in derularea reformelor il poate fortifica noul Guvern de la Chisinau, doar daca va demonstra mai multa determinare in demararea reformelor.

Cristina Batog, presedinta Asociatiei "Casa Mare" din Washington DC, a afirmat ca la acest moment, diaspora nu este pregatita sa revina acasa, iar valorificarea potentialului moldovensc inca nu este un obiectiv strategic al tarii noastre. "Pe hartie suna foarte bine. Sa vedem daca vor urma si actiuni concrete. Noi am batut pasul pe loc foarte mult timp, daca exista o echipa buna si vor fi reformele demarate, s-ar putea sa avem o alta impresie", a afirmat Cristina Batog.

Bogdan Banu considera ca exista o presiune din afara pentru demararea reformelor ca urmare a fraudarilor care au avut loc anii precendenti, iar desemnarea noului Guvernator si schimbarile in institutiile financiare este un bun rezultat. "Faptul ca nu exista acces la sursele financiare din afara, obliga Guvernul sa se faca unele reforme. Exista, insa semne de intrebare, cum s-a creat majoritatea parlamentara si cine este in spatele acesteia. Cred ca se discrediteaza, pentru ca administratia americana are dubii in privinta acestei elite politice", afirma Bogdan Banu.

Membrii diasporei mai sunt de parerea ca nu exista perspectiva clara a aderarii Republicii Moldova la UE, iar influenta Rusiei este inca destul de mare, ceea ce ar insemna ca, pe termen lung, Acordul de Asociere si alte reforme realizate pana acum, se anuleaza.

Cristina Cheptea, experta in domeniul financiar, incearca sa fie mai optimista fata de declaratiile oficialilor moldoveni la Washington. "Cred ca Guvernul de la Chisinau intelege bine ce ar trebui sa faca, dar ne miscam foarte incet, suntem in urma cu cel putin 20 de ani, in comparatie cu alte state Est-Europeene. Exista un ciclu economic si politic, iar acestea nu coincid, din pacate cetatenii nostri nu prea inteleg aceste aspecte," a mentionat Cristina Cheptea.

Octavian Calmac a incercat sa convinga diaspora din R.Moldova sa revina in tara pentru a contribui la reformele economice cu asistenta tehnica si de expertiza, insa asteptarile acestora sunt departe de a-i determina sa investeasca in economia Republicii Moldova.

Totodata, viceprim-ministrul Republicii Moldova a afirmat ca increderea ascazuta a tarii noastre in Vest stopeaza dezvoltarea si atragerea noilor investitii, insa odata cu relansarea noilor negocieri cu Fondul Monetar International, situatia socio-economica s-ar putea schimba.

Potrivit oficialuluiui, Moldova intruneste toate conditiile FMI pentru a debloca asistenta financiara, referindu-se la lichidarea celor trei banci, Banca de Economii, Banca Sociala si Unibanc, precum si schimbarea guvernatorului Bancii Nationale a Moldovei, care va putea duce la capat unele reforme financiare.

Reprezentantii Departamentului de Stat i-au incurajat sa continue reformele economice si politice, iar pe 31 iulie este asteptata la Chisinau, Victoria Nuland, asistent pentru Afaceri Europene si Euroasiatice al Secretarului de Stat American. Totodata, oficialul Guvernului de la Chisinau a afirmat ca mizeaza pe sprijinul partenerilor de dezvoltare din SUA in atragerea noilor investitii in domeniul energetic.
Sursa: Romanian Global News

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page