Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (927)

*   Indiferent ca-mi impartasiti opiniile sau nu, populatia mapamondului, indiferent de nivelul educational, intelectual, moral, spiritual etc. isi creaza anumite tipare - exemple de urmat, din randul antemergatorilor nostri, anumite personaje legendare, eroi, oameni de exceptie, de la care ne-au ramas standarde comportamentale, in care dorim sa ne regasim. Personal, fiind un om de o anumita (de)formatie am printre eroii mei preferati, printre tiparele de urmat si in care doresc sa ma regasesc, pe spartanul Leonida, pe Scipio Africanul, in special cand este vorba de retragerea la Liternum - Livezeni si pe generalii McDouglas si Patton.

Multi dintre dumneavoastra au ales “idoli” din alte domenii ale activitatii sociale, culturale sau sportive. Desi nu am certitudinea absoluta, sunt convins ca persoanele provenind de pe esichierul politic nu intra in topul preferintelor multora dintre dumneavoastra.

Motivul principal poate fi ca politica are meandre foarte intortocheate si este o activitate machiavelica, greu de digerat pentru oamenii de un anumit “verticalism.” Pentru cei mai putin familiari cu acest termen, imi permit sa clarific ca Machiavelism este justificarea unei politici a puterii prin detasarea de normele eticii, lipsa de scrupule in politica.

Intr-un discurs tinut la 15 Martie 1884, in fata Reichstag-ului (Parlamentul German) cancelarul Bismark a lansat una dintre formulele pe care le-a indragit cel mai mult: "Politica nu este o stiinta exacta -Die politik ist keine exakte wissenschaft- ci o arta. Legat de acelasi subiect, politologul francez Claude Levi-Strauss declara ca stiintele umane nu sunt stiinte decat printr-o magulitoare impostura.

Nu este intentia mea de a trece in revista multitudinea de minti luminate, care s-au dedicat studiului a ceea ce noi numim politica. Oricum, pe acest esichier au patruns legiuni de incapabili, neaveniti si profitori care nu urmaresc sensul nobil si Aristotelic al cuvantului politica (in greceste, organizarea cetatii-polis) ci in exclusivitate manevre politicianiste, s-au parafrazand pe Eminescu "au urmarit posturile natiunii si nu binele ei". Pentru acesti impostori se potriveste perfect maxima lui Charles Maurras, prezentata in "Cercetare asupra Monarhiei": politica inainte de toate-Politique d’abord. Ar fi incorect daca nu am mentiona ca de la aceasta regula exista exceptii notabile, cum ar fi: Indira Gandhi, om politic Indian, fost prim-ministru al Indiei, Golda Meir, om politic israelian, prim ministru al statului Israel, Margaret Thatcher, om politic britanic, prim-ministru, supranumita Doamna de Fier si Sir Winston Leonard Churchill, om politic britanic, care m-a impresionat prin franchetea cu care s-a adresat poporului britanic, intr-un discurs tinut la 13 Mai 1940, in Camera Comunelor - Parlamentul Britanic: Nu am nimic de oferit, decat sange, munca istovitoare, lacrimi si sudoare. (I have nothing to offer but blood, toil, tears and sweat).

Acelasi Churchill, referindu-se la americani a spus, "ca se poate conta pe ei in luarea unei decizii corecte, numai dupa epuizarea tuturor alternativelor (do the right thing once they have exhausted all the alternatives).

Se pare ca messianica administratie nu a epizat toate alternativele, bugetul pentru anul 2011, dupa pareri competente fiind o monstruozitate - monstrosity. Pana si Peter Orszag, membru al administratiei americane, avand functia de Director al Bugetului, affirma ca deficitul financiar nu poate fi sustinut, ceea ce inevitabil ne va duce la un colaps economic. Cei familiari cu Wall Street-ul, au putut citi pe panoul electronic ca our national debt (datoria nationala) a ajuns la 12,312,597,931,121 - a se citi 12 trilioane, ceea ce presupune suma de 104,211 dolari de familie, pe care noi muritorii de rand, a se citi platitorii de taxe, va trebui s-o platim datorita incompetentei celor care ne guverneaza.

Cand vad ceea ce se intampla, imi revin in minte cuvintele marelui patriot American Thomas Paine, care ne-a avertizat ca “guvernul chiar la cel mai bun nivel, este un rau necesar” - government, even in its best state, is but a necessary evil. Politologul Henry Ward Beecher ne spune ca cel mai rau lucru din lume, alaturi de anarhie, este guvernul - the worst thing in the world, next to anarchy, is government. Subscriu in totalitate.

Ce fel de guvern avem care preconizeaza in buget cheltuirea a 200 milioane de dolari, chipurile cheltuieli de securitate cu procesul teroristului Khalid Sheikh Mahammed. Acelasi lucru se putea face la Guantanamo Bay, cu cheltuieli zero. Eu, avand printre eroii mei preferati pe generalul George S. Patton, afirm ca el la debarcarea in Sicilia: “take no prisoners; have no merci”, sau aplicarea legii Texane - “get a rope” .

Probabil cele 200 milioane vor deveni miliarde, avand in vedere ca se preconizeaza aplicarea lui Miranda Law - Legea Miranda, care da dreptul inculpatilor sa aiba un avocat si sa nu se autoincrimineze, adica in timpul interogatoriului sa taca !!!

Ma gandesc cu nostalgie la perioada cand cea mai prestigioasa si temuta institutie de law Enforcement era condusa de Joe Edgar Hoover.

Timp de 48 ani, sub 7 presedinti, fara sofisticatele computere si armament de azi, institutia respectiva s-a bazat in exclusivitate pe Fidelitate, Bravura si Integritate.

Vazand tot ceea ce se intampla, incep sa cred ca suntem considerati de actualii guvernanti ca o masa de idioti utili, gata sa fim sacrificati pentru implementarea unui nou sistem politic, total strain perceptelor pe care s-a format aceasta tara. Chiar nu vede nimeni si nimeni nu se intreaba: Quo Vadis America ?

A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page