Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Un weekend de activitati teatrale la Phoenix

In perioada 14-30 septembrie a.c., o trupa de actori de la Teatrul National “Lucian Blaga” si “Teatrul de Papusi Puck” din Cluj-Napoca si o trupa de actori din Franta vor sustine doua spectacole la Arizona State University, in Arizona. Ambele spectacole sunt sponsorizate de programul de Studii Romanesti de la Arizona State University, iar intrarea este gratuita. Mentionam ca sala Recital Hall, din cadrul conservatorului School of Music, unde vor avea loc aceste spectacole, are o capacitate redusa, de numai 110 locuri, iar usile vor fi inchise odata ce se va umple sala de spectacol.

Informatii asupra spectacolele sus-mentionate:

La data de 25 septembrie, incepand cu orele 7,00 PM, artistii clujeni ai Teatrului de Papusi Puck vor prezenta spectacolul inspirat din “Cartea lui Apolodor” apartinandu-i poetului si scriitorului Gellu Naum. Reprezentatia va avea loc, precum am mentionat mai sus, in sala Recital Hall a conservatorului School of Music de la ASU din Tempe, AZ, tDownload flyera sub auspiciile programului de Studii Romanesti al carui director este doamna Ileana Orlich, consul onorific al Romaniei in Arizona si profesor de studii romanesti si literatura comparata la aceasta prestigioasa insitutie de invatamant. Doamna Orlich preda de asemenea aici cursuri de literatura si cultura si conduce sectia de limbi, Germana, Romana si Limbi Slave din cadrul Facultatii School of International Letters and Cultures. De asemenea, doamna Orlich este directoarea unui colaborativ cultural cu Romania si alte tari din Europa Centrala ale carui activitati includ un program de studii desfasurat in timpul verii in Romania (la Facultatea Babes Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucuresti, si Universitatea Ovidius din Constanta) si in Ungaria, Austria si Cehia. In anul 2000, doamna Orlich a obtinut recunoasterea speciala ca profesorul anului centenar, iar in 2004 a fost distinsa cu Medalia Ordinul Cultural al Romaniei, Ofiter, Categoria A la Palatul Cotroceni din Bucuresti. In perioada 2006-7, doamna Orlich a fost Profesor Fulbright la Universitatea din Bucuresti.

Un palmares bogat la Teatrul Puck din Cluj-Napoca

Teatrul de Papusi “Puck” din Cluj-Napoca, care a sarbatorit de curand 60 de ani de activitate, a luat fiinta in anul 1950, avand ca specific o activitate paralela a celor doua sectii: romana si maghiara, cu spectacole adresate cu precadere copiilor si spectacole nocturne pentru publicul adult. In luna octombrie a acestui an va avea loc sub conducerea distinsei regizoare Mona Marian, care este si directoarea Teatrului Puck, a 9-a editie a FESTIVALULUI INTERNATIONAL AL TEATRELOR DE PAPUSI SI MARIONETE PUCK, la care au fost invitate trupe de marca din tara si strainatate.

In cei 60 de ani de la infiintare, Teatrul “Puck” a inscris in palmares turnee si participari la festivaluri internationale, dupa cum urmeaza: “Cenusareasa”, regia Mona Chirila - turneu in Italia in anul 2005 si in Polonia in anul 2006, precum si o participare la Festivalul International de Teatru de la Madrid, iulie 2009 ; “Vasilache si Marioara”, regia Varga Ibolya - turneu in Germania in anul 2005; “Angajare de clown”, de Matei Visniec - turneu in Arizona, SUA, la invitatia programului de Studii romanesti de la Arizona State University, noiembrie 2007; “Istoria comunismului povestita bolnavilor mintal”, de Matei Visniec - la invitatia programului de Studii romanesti de la Arizona State University, octombrie 2008 si Hyeres, Franta, in mai 2009; “Femeia ca un camp de lupta”, de Matei Visniec - turneu in Arizona, in cadrul conferintei internationale de literatura comparata, organizata de programul de Studii romanesti de la Arizona State University, octombrie 2009.

Bucurestiul interbelic

La data de 25 septembrie, incepand cu orele 7,00 PM, o trupa de actori francezi, colaboratori ai teatrului din Cluj-Napoca, va prezenta un spectacol cu texte din avangarda romaneasca, cu referire la vechiul Bucuresti (intre cele doua razboaie) si perioada imediat urmatoare, pana la instaurarea comunismului. Regizat de doamna Mona Marian pe un text conceput de doamna Marian in colaborare cu doamna Ileana Orlich, acest spectacol, ce aduce in prim plan rolul valoros al culturii romane interbelice, va avea loc in aceeasi locatie, ASU Recital Hall. Spectacolul va fi sustinut in limba franceza, cu subtitrate in limba engleza. tDownload Flyera

De la Recital Hall in centrul Phoenix-ului

In data de 17 septembrie a.c. va mai exista un spectacol oferit de trupa de actori romani, de la teatrul de papusi “Puck” din Cluj Napoca, in centrul orasului Phoenix, la Great Arizona Puppet Theatre. Reprezentatia, care va incepe la ora 8:00 seara, este inspirata din aceeasi “Carte a lui Apolodor”, iar accesul publicului se va face pe baza de bilete.

Un eveniment inedit

Prezenta actorilor romani la Phoenix este un eveniment inedit pentru comunitate si un prilej de a-i invita pe toti iubitorii de teatru sa cunoasca mai profund cultura romaneasca si teatrul romanesc.

Totodata, salutam initiativa organizatorilor si le uram mult succes oaspetilor din Romania si din Franta in mijlocul comunitatii romanesti din Phoenix!

Octavian Curpas

Phoenix, Arizona

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page