Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Denunt cu parfum de femeie

"O, timpuri! O, moravuri!"

Marcus Tullius Cicero

 

Odioasele denunturi ale anilor ’50 te puteau trimite pentru ani buni in puscarie sau chiar in „loc cu verdeata". Douazeci de ani mai tarziu, pe un fond de relativa destindere a regimului, o asemenea nemernicie nu mai era suficienta. Un denunt bine ticluit si mai ales „dirijat" de baietii cu ochi albastri, te facea insa „dalmatian", adica un om cu „dosarul patat". Suficient ca sa-ti iei adio de la orice promovare, de la un apartament mai mare, de la o plecare in strainatate,... Pentru regim deveneai dubios, nesigur, adica un cetatean de „mana a doua". Spun aceasta, pentru a ma exprima cat mai plastic si sugestiv, adica in ton cu memorabilele expresii din ilustra si profunda gandire prezidentiala ce se poarta in aceste zile.

„Numitul Stefan Irimie a fost in 1944 un mare nemtofil..."

In primii ani dupa razboi, odata cu instalarea comunismului de sorginte sovietica, un obiectiv major al noului regim a fost compromiterea si distrugerea elitelor interbelice. Intr-o prima faza, aparatul de represiune al fostului regim, a fost puternic penetrat cu oamenii noului regim pe cale de a se instala, chiar daca cei mai multi dintre cei cooptati nu aveau o pregatire profesionala corespunzatoare si stapaneau precar limba romana, fapt evident mai ales din modul cum isi redactau notele-sinteza bazate pe rapoartele informatorilor. Nu erau insa lipsiti de fantezie atunci cand "isi botezau" informatorii si informatoarele din diversele institutii muresene. In anii ’50, una dintre cele mai prolifice surse din Primaria Targu Mures, s-a dovedit a fi "Rina Sorela". Potrivit instructajului facut anterior si a sarcinilor primite, aceasta sursa cu un nume de imprumut atat de nevinovat si suav, il semnala securitatii muresene pe dr. Stefan Irimie, functionar in aceeasi institutie, cunoscuta personalitate interbelica, apropiat al fostului primar liberal, Emil Aurel Dandea. Trebuie spus faptul ca lui Stefan Irimie, ii datoram astazi „Zilele targ-muresene", el fiind cel care a inaugurat aceasta traditie in perioada interbelica, iar in casa sa, George Enescu venea cu mare placere atunci cand ne vizita orasul. Nu e lipsit de interes nici faptul ca fiul dr. Stefan Irimie - pe care am avut placerea sa-l cunosc – specialist stomatolog, a fost un nume de referinta in implantologia dentara, docent si membru de onoare al mai multor institutii medicale din lume. Domnia sa, care la momentul la care ma refer nu implinise inca 25 de ani, a decedat recent, aici la Targu Mures, la o venerabila varsta. Revenind la informatoarea „Rina Sorela", aceasta indica ofiterului recrutor faptul ca a cules informatiile de la functionarii Eugen Mera si Silvia Merlescu, angajati ai aceleiasi primarii. Ea ii scria ofiterului de securitate ca „Numitul (Irimie Stefan - n.a.) a fost in 1940 un mare nemtofil...a manifestat atasament fata de regimul fascist si cel hortyst". Dar, contrar celor scrise de informatoare, autoritatile hortyste - iar informatoarea nu a explicat acest fapt - l-au expulzat pe Stefan Irimie din Targu Mures. „Rina Sorela" isi continua informarea catre ofiterul de securitate, in aceeasi nota acuzatoare, spunand „...A fost expulzat...a primit un post in Constanta. Odata cu eliberarea tarii noastre, a fugit de la Constanta, unde a facut si gazetarie si a scris articole contra URSS si a revenit la Targu Mures..." Pacat capital sa scrii impotriva URSS in acele vremuri. Dr. Stefan Irimie va fi ulterior acestei informari, „comprimat", termen folosit pentru cei indepartati din serviciu, si va avea de suferit si alte rigori ale regimului. Destinul sau a fost marcat, in mod evident, si de acest denunt ordinar al „Rinei Sorela".

Primarul se cam „intrece cu bautura"

Aceeasi „Rina Sorela", sursa „de nadejde" in Primaria targ-mureseana, dupa cum am vazut, facea o informare cuprinzatoare pe data de 5 decembrie 1951, in legatura cu balul organizat pentru ajutorarea poporului coreean. (Coreea de Nord, stat comunist, sustinut de China, se afla in acel moment, in razboi cu Coreea de Sud, stat sustinut de SUA - n.a.) Informatoarea arata faptul ca „Venitul adunat trece de 25.000 de lei", dar mai adauga ea semanand indoiala in mintea securistului, „Dupa cum spune tovarasa Fulop Ibi (Sefa de cabinet a primarului - n.a.)...s-a varsat circa 20.000 de lei pentru Coreea, iar restul de circa 10.000 s-au pastrat intr-un fond. Nu am putut afla ce fond si de cine se pastreaza". „Rina Sorela" dadea insa detalii ample si despre cine a participat la bal, ce a facut fiecare, care a fost atmosfera..." La bal a participat, relata informatoarea, si tovarasul primar Soos Iosif cu sotia, cu tovarasul Friedman Bela, cuscrul sau si sotia acestuia. Tovarasul Soos s-a cam intrecut cu bautura, a baut si a cantat din toata inima, petrecand pana tarziu cu lautarii la ureche". Interesant este faptul ca Friedman, ofiter de securitate la Reghin, si care mai tarziu va emigra in Israel, aparea si el in nota informativa destinata securitatii, adica institutiei din care el insusi facea parte. Sa nu fi stiut „Rina Sorela" cine e tovarasul Friedman?

Dupa 20 de ani...

O alta sursa, numita „Cita" de aceasta data, si care avea drept ofiter de legatura pe lt.maj R., cu care se intalnea in casa conspirativa „Tusnad" din Targu Mures, avea ca sarcina in anii 70, sa-si supravegheze anumiti vecini (cu cine se intalnesc, ce discuta etc.), dar si anumite persoane din anturajul pe care-l frecventa foarte des. La momentul respectiv, obiectul interesului securitatii muresene il reprezentau rudele din strainatate ale familiei Rodiger din Targu Mures, Str. Cuza Voda, nr. 24. Parcurgand nota-sinteza a lt.maj. R., maiorul de securitate M. A. dispunea ca „Sursa sa fie dirijata in continuare pe langa rudele turisti, pentru a stabili pozitia atat a turistei, cat a stat in tara, cat si a rudelor ei dupa plecarea turistei". Din cercul de interes al securitatii faceau parte si foste personalitati maghiare interbelice, suspecti de agitatii cu caracter iredentist, precum grofii Teleki Adam sau Miko Arpad. „Pe data de 13 iunie 1966, relata informatoarea Cita, la obisnuita partida de bridgge din casa numitei Torma Gabriella, au participat numitul Teleki Adam si Miko Arpad. Acesta din urma a relatat ca in sfarsit a primit si el pasaport pentru R.P. Ungara..." In schimb, pe baza mai multor note informative obtinute din cadrul fostului Liceu (actual Colegiu National) „Al.Papiu Ilarian" din Targu Mures, unul dintre obiectivele de urmarire informativa in 1966, il reprezenta si profesoara Irina-Stefania Simovici, care, potrivit securitatii muresene, „intretine relatii cu reprezentanta diplomatica a SUA din Bucuresti". Daca in unele cazuri, in mod firesc, obtinerea de informatii din diverse medii era justificata, atunci ca si acum, de siguranta nationala, in cele mai multe cazuri - exceptandu-le pe cele care aveau la baza santajul practicat de securitate - ele s-au dovedit a fi doar denunturi avand la baza ura, interese materiale sau de alta natura. Pe baza acestor note informative, multe destine au fost deturnate de la cursul lor firesc. Si poate ca e bine sa nu uitam acele timpuri, pentru ca exista un risc major. Asa cum spunea omul de teatru Dan Puric „Omul de azi pedaleaza zadarnic intr-un prezent continuu. A locui cu fiinta doar intr-o dimensiune a timpului - si aceea distorsionata - inseamna moartea lenta, dar sigura, a identitatii".

Nicolae BALINT

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page